Hyppää pääsisältöön

Kerro millaista ikävää tai miellyttävää tylsyyttä olet kokenut? Pakoiletko tylsyyttä vai nautitko siitä?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Millaisena koet tylsyyden? Pakoiletko tylsyyttä? Millaisilla keinoilla? Millaisia tylsyyden kokemuksia sinulla on lapsuudestasi? Onko elämäsi ja arkesi niin täyttä, että kaipaat tylsyyttä ja pysähtymistä? Osaatko nauttia tylsyydestä?

- Tylsyys on vastenmielinen tunne. En oikeastaan ihmettele yhtään, että haluamme paeta tylsyyttä, pohtii kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Ihmiset ovat kautta aikojen kokeneet tylsyyttä ja ikävystymistä, mutta emme edelleenkään kestä ikävystymistä kovinkaan hyvin. Osa ihmisistä on jopa valmiita aiheuttamaan itselleen fyysistä kipua päästäkseen eroon tylsyyden tunteesta.

- Jos tylsyys pääsee riittävän pitkälle jatkumaan, niin joidenkin ihmisten kohdalla on raportoitu jopa väkivallantekoja, kertoo Juha T. Hakala.

Nykyään jokainen meistä pääsee tylsyyden hetkeä pakoon liikennevaloissa, hississä ja kauppajonossa. Digitaalisen vallankumouksen ansiosta tylsyyden karkottaminen on mahdollista missä vain ja milloin vain.

- Kun olet kassajonossa ja huomaat, että jonotettavaa on viisi metriä, on niin helppo kaivaa puhelin taskusta ja tarkistaa sähköpostit ja somekanavat, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Tylsyys on luovuuden polttoainetta, joten se on myötävaikuttanut monien keksintöjen syntymiseen. Juha T. Hakala kannustaa meitä kaikkia ainakin välillä pysähtymään tylsyyden äärelle.

Kerro millaista ikävää tai miellyttävää tylsyyttä olet kokenut? Oletko oivaltanut tai keksinyt jotain tylsistyneenä?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 4.12 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään tylsyyttä Yle Radio 1:ssä torstaina 27.12 kello 12.10. Jakso on kuunneltavissa samana päivänä kello 6.00 alkaen Yle Areenassa

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 5.12 mennessä.

Täytä lomake.