Hyppää pääsisältöön

Modulaarisyntetisaattoreita ja vhs-kasetteja: musiikintekijät Timo Kaukolampi, Lau Nau ja Jimi Tenor valoneliössä

Timo Kaukolampi ja maitolasi studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Timo Kaukolampi, Wendy ja maitolasi. Timo Kaukolampi ja maitolasi studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Timo Kaukolampi,modular synthesizer,Teeman elokuvafestivaali,syntetisaattori,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

VHS-kaseteista kootussa valoneliössä kuullaan ääniä elokuvasta.

Teeman elokuvafestivaalin väliaikanumeroissa kuullaan tällä kertaa ääntä ja puhetta elokuvista ja elokuvamusiikista.

Vieraina ovat Suomen omaperäisimpiin musiikin – myös elokuvamusiikin – tekijöihin kuuluvat Timo Kaukolampi, Laura Naukkarinen eli Lau Nau ja Jimi Tenor. He toivat studioon modulaarisyntetisaattoreita, omatekoisen huilun ja sähkötamburan.

Lavasteena on festivaalin tämänkertaisen tunnuselokuvasta The Square inspiraationsa saanut, Teeman katsojien lahjoittamista vhs-kaseteista koottu valoneliö. Kun kasettikeräystä järjsteltiin, Twitterissä kommentoitiin: "Tämä lienee lähimpänä vhs-kasettien viikinkihautajaisia."

Valoneliö studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Videokasettien viimeinen palvelus elokuvataiteelle. Valoneliö studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Ääniä elokuvasta

Timo Kaukolampi

"Lähestyn elokuvamusiikin tekemistä niin, että minulla ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä olen tekemässä. Se löytyy pelkästään tekemällä. Se on täysi mysteeri, jota lähden kiertämään ja ehkä pääsen lähemmäs jotain keskipistettä. Mutta lähtökohtaisesti minulla ei ole siitä mitään hajua."

"Olen ristinyt oman modulaarisyntikkani Wendyksi, Wendy Carlosin mukaan. Olen vasta vähän aikaa sitten lähtenyt tälle tielle modulaarisyntetisaattorin maailmaan. Mitä enemmän hommaan niitä vehkeitä, sitä vähemmän ymmärrän niistä – mikä on äärimmäisen mielenkiintoinen lähtökohta. Niissä kiehtoo myös hetkessä eläminen, se on kuin hiekkamandalan tekoa. Sen jälkeen kun revin syntikasta ne piuhat pois, mitään ei ole jäljellä, enkä voi enää ikinä tehdä sitä uudestaan samankuuloisena."

Lau Nau

"Kun alan tehdä musiikkia elokuvaan, on tärkeää antaa sille kuvalle tosi paljon tilaa. Joku tosi pieni ääni tai nuotti alkaa soimaan, ja kun se ääni värisee, se voi riittää. On ihana sytytellä niitä ääniä ja jäädä kuuntelemaan, kuinka ne elää sen kuvan kanssa. Ei ole mikään kiire. Se kaikki ilma, minkä siihen jättää, alkaa soimaan. Se on minun tapani tehdä elokuvamusiikkia."

"Tykkään myös tuoda kuvaan jotain, mitä siinä kuvassa ei näy. Se musiikki voi olla jopa oma hahmonsa. Tai särö toiseen maailmaan, joka avautuu elokuvassa. Mutta kumminkin niin, että kuva on pääasia. Sillä pitää olla tilaa."

Jimi Tenor

"Silloin kun teen leffamusiikkia, katson sitä fiilistä joka siinä elokuvassa on, ja yritän keksiä siihen jonkun teknisen lähestymistavan. Teen omia soittimia, ujelluksia ja vinkuja... Vähän semmoinen epä-älyllinen lähestymistapa. Sellainen säveltäminen, jossa otetaan paperia ja aletaan kirjoittaa, on minulle täysin vieras. Niisanotut ammattilaiset tekee kyllä niin."

"Tykkään tavallaan puolisattumanvaraisesta musiikintekemisestä. Vaikka että joku elektroninen laite antaa alkusysäyksen sille mitä tullaan tekemään. Eli se perusidea ei tule omista aivoista."

Muusikko Lau Naun modulaarisyntetisaattorilaukku
Lau Naun soitin. Muusikko Lau Naun modulaarisyntetisaattorilaukku Kuva: Kati Sinisalo / Yle Teeman elokuvafestivaali,Lau Nau,syntetisaattori,modular synthesizer,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018
Timo Kaukolampi soittaa modulaarisyntetisaattoria studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Kaukolammen soitin. Timo Kaukolampi soittaa modulaarisyntetisaattoria studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Timo Kaukolampi,Teeman elokuvafestivaali,Ääniä elokuvasta
Timo Kaukolampi ja maitolasi studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Tärkeää rekvisiittaa. Timo Kaukolampi ja maitolasi studiossa. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle elokuvamusiikki,muusikot,Teeman elokuvafestivaali,Timo Kaukolampi,Ääniä elokuvasta
Jimi Tenor istuu studiossa valoneliössä. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
Jimi Tenor. Jimi Tenor istuu studiossa valoneliössä. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Jimi Tenor,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018
Mekaanista apinaa kuvataan valoneliössä. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista.
"Kaikissa jutuissa pitäisi olla apina." Mekaanista apinaa kuvataan valoneliössä. Kuva Ääniä elokuvasta -pätkien kuvauksista. Kuva: Kati Sinisalo / Yle Teeman elokuvafestivaali,Ääniä elokuvasta

Ääniä elokuvasta esitetään Teeman elokuvafestivaalilla 28.11.–2.12. Areenassa ne ovat ensiesityksen jälkeen toistaiseksi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa