Hyppää pääsisältöön

Pitäisikö eläimen itseisarvo kirjata lakiin? Perjantai pohtii eläimen asemaa yhteiskunnassa 30. marraskuuta

Ovatko eläimet ihmisten omaisuutta, jota saa vapaasti käyttää hyödykkeenä, viihteenä ja rahasampona?

Vai pitäisikö eläimiä aina kohdella tuntevina olentoina, joilla on itseisarvo? Jos eläimen itseisarvo kirjattaisiin lakitekstiin, miten se muuttaisi yhteiskuntaamme?

Yle Perjantai pohtii 30.11. eläinten itseisarvoa. Millainen on hyvä suhde eläimen ja ihmisen välillä? Millaisena tulevaisuuden eläinkuvan näkevät metsästäjä, Korkeasaaren johtaja ja filosofi?

Suomen nykyisessä eläinsuojelulaissa sanotaan, että lain tarkoitus on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta.

Lain tarkoitus on myös edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua. Lakia ollaan parhaillaan uudistamassa.

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat vuorikiipeilijä, metsästäjä Veikka Gustafsson, Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström ja eläinten arvoa tutkinut filosofi Elisa Aaltola.

- Ihminen on osa ekosysteemiä, siihen kuuluu eläinten hyödyntäminen. Jos tämä kielletään, on uhkana luontosuhteen katoaminen ja silloin menee koko elämältä pohja pois, sanoo vuorikiipeilijä, metsästäjä ja Retki-lehden kustantaja Veikka Gustafsson

Viikon Perjantai-dokkari on Ami Assulinin ohjaama Suuri rottajahti, joka vie katsojat Helsingin Kallion yöhön ja rottien maailmaan tutkijatohtori Tuomas Aivelon johdattamana.

Perjantai: Onko eläimellä itseisarvo? Suorana Yle TV1 klo 21.05 perjantaina 30. marraskuuta.

Haluatko suoran lähetyksen yleisöön Tampereen TTT-Klubille? Katso yleisöohjeet täältä.

Perjantai: Onko eläimellä itseisarvo? yleisöflaijeri.
Perjantai: Onko eläimellä itseisarvo? yleisöflaijeri. Kuva: Topi Tirri / Yle Perjantai Perjantai

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit