Hyppää pääsisältöön

Askartele hauskoja koruja askartelumassasta – minikokoiset luciapullat tuovat valoa pimeään

Mikä leivonnainen on suosikkisi? Tässä on inspiraatiota pieneen ja kivaan tekemiseen yhdessä, annettavaksi joululahjaksi ja itselle jouluisiksi koruiksi.

Päätin tehdä luciapullia, koska ne ovat sekä yksinkertaisia että hauskoja ja koska syötävistä luciapullista on hauskoja tarinoita, joita voi hämmästellä. Joulutortut, piparkakut ja muut leivonnaiset käyvät tietysti ihan yhtä hyvin.

Voit tehdä rannekorun, kaulakorun, rintaneulan, diadeemin, solmioneulan, kalvosinnapit tai erilaisia korvakoruja ja sormuksia. Tein pieniä pullalautasia vanhoista napeista. Ne ovat somia sormuksina tai nukkekodin tai tonttuoven joulupöydän koristeina.

Käsi, sahramipullia ja sahramipullakoruja
Käsi, sahramipullia ja sahramipullakoruja Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,Strömsö (tv-ohjelma),korut,askartelu

Tarvikkeet:

 • eriväristä askartelumassaa, joka kovetetaan uunissa (keltainen, valkoinen, ruskea, musta luciapulliin)
 • askartelulakka
 • ruskeaa akryyliväriä
 • pinsetit, neuloja, puukko ja muita työkaluja massan työstämiseen
 • metalliset korutarpeet esim. kaulaketju, silmukkakoukkuja, ranneketjun lukko ja silmukka, korvakorujen koukut, nappikorvakorujen taustat, sormusaihioita, hiuspinnipohjat, rintaneula, solmioneula-aihio jne.
 • metalliliima tai superliima
 • nappeja pullalautasiksi

Tee näin:

 1. Oikean sävyn massaan saa yhdistelemällä useampia värejä ja vaivaamalla ne yhteen. Massa on aluksi erittäin kovaa, joten sitä pitää lämmittää ja pehmittää käsissä. Ota iso pala keltaista ja hiukan vähemmän valkoista, hyvin vähän ruskeaa ja vaivaa massa tasaväriseksi. Varaa värin tasaiseksi vaivaamiseen noin 10–15 minuuttia.
 2. Pyörittele massasta tasaisen paksuja pötköjä, jotta saat sopivankokoisia luciapullia.
 3. Leikkaa sopiva pala ja pyöristä sen päät sormin, ennen kuin muotoilet haluamasi luciapullan muodon.
 4. Sekoita ruskeaa ja mustaa massaa rusinoiksi.
 5. Keltainen ja tummanruskea askartelu muovaliumassa joka muotoillaan S-muotoiseen ja rusinaksi
  Keltainen ja tummanruskea askartelu muovaliumassa joka muotoillaan S-muotoiseen ja rusinaksi Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö (tv-ohjelma)
 6. Muotoile pullan kokoon sopivia rusinoita. Aivan pienimpiin pulliin tarvitaan vain pieni murunen. Laitoin rusinan paikoilleen neulan avulla.
 7. sahramipullakorujen tekeminen
  sahramipullakorujen tekeminen Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö (tv-ohjelma)
 8. Kun olet tehnyt haluamasi määrän pullia, on tärkeää muistaa laittaa riippuviksi tai toisiinsa kiinnitettäväksi tarkoitettuihin pulliin kiinni silmukat.

  Rannekoruun tarvitaan 8–10 pullaa, jotka ovat noin 1 cm:n pituisia. Näihin pulliin tarvitaan silmukka molempiin päihin. Toiseen päähän tuleva silmukka on vaakasuorassa ja toisessa päässä pystysuorassa, niin että saat kiinnitettyä ne toisiinsa.

  Älä paina silmukkaa liian syvälle, sillä se pitää saada avattua (käytin apuna pihtejä). Silmukoiden piikit ovat usein liian pitkiä, joten leikkaa ne pullia varten sopivan mittaisiksi, niin ettei piikki tule pullan läpi, mutta menee kuitenkin syvälle sen sisään.

 9. Koveta massa uunissa 110 asteessa 30 minuuttia tai käyttämäsi askartelumassan pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
 10. sahramipullakoruja maalataan akryyliväreillä
  Maalaa pullat vedellä laimennetulla akryylivärillä, niin saat niistä paistetun näköisiä. sahramipullakoruja maalataan akryyliväreillä Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,askartelu,korut,Strömsö (tv-ohjelma)
 11. Maalaa leivonnaiset akryylivärillä kun ne ovat jäähtyneet.
 12. Pensseli, lakkaa ja miniatyyri sahramipullat
  Pensseli, lakkaa ja miniatyyri sahramipullat Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö (tv-ohjelma)
 13. Sekoitin ruskeaan akryyliväriin vettä ja sivelin vähän väriä pullieni pintaan, niin että ne näyttävät paistetuilta. Jotta sain vaikutelman siitä, että pullat on sivelty munalla oikeiden pullien tapaan, en sivellyt niitä kauttaaltaan, vaan vain päältä aivan kuin oikeat pullat. Anna kuivua.
 14. Miniatyyri sahramipullia joista tehdään koruja
  Liimaa monta pientä pullaa kiinni vanhaan nappiin, niin saat kokonaisen pullavadillisen nukkekotiin, tai lautasen liimattavaksi sormusaihioon. Miniatyyri sahramipullia joista tehdään koruja Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö (tv-ohjelma)
 15. Yhdistele sellaisiksi koruiksi kuin haluat.
sahramipullakoruja
sahramipullakoruja Kuva: Yle/ Lee Esselström korut,saffron bun,Strömsö (tv-ohjelma)

Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera
Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera Kuva: Yle/ Esa Saari saffron bun,korut,Strömsö (tv-ohjelma)

sahramipullakoruja
sahramipullakoruja Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,askartelu,Strömsö (tv-ohjelma),korut

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.