Hyppää pääsisältöön

Kerro millaista ikävää tai miellyttävää tylsyyttä olet kokenut? Pakoiletko tylsyyttä vai nautitko siitä?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Millaisena koet tylsyyden? Pakoiletko tylsyyttä? Millaisilla keinoilla? Millaisia tylsyyden kokemuksia sinulla on lapsuudestasi? Onko elämäsi ja arkesi niin täyttä, että kaipaat tylsyyttä ja pysähtymistä? Osaatko nauttia tylsyydestä?

- Tylsyys on vastenmielinen tunne. En oikeastaan ihmettele yhtään, että haluamme paeta tylsyyttä, pohtii kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Ihmiset ovat kautta aikojen kokeneet tylsyyttä ja ikävystymistä, mutta emme edelleenkään kestä ikävystymistä kovinkaan hyvin. Osa ihmisistä on jopa valmiita aiheuttamaan itselleen fyysistä kipua päästäkseen eroon tylsyyden tunteesta.

- Jos tylsyys pääsee riittävän pitkälle jatkumaan, niin joidenkin ihmisten kohdalla on raportoitu jopa väkivallantekoja, kertoo Juha T. Hakala.

Nykyään jokainen meistä pääsee tylsyyden hetkeä pakoon liikennevaloissa, hississä ja kauppajonossa. Digitaalisen vallankumouksen ansiosta tylsyyden karkottaminen on mahdollista missä vain ja milloin vain.

- Kun olet kassajonossa ja huomaat, että jonotettavaa on viisi metriä, on niin helppo kaivaa puhelin taskusta ja tarkistaa sähköpostit ja somekanavat, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Tylsyys on luovuuden polttoainetta, joten se on myötävaikuttanut monien keksintöjen syntymiseen. Juha T. Hakala kannustaa meitä kaikkia ainakin välillä pysähtymään tylsyyden äärelle.

Kerro millaista ikävää tai miellyttävää tylsyyttä olet kokenut? Oletko oivaltanut tai keksinyt jotain tylsistyneenä?

Vastaa kyselyyn tiistaihin 4.12 mennessä.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään tylsyyttä Yle Radio 1:ssä torstaina 27.12 kello 12.10. Jakso on kuunneltavissa samana päivänä kello 6.00 alkaen Yle Areenassa

Vastaa kyselyyn keskiviikkoon 5.12 mennessä.

Täytä lomake.
 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.

 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.