Hyppää pääsisältöön

Aikuiset eivät kehtaa pukeutua kuten haluavat – Tyylileikit murtavat kauneuden ylivaltaa

Jenny Lehtinen fantasiameikissä
Jenny Lehtinen fantasiameikissä Jenny Lehtinen,Jenny+

Kaiken pitää olla Insta-sopivaa, ja kauneusihanteet tuntuvat tavoittamattomilta. Toivoa ei kannata kuitenkaan menettää! #kehorauha haastaa katsomaan pintaa syvemmälle.

Turun yliopistossa on ollut kaksi vuotta käynnissä tutkimushanke Suomi ulkonäköyhteiskuntana. Ulkonäkötutkija Outi Sarpila kertoo, että ulkonäkö on aina sosiaalista.

Joku ulkonäkö voi olla hyödyllistä yhdessä tilanteessa, toisenlainen toisessa. Esimerkiksi näin: kainalokarvat ovat ok hippien pihakirppiksellä, mutta ei pump-tunnilla. Bisnesmaailmassa pukeudutaan eri tavoin kuin sosiologian laitoksella.

Ulkonäöllä on juuri niin iso merkitys kuin me sille yhdessä annamme.

Loppuviimein ulkonäöllä on juuri niin iso merkitys kuin me sille yhdessä annamme. Vaikka yksilöstä ulkonäkökeskeisyys tuntuu niin järjettömältä möhkäleeltä, ettei sitä voi muuttaa, aina kannattaisi yrittää.

Yksi keino murtaa ulkonäkökeskeisyyttä ja kauneuden hierarkiaa on omien ennakkokäsitystensä haastaminen, Sarpila sanoo.

– Kun tapaa ensimmäistä kertaa jonkun, luulee tietävänsä kuka hän on, mistä hän tulee ja mitä hän ajattelee. Törmään tähän jatkuvasti itsekin, vaikka minun tutkijana pitäisi tietää nämä jutut!

Sen sijaan, että antaisi ennakko-oletuksille valtaa, kannattaisi uuden ihmisen kohdatessa ollakin mahdollisimman avoin. Ensimmäinen askel omien ennakkoluulojen murtamiseen on niiden huomaaminen.

Haasta ennakkokäsityksesi ja leikittele tyyleillä!

Sarpila kertoo, etteivät ihmiset aina uskalla pukeutua kuten haluaisivat. Kun puhutaan ulkonäöstä, turvallisin strategia on nimittäin sulautua joukkoon mahdollisimman hyvin.

– Toinen tapa rikkoa kauneuden hierarkiaa onkin leikitellä omalla tyylillään. Ettei lähde hakemaan vain klassisen kaunista, joku voisi sanoa tylsää ja turvallista, Sarpila kannustaa.

Tartu Jenny+-ohjelman haasteeseen, ja lähde mukaan murtamaan ulkonäkökeskeisyyttä. Ole viikko kommentoimatta kenenkään ulkonäköä – positiivisesti tai negatiivisesti. Jaa kokemuksesi #kehorauha.

Jenny+: Kukaan ei ole riittävän kaunis

Ulkonäkö on käyntikortti, jonka perusteella ihmistä arvioidaan. Tubettaja Sara SAARA Forsberg ja mainoskuvaaja Viivi Huuska kertovat ulkonäköpaineistaan. Jenny Lehtinen selvittää, miltä menestyjä näyttää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram