Hyppää pääsisältöön

Keitä ovat kestävän tulevaisuuden sankarit?

Kiertotaloudessa voi toimia monin eri tavoin fiksusti.
Kiertotaloudessa voi toimia monin eri tavoin fiksusti. Kuva: Saara Paasikivi, Yle ilmastonmuutos,kiertotalous,testit

Olemme menossa kohti kiertotaloutta, jossa elämäntapamme muuttuvat maapallon kannalta fiksuiksi. On meistä kiinni, kuinka nopeasti muutos tapahtuu. Jo nyt voimme toimia kestävästi arjessa, koulussa ja töissä, monella tavalla.

Testaa, mikä seuraavista kestävän tulevaisuuden sankareista sinä olet ja millaisia urotekoja voisit vielä tehdä. Tee testi!

Neuvokas strategi
Neuvokas strategi on huolellisen suunnittelun mestari eikä hänelle tuota ongelmia järjestellä tekemisiään siten, että luonnonvaroja tulee käytettyä järkevästi ja kestävästi. Kiertotaloudessa neuvokkaat strategit osaavat ottaa kaiken irti luonnonvaroista ja tuotteista, jotta jätettä ei synny. Tämän tyypin ihminen on luultavasti hyvä myös johtotehtävissä, joissa pitää varmistaa, että yrityksen toiminta on järkevää eikä tuhlaa maapallon luonnonvaroja.

Luontoa rakastava seikkailija
Luontoa rakastava seikkailija nauttii suuresti luonnosta ja suosii aina mahdollisuuksien mukaan uusiutuvista luonnonvaroista tehtyjä tavaroita. Kiertotaloudessa luontoa rakastavat seikkailijat näkevät jätteen ennakkoluulottomasti uusien tuotteiden raaka-aineena. Tämän tyypin ihmiselle sopisivat ehkä tehtävät, joissa voi työskennellä luonnon hyvinvoinnin puolesta esimerkiksi kehittämällä kestävämpiä vaihtoehtoja saastuttaville polttoaineille.

Liisaava luottokaveri
Liisaava luottokaveri lainaa fiksusti omia tavaroitaan muille, jotta niistä olisi iloa mahdollisimman monelle. Kiertotaloudessa liisaavat luottokaverit näyttävät muille esimerkkiä ja lainaavat ja vuokraavat tavaroita niiden omistamisen sijaan. Tavaroiden jakaminen vähentää tarvitsemaamme tavaramäärää, eivätkä tavarat loju enää turhaan käyttämättöminä kaapissa. Tämän tyypin ihminen on varmasti hyvä luomaan kekseliäitä palveluita esimerkiksi harrastusvälineiden, pyörien tai vaatteiden vuokrausta varten.

Nokkela kokeilija
Nokkelan kokeilijan mielestä on hauska kokeilla uusia palveluita ja puhelinsovelluksia, joiden avulla voi lainata tai vuokrata arjen tavaroita niiden omistamisen sijaan. Nokkelat kokeilijat näyttävät suuntaa luopumalla kertakäyttötavaroiden shoppailusta ja testaamalla sen sijaan uusia palveluita. Kiertotaloudessa tavaroita vuokraavien yritysten on mielekästä valmistaa tavaroista mahdollisimman pitkäikäisiä ja käyttöä kestäviä. Tämän tyypin ihminen pitäisi varmasti tehtävistä, joissa voi auttaa yrityksiä suunnittelemaan, myymään ja markkinoimaan tavaroita palveluina.

Idearikas tuunaaja
Idearikas tuunaaja on taitava keksimään tavaroille uutta käyttöä sekä tuunaamaan ja korjaamaan tavarat hienoiksi. Kiertotaloudessa tarvitaan idearikkaita tuunaajia, joiden osaamisen avulla tavaroita ei tarvitse heittää jatkuvasti pois ja ostaa uusia tavaroita tilalle. Näin säästetään myös luonnonvaroja. Tämän tyypin ihminen on luultavasti hyvä suunnittelemaan, valmistamaan ja huoltamaan esimerkiksi huonekaluja ja rakennuksia sekä luomaan ajatonta ja kestävää muotia.

Testaa, ketä hahmoista sinä muistutat eniten!