Hyppää pääsisältöön

Askartele hauskoja koruja askartelumassasta – minikokoiset luciapullat tuovat valoa pimeään

Mikä leivonnainen on suosikkisi? Tässä on inspiraatiota pieneen ja kivaan tekemiseen yhdessä, annettavaksi joululahjaksi ja itselle jouluisiksi koruiksi.

Päätin tehdä luciapullia, koska ne ovat sekä yksinkertaisia että hauskoja ja koska syötävistä luciapullista on hauskoja tarinoita, joita voi hämmästellä. Joulutortut, piparkakut ja muut leivonnaiset käyvät tietysti ihan yhtä hyvin.

Voit tehdä rannekorun, kaulakorun, rintaneulan, diadeemin, solmioneulan, kalvosinnapit tai erilaisia korvakoruja ja sormuksia. Tein pieniä pullalautasia vanhoista napeista. Ne ovat somia sormuksina tai nukkekodin tai tonttuoven joulupöydän koristeina.

Käsi, sahramipullia ja sahramipullakoruja
Käsi, sahramipullia ja sahramipullakoruja Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,Strömsö,korut,askartelu

Tarvikkeet:

 • eriväristä askartelumassaa, joka kovetetaan uunissa (keltainen, valkoinen, ruskea, musta luciapulliin)
 • askartelulakka
 • ruskeaa akryyliväriä
 • pinsetit, neuloja, puukko ja muita työkaluja massan työstämiseen
 • metalliset korutarpeet esim. kaulaketju, silmukkakoukkuja, ranneketjun lukko ja silmukka, korvakorujen koukut, nappikorvakorujen taustat, sormusaihioita, hiuspinnipohjat, rintaneula, solmioneula-aihio jne.
 • metalliliima tai superliima
 • nappeja pullalautasiksi

Tee näin:

 • Oikean sävyn massaan saa yhdistelemällä useampia värejä ja vaivaamalla ne yhteen. Massa on aluksi erittäin kovaa, joten sitä pitää lämmittää ja pehmittää käsissä. Ota iso pala keltaista ja hiukan vähemmän valkoista, hyvin vähän ruskeaa ja vaivaa massa tasaväriseksi. Varaa värin tasaiseksi vaivaamiseen noin 10–15 minuuttia.
 • Pyörittele massasta tasaisen paksuja pötköjä, jotta saat sopivankokoisia luciapullia.
 • Leikkaa sopiva pala ja pyöristä sen päät sormin, ennen kuin muotoilet haluamasi luciapullan muodon.
 • Sekoita ruskeaa ja mustaa massaa rusinoiksi.
Keltainen ja tummanruskea askartelu muovaliumassa joka muotoillaan S-muotoiseen ja rusinaksi
Keltainen ja tummanruskea askartelu muovaliumassa joka muotoillaan S-muotoiseen ja rusinaksi Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö
 • Muotoile pullan kokoon sopivia rusinoita. Aivan pienimpiin pulliin tarvitaan vain pieni murunen. Laitoin rusinan paikoilleen neulan avulla.
sahramipullakorujen tekeminen
sahramipullakorujen tekeminen Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö
 • Kun olet tehnyt haluamasi määrän pullia, on tärkeää muistaa laittaa riippuviksi tai toisiinsa kiinnitettäväksi tarkoitettuihin pulliin kiinni silmukat.

Rannekoruun tarvitaan 8–10 pullaa, jotka ovat noin 1 cm:n pituisia. Näihin pulliin tarvitaan silmukka molempiin päihin. Toiseen päähän tuleva silmukka on vaakasuorassa ja toisessa päässä pystysuorassa, niin että saat kiinnitettyä ne toisiinsa.

Älä paina silmukkaa liian syvälle, sillä se pitää saada avattua (käytin apuna pihtejä). Silmukoiden piikit ovat usein liian pitkiä, joten leikkaa ne pullia varten sopivan mittaisiksi, niin ettei piikki tule pullan läpi, mutta menee kuitenkin syvälle sen sisään.

 • Koveta massa uunissa 110 asteessa 30 minuuttia tai käyttämäsi askartelumassan pakkauksen ohjeiden mukaisesti.
sahramipullakoruja maalataan akryyliväreillä
Maalaa pullat vedellä laimennetulla akryylivärillä, niin saat niistä paistetun näköisiä. sahramipullakoruja maalataan akryyliväreillä Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,askartelu,korut,Strömsö
 • Maalaa leivonnaiset akryylivärillä kun ne ovat jäähtyneet.
Pensseli, lakkaa ja miniatyyri sahramipullat
Pensseli, lakkaa ja miniatyyri sahramipullat Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö
 • Sekoitin ruskeaan akryyliväriin vettä ja sivelin vähän väriä pullieni pintaan, niin että ne näyttävät paistetuilta. Jotta sain vaikutelman siitä, että pullat on sivelty munalla oikeiden pullien tapaan, en sivellyt niitä kauttaaltaan, vaan vain päältä aivan kuin oikeat pullat. Anna kuivua.
Miniatyyri sahramipullia joista tehdään koruja
Liimaa monta pientä pullaa kiinni vanhaan nappiin, niin saat kokonaisen pullavadillisen nukkekotiin, tai lautasen liimattavaksi sormusaihioon. Miniatyyri sahramipullia joista tehdään koruja Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,korut,askartelu,Strömsö
 • Yhdistele sellaisiksi koruiksi kuin haluat.
sahramipullakoruja
sahramipullakoruja Kuva: Yle/ Lee Esselström korut,saffron bun,Strömsö

Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera
Smycken gjorda av miniatyrlussebullar i hobbylera Kuva: Yle/ Esa Saari saffron bun,korut,Strömsö

sahramipullakoruja
sahramipullakoruja Kuva: Yle/ Lee Esselström saffron bun,askartelu,Strömsö,korut