Hyppää pääsisältöön

Ringa Manner haluaa järisyttää kuulijoidensa pohjaolemusta: "Musiikin ei tarvitse olla kulutushyödykettä ollakseen poppia"

Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan, takana näkyy hänen heijastumansa peilistä.
Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan, takana näkyy hänen heijastumansa peilistä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ringa Manner,Ruusut,The Hearing,Pintandwefall

Vuonna 2018 Ringa Mannerin nimi on noussut indiepiireistä myös valtavirtayleisön huulille. Kolmatta sooloalbumiaan viimeistelevä artisti kertoo, millaista on pallotella samanaikaisesti neljän erilaisen musiikkiprojektin välillä, miksi hän on tyytyväinen, ettei hänestä kasvanut nuoruudessaan jättimäistä pop-ilmiötä ja mitä kannattaa tehdä silloin, kun mikään ei tunnu musiikillisesti miltään.

Ringa Manner vierastaa popmusiikissa viime aikoina vahvasti läsnä ollutta trendi-ilmiötä, jossa omista tunteista ja ajatuksista kerrotaan arkisten havaintojen kautta.

– Tietty koruttomuus on usein paikallaan, mutta mulle se lässähtää, jos sanoituksissa on jotain tv-ohjelmia tai appeja. Se sitoo kappaleen liikaa viiden minuutin hetkeen tai jonkun elämään, enkä saa siitä itse mitään irti, Manner toteaa.

Ruusut-yhtyeestä, The Hearing -sooloprojektistaan ja Pintandwefallista tuttu Manner haluaa melodian tai sanoitusten avulla siirtää kuulijansa johonkin toiseen hetkeen ja “järisyttää heidän pohjaolemustaan”. Kappaleen kuultuaan he pysähtyisivät miettimään, mitä juuri kuulivat ja haluaisivat soittaa sen heti uudelleen.

Ja sen jälkeen tuntisivat tai ajattelisivat uudella tavalla.

– Se on mun tavoite, enkä ole vielä oppinut, miten sen saisi tehtyä listalla arkisista asioista.

Etenkin Ruusujen kohdalla kyllästyminen arkirealismia pursuavaan popiin kuuluu. Julkaistessaan debyyttisinkkunsa tänä keväänä Ruusut julisti vallankumouksen paremman pop-musiikin puolesta.

Uho suomalaisen popin uudistamisesta ei ole kuluneen vuoden aikana laantunut, vaan Manner kokee usein uutta musiikkia kuullessaan, että työtä on edelleen tehtävänä.

Ruusujen toisen levyn tekeminen on tarkoitus aloittaa tammikuussa. Bändillä on albumista jo selvä visio:

– Siitä tulee todella hyvä. Meidän manifestimme on, että musiikin ei tarvitse olla kulutushyödykettä ollakseen poppia, Manner toteaa.

Musiikkikiireitä seuraa meritähtivaihe

Vaikka Manner on kuluneen vuoden aikana ollut eniten pinnalla juuri Ruusujen vuoksi, myös hänen aiemmat musiikkiprojektinsa ovat edelleen voimissaan.

Vuonna 2006 perustettu Pintandwefall-bändi valmistelee kuudetta albumiaan, ja The Hearingin tulevan kolmannen albumin seuraava sinkku Jello julkaistaan marraskuun viimeisenä päivänä.

Joulukuussa Manner matkustaa ensimmäistä kertaa elämässään Etelä-Amerikkaan, kun The Hearing on mukana pohjoismaiseen kulttuuriin keskittyvällä Días Nórdicos -kiertueella.

Lisäksi Manner esiintyi tänä syksynä solistina Vantaan Viihdeorkesterin 70-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä, Stratovarius-basisti Lauri Porran säveltämässä Aineen ja ajan messussa. Messun dramaturgia on Paula Vesalan käsialaa, ja sen kertojan roolista vastaa avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo hymyillen kameraan hississä.
"Välillä tuntuu, etten pysty tekemään mitään. Se on vain kehoni tapa ottaa itselleen aikaa ja pakottaa minut lepäämään", Ringa Manner toteaa useiden yhtäaikaisten projektien kanssa tasapainoilemisesta. Vaaleahiuksinen nainen katsoo hymyillen kameraan hississä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ringa Manner,Ruusut,The Hearing,Pintandwefall

Manner toteaa, että monen samanaikaisen projektin kanssa työskentely on välillä raskasta, mutta hän kompensoi suurta työmääräänsä heittäytymällä välillä täysin toimettomaksi.

– Tiedän, että sitten kun nämä ovat ohi, makaan peiton päällä meritähtiasennossa seuraavat pari viikkoa.

Vaikka Mannerilla on yhtä aikaa päällä neljä eri musiikkiprojektia, ei hän lavalle noustessaan ole “ainakaan vielä” sekoittanut bändiä toiseen esiintyessään ja alkanut esittää väärää kappaletta.

– Pintandwefallin ja The Hearingin sanoja olen kyllä unohtanut sata kertaa, mutta se ei ole niin vakavaa. Yritän vain olla aina läsnä kussakin tilanteessa niin tehokkaasti, että kaikki muu sulkeutuu pois, Manner kuvailee.

– Välillä se on tosi helppoa ja välillä ihan mahdotonta.

Manner uskoo, että tähän asti kaikki hänen projektinsa ovat olleet niin erilaisia, että ne ovat asettuneet hänen aivoissaan eri lokeroihin, eivätkä sen vuoksi ole olleet vaarassa mennä sekaisin.

Vaikka varsinaista vaaraa The Hearingin, Ruusujen, Pintandwefallin sekä Aineen ja ajan messun sekoittumisesta ei Mannerin päässä ole, voi jokaiselle projektille ajan löytäminen välillä olla haastavaa.

– Haluaisin tietysti priorisoida sooloprojektiani The Hearingia, sillä jos minä en anna sille aikaa, niin kuka sitten, Manner pohtii.

– Huomaan silti, että annan usein tilaa akuutimmille ja vaativimmille asioille. Lopulta kaikki projektit ovat samalla viivalla, koska tykkään jokaisesta tosi paljon.

Soolobiisien aikataulut muuttuvat siis helposti, ja esimerkiksi tulevan The Hearing -albumin julkaisu on siirtynyt syksystä ensi vuoteen. Manner pitää tätä merkkinä siitä, että on päätynyt tekemään musiikkia sellaisten ihmisten ja bändien parissa, joiden kanssa on merkityksellistä ja miellyttävää työskennellä.

Siksi kaikkien eri palasten samanaikainen liikuttelu ei tunnu vaivalloiselta eivätkä viivästymiset haittaa.

Työvoitto kerrallaan suuren yleisön tietoisuuteen

Ennen Ruusuja Manner on ollut tuttu etenkin indiemusiikin ystäville, mutta tänä vuonna suomalaiseksi superbändiksi tituleerattu yhtye on nostanut Mannerin kollegoineen myös suuremman yleisön tietoisuuteen.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan hississä.
Ringa Manner on tyytyväinen, että on uransa aikana päässyt käyttämään ääntänsä monin eri tavoin ja laajalla skaalalla. Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan hississä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ringa Manner,Ruusut,The Hearing,Pintandwefall

Ruusut esimerkiksi esiintyi vastikään Mtv:n Posse-viihdeohjelmassa, ja bändin musiikkia on käytetty myös mainoksissa ja tv-sarjoissa.

Samaan aikaan myös soolo-Manneria on alettu kuulla muidenkin suomalaisartistien musiikissa. Manner vastaa lauluosuuksista Paperi T:n Kaikki on hyvin -albumin nimiraidalla ja Yli-kappaleella, minkä lisäksi hän vierailee rapduo Sofan viimeisimmällä sinkulla Sotamaalauksii.

Manner kuuluu myös PMMP:n ja Vestankin taustalta tutun tuottaja Jori Sjöroosin luottoartisteihin, jonka eri sooloprojekteissa Manner on vuosien varrella ollut mukana.

Hiljalleen, valtavirran ulkopuolella omaa artistipersoonaansa kasvattaessa Mannerin on ollut mahdollista kokeilla monipuolisesti eri genrejä ja tapoja käyttää ääntään.

Mun mielestä se on ihan paikallaan muistaa, että kaikki voi kadota hetkessä.― Ringa Manner

Välillä Mannerin ilmaisu on herkkää ja eteeristä, välillä taas raakaa, jopa huutomaista. Erilaisista ilmaisutavoista huolimatta äänen soundi on omalaatuinen ja tunnistettava.

– En osaa nimetä syitä, miksi juuri minut on haluttu tekemään jotakin tiettyä juttua. Esimerkiksi Aineen ja ajan messun kohdalla mietin, mistä ne tietävät, osaanko edes lukea nuotteja, Manner nauraa.

Vaikka Mannerin tunnistavan yleisön määrä on selvässä kasvussa, artistin suhtautuminen musiikin tekemiseen tai menestykseen ei ole muuttunut.

– Olen kuullut, että vaikutan ulospäin jopa liian vaatimattomalta. Mun mielestä se on ihan paikallaan muistaa, että kaikki voi kadota hetkessä, hän pohtii.

Pintandwefall perustettiin, kun Manner oli vielä lukiossa. Nyt 31-vuotias artisti on siitä lähtien ollut esillä keikkalavoilla ja musiikkimedioissa eri projekteillaan.

Sen sijaan, Manner että olisi parikymppisenä noussut koko kansan tuntemaksi pop-artistiksi, hän on edennyt urallaan työvoitto kerrallaan, kasvattaen suosiotaan ja tunnettuuttaan musiikki edellä.

Artisti sanoo olevansa tyytyväinen, ettei hänestä nuorena koskaan kasvanut tähteä, jona kaikki hänet tuntisivat. Suurta hypeä nauttivana ilmiönä artistista tulee helposti esiin vain yksi puoli, josta voi olla hankalaa poiketa myöhemmin.

– Multa on jäänyt väliin se, että ihmiset muodostavat musta mielipiteen ennen kuin on mitään konkreettista, mistä sen muodostaa. Niin käy helposti isojen artistien kohdalla, kun jengi törmää niihin, vaikkei niitä olisi erikseen etsinyt käsiinsä, Manner miettii.

Kun mikään ei tunnu musiikillisesti miltään

The Hearingin toinen albumi Adrian julkaistiin vuonna 2016, ja se sai osakseen ihastelua niin yleisöltä kuin kriitikoilta. Albumi oli ilmestymisvuonnaan muun muassa ehdolla arvostetulle Teosto-palkinnolle.

Manner kertoo, että hän antaa jokaisen albuminsa tekoprosessiin kaikkensa, jolloin se edustaa hänen osaamisensa silloista korkeinta tasoa. Adrianin jälkeen uuden musiikin kirjoittaminen tuntui pitkään lähes mahdottomalta.

– Vuoteen sen jälkeen mulla ei soinut päässä mikään melodia. Tuntui, että mussa ei ole enää mitään. Että olen tehnyt koko elämäni musiikkia ja nyt se on loppu.

Manner ei ole ajattelutapansa kanssa yksin. Hänen kokemuksensa perusteella monet musiikintekijät kärsivät välillä kausista, jolloin niin oma kuin kaikkien muidenkin musiikki kuulostaa kelvottomalta ja uudet ideat huonoilta.

– Itselleen pitää olla armollinen ja antaa palautumisaikaa. Muuten voi mennä pitkiäkin aikoja, kun mikään ei tunnu musiikillisesti miltään.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan, takana näkyy hänen heijastumansa peilistä.
Ringa Manner kertoo nauttivansa suunnattomasti Paperi T:n keikoilla tuplaamisesta, sillä räppäämään uskaltautuminen on ollut hänelle vapauttava kokemus. Vaaleahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan, takana näkyy hänen heijastumansa peilistä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ringa Manner,Ruusut,The Hearing,Pintandwefall

Kun Manner keskittyi Ruusuihin ja muihin musiikkiprojekteihinsa, myös The Hearingiin vaadittava luovuus heräsi pikkuhiljaa uudelleen. Kolmas albumi, Demian, on nyt viimeisiä viilauksia vaille valmis.

Manner vastaa albumin sävellyksistä, sanoituksista ja kokonaisuuden rakenteesta. Aluksi tavoitteena oli tehdä koko albumi yksin.

– Olen huomannut, että kannattaa pyytää joku tyyppi jeesaamaan siinä pisteessä, kun haluan polttaa mun tietokoneen, lakata tekemästä musiikkia ja muuttaa metsään itkemään, koska en osaa tehdä mitään.

Viimeisteilyvaiheessa apu löytyi Ruusut-bändikaveri Samuli Kukkolasta, muun muassa Rubikista ja Pariisin Keväästä tutusta Artturi Tairasta ja räppäri Tommishockinakin tunnetusta Tommi Langenista.

– On tosi helpottavaa huomata, että ahaa, tekemäni ei olekaan paskaa, vaan en vain osaa tehdä sitä loppuun yksin, Manner pohtii.

– Että en ollut hakoteillä, tarvitsin tähän vain toisen ihmisen.