Hyppää pääsisältöön

Kokeile Strömsö-kokin parasta joulureseptiä: Täytetyt vohvelit – yllättävän yksinkertainen ja silti näyttävä jälkiruoka

Saamme kiittää Andersin mummua Karinia siitä, että Anders päätti ryhtyä kokiksi. Andersin ensimmäiset maku- ja tuoksumuistot liittyvät mummun yksinkertaisiin ja konstailemattomiin ruokiin.

Karinin bravuurijälkiruoka oli vohvelit, jotka täytettiin kirsikoista tai muista marjoista tai hedelmistä tehdyllä hillokkeella. Tämä jouluinen versio näistä unohtumattomista vohveleista on Andersin kunnianosoitus Karin-mummulle.

Ohuen rapeat vohvelit paistetaan uunissa ja täytetään herkullisella marjoista tai hedelmistä tehdyllä hillokkeella sekä kermavaahdolla.

 Reseptikirja Strömsö-keittiön työpöydällä.
Anders omistaa nykyään Karin-mummun kovassa käytössä olleen reseptivihon. Reseptikirja Strömsö-keittiön työpöydällä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog resepti,Anders Samuelsson,Strömsö

Vohvelit

Ainekset:

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • voita voiteluun
Taikina uunipelleillä.
Taikina uunipelleillä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,batter

Tee näin:

  1. Vaahdota kananmunat ja sokeri ja kääntele joukkoon vehnäjauhot.
  2. Voitele uunipellit voilla.
  3. Nostele taikina uunipelleille noin ruokalusikallisen kokoisina nokareita ja levitä teevadin kokoisiksi ympyröiksi.
  4. Paista ympyröitä 200-asteisessa uunissa, kunnes ne saavat väriä.
  5. Muotoile ympyrät tötteröiksi, kun ne vielä ovat lämpimiä.
Tötteröt vaaleanpunaisella lautasella Strömsö-keittiössä.
Tötteröt vaaleanpunaisella lautasella Strömsö-keittiössä. Kuva: Yle/Carina Ahlskog leivonnaiset,Strömsö

Jouluinen kirsikkahilloke

Ainekset:

  • 4 dl kirsikoita
  • 1 omena
  • 1 vaniljatanko
  • ½ dl hillosokeria
  • 1 maustemitallinen kanelia
  • 1 maustemitallinen kardemummaa
  • 15 g pistaasipähkinöitä karkeaksi rouhittuina
Kirsikkahilloketta kattilassa liedellä
Kirsikkahilloketta kattilassa liedellä Kuva: Yle/Carina Ahlskog kirsikka,compote,Strömsö

Tee näin:

  1. Poista kirsikoista kivet, kuori omena ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi.
  2. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet.
  3. Laita kirsikat, omenakuutiot, vaniljatangon siemenet, hillosokeri, kaneli ja kardemumma kattilaan. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.
  4. Sekoita joukkoon pistaasipähkinärouhe ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Täytä vohvelitötteröt kirsikkahillokkeella tai muilla marjoilla tai hedelmillä sekä kermavahdolla.

Mormorsstrutar på arbetsbänken i Strömsös kök
Mormorsstrutar på arbetsbänken i Strömsös kök Kuva: Yle/Carina Ahlskog leivonnaiset,Anders Samuelsson,Strömsö