Hyppää pääsisältöön

Inarijärvi, Suomen salaperäinen sisämeri

Saamenmereksikin kutsuttu Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin järvi. Sen suurimmilla ulapoilla saattaa helposti unohtaa olevansa järvellä – Inarilla kulkijat puhuvatkin “sisämerestä.”

Eränkävijöiden kolmannella kaudella tutuksi tullut Riitta Ahmasalo rakastui Inariin kertaheitolla.

- Suuri ja mahtava erämaajärvi otti minut lempeästi vastaan eräänä kesäkuun päivänä. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, ei sitä voi muuten selittää.

Inarista tuli Riitalle toinen koti. Riitalla ja hänen miehellään Tomilla on järven rannalla talo, josta on tullut parille rakkain paikka.

- Inarille tulijaa on syytä varoittaa siitä, että että kun siellä kerran käy, sinne on päästävä aina uudestaan ja uudestaan. Suuri ja kaunis Inari, jolla on meihin taianomainen mahti, kuten inarilainen ystäväni sanoo.
riitta ahmasalo inarijärvellä
Inarijärvellä Riitta tuntee olevansa kotona riitta ahmasalo inarijärvellä Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Järvi vaatii, mutta myös antaa kulkijalleen

Inarijärvi sijaitsee Jäämeren läheisyydessä, jonka vuoksi sää siellä vaihtuu nopeasti helteestä kylmään ja tyynestä myrskyyn. Jäät sulavat kesäkuussa, ja järvi alkaa jäätyä uudelleen lokakuussa.

Talvella järvi ei päästä kulkijaansa helpolla. On tiedettävä talvisulat ja suurten selkien railot.

Inarinjärven kevät
Huhtikuinen sää Inarilla on arvaamaton. Inarinjärven kevät Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Riitalle on jäänyt mieleen kevättalvinen hetki arvaamattomalla järvellä. He olivat Tomin kanssa matkalla erämaakämpälle yhteen Inarin saarista. Sinne päästäkseen heidän piti yön selässä ylittää moottorikelkalla suuri Kasariselkä.

- Lähdimme liikkeelle paukkupakkasessa, revontulien syttyessä taivaalle.

Heti matkan alussa kelkka jäi kiinni kohtaan, jossa jään päällä oli vettä. Irti päästiin suurella vaivalla, mutta sitten kelkkajälki loppui, ja edessä oli suuri öinen järvenselkä. Kuinka paljon vettä olisi selällä jään päällä? Montako kertaa jäätäisiin uudelleen kiinni?

Tomi lähti yksin kelkalla ajamaan jäljen, ja Riitta jäi koirien kanssa rekeen odottamaan. Kelkka katosi vähitellen saarten lomaan, ja tuli aivan hiljaista.

- Revontulet leiskuivat taivaalla ja pakkanen kiristyi jo lähelle kolmeakymmentä astetta. Suuri Kasariselkä aukesi edessäni, koirat käpertyivät kainaloon nukkumaan. Katselin taivaan tulia ja linnunrataa. Silloin tunsin, miten aika tulee lähelle ja pysähtyy.

Vähitellen lähestyvä kelkan ääni kertoi, että Tomi on päässyt kämpälle ja takaisin. Jäällä ei ollut enää vettä, ja aamuyöllä päästiin perille.

- Tiedän, että aika antoi minulle hetken, jonka muistan silloinkin, kun en enää muista mitään muuta.
riitta ahmasalo koirineen
Riitta koirineen huhtikuisella Inarilla. riitta ahmasalo koirineen Kuva: Riitta Ahmasalo Eränkävijät

Erämaajärven taianomaiset seidat

Inarin pohjoisosa kuuluu mahtavaan Vätsärin erämaahan, jossa kulkija voi vieläkin nähdä, miten jääkauden aikainen jäämassa on runnonut vuoret altaan matkallaan koilliseen.

Inarinsaamelaiset ovat aina eläneet Inarissa ja Inarista, selviytyen äärimmäisissä oloissa vuoden ympäri. Riitta kertoo, kuinka vanhoja erämaatiloja katsellessa kunnioitus valtaa mielen. Ennen moottoreiden aikaa järvellä oli kuljettava kymmenet kilometrit soutamalla.

- Aika Inarilla tuntuu pysähtyneen, menneisyys on läsnä.

Satoja vuosia sitten kivillä oli erämaan asukkaalle erityinen merkitys. Tietyt kivet olivat seitoja, pyhiä paikkoja, joita palvottiin ja joilta pyydettiin menestystä poronhoitoon, kalastukseen ja metsästykseen.

Tunnetuin Inarijärven seidoista lienee Ukko, Ukonsaari Inarin länsiosassa. Se on jyrkkä, kauas näkyvä kalliopahta, jossa on iso uhriluola. Inarin eteläpuolella sijaitsee toinen miesjumala, Ukonjärven Ukko, kallioinen männikkösaari. Kolmas Ukonsaari löytyy Kasariselän itäpuolelta.

ukonkivi inarilla
Ukko kuvattuna lokakuussa auringonlaskun aikaan. ukonkivi inarilla Kuva: Riitta Ahmasalo Eränkävijät

Kun ottaa kartan ja yhdistää nämä kolme Ukko-seitaa, syntyy tasasivuinen kolmio, jonka sivut ovat täsmälleen yhtä pitkät.

- Inarilla voi nähdä ja kokea asioita, joita ei ole helppo selittää.

Eränkävijät Yle TV1:ssä sunnuntaisin klo 18.15, ja kaikki jaksot nähtävillä myös Areenassa.
Artikkelin pääkuva: Riitta Ahmasalo.