Hyppää pääsisältöön

Kerro millaista ikävää tai miellyttävää tylsyyttä olet kokenut? Pakoiletko tylsyyttä vai nautitko siitä?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Millaisena koet tylsyyden? Pakoiletko tylsyyttä? Millaisilla keinoilla? Millaisia tylsyyden kokemuksia sinulla on lapsuudestasi? Onko elämäsi ja arkesi niin täyttä, että kaipaat tylsyyttä ja pysähtymistä? Osaatko nauttia tylsyydestä?

- Tylsyys on vastenmielinen tunne. En oikeastaan ihmettele yhtään, että haluamme paeta tylsyyttä, pohtii kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Ihmiset ovat kautta aikojen kokeneet tylsyyttä ja ikävystymistä, mutta emme edelleenkään kestä ikävystymistä kovinkaan hyvin. Osa ihmisistä on jopa valmiita aiheuttamaan itselleen fyysistä kipua päästäkseen eroon tylsyyden tunteesta.

- Jos tylsyys pääsee riittävän pitkälle jatkumaan, niin joidenkin ihmisten kohdalla on raportoitu jopa väkivallantekoja, kertoo Juha T. Hakala.

Nykyään jokainen meistä pääsee tylsyyden hetkeä pakoon liikennevaloissa, hississä ja kauppajonossa. Digitaalisen vallankumouksen ansiosta tylsyyden karkottaminen on mahdollista missä vain ja milloin vain.

- Kun olet kassajonossa ja huomaat, että jonotettavaa on viisi metriä, on niin helppo kaivaa puhelin taskusta ja tarkistaa sähköpostit ja somekanavat, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Tylsyys on luovuuden polttoainetta, joten se on myötävaikuttanut monien keksintöjen syntymiseen. Juha T. Hakala kannustaa meitä kaikkia ainakin välillä pysähtymään tylsyyden äärelle.

Kerro millaista ikävää tai miellyttävää tylsyyttä olet kokenut? Oletko oivaltanut tai keksinyt jotain tylsistyneenä?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 4.12 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään tylsyyttä Yle Radio 1:ssä torstaina 27.12 kello 12.10. Jakso on kuunneltavissa samana päivänä kello 6.00 alkaen Yle Areenassa

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 5.12 mennessä.

Täytä lomake.
 • Onko kansallisuutesi ja maahanmuuttajataustasi tai kielitaitosi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Kerro meille

  Vaikuttaako etninen taustasi työn saamiseen?

  Onko kansallisuutesi, maahanmuuttajataustasi tai vieraskielisyytesi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Millä tavalla? Oletko kokenut syrjintää? Millaista? Millainen koulutus edistäisi työllistymistäsi? Mitkä muut asiat vaikuttavat mielestäsi työn hakemiseen ja saamiseen? “Moni oli ollut pitkään töissä ennen vuonna 2008 alkanutta talouden taantumaa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.