Hyppää pääsisältöön

Tove Styrke kiersi maailmaa Katy Perryn ja Lorden kanssa – silti häntä jännittää esiintyä Pohjoismaissa: “Tämä tuntuu paljon henkilökohtaisemmalta”

Tove Styrke Tavastialla.
Tove Styrke Tavastialla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tove Styrke,Tavastia-klubi

Tove Styrke löi läpi osallistuttuaan 16-vuotiaana Ruotsin Idol-kilpailuun. Nyt 26-vuotias skandipoppari keikkailee maailmalla yhdessä Katy Perryn ja Lorden kanssa ja hurmaa yleisönsä välittömällä karismallaan.

– Pitäisikö minun puhua illan keikalla englantia vai ruotsia, täällähän ymmärretään molempia, Tove Styrke kysyy haastattelun aluksi.

Suosittelen käyttämään englantia, sillä todennäköisesti yleisöön on löytänyt tiensä myös sellaisia, joiden ruotsi on päässyt kouluajoista jo ruostumaan.

Ruotsalaisartisti on kiirehtinyt haastatteluun suoraan lentokentältä. Hänen lentonsa saapui Helsinkiin tunnin myöhässä, eikä Styrke edes huomannut viivästymistä.

– Istuin lentokoneen penkissä ja kuuntelin podcastia. Tunnin jälkeen kuulin, ettemme ole vielä edes lähteneet lentoon, hyväntuulinen artisti naureskelee.

Illalla artisti esiintyy toista kertaa Suomessa. Styrke vieraili Turun Ruisrockissa tänä kesänä.

Styrke kertoo jännittäneensä keikkaa kovasti, sillä esiintyminen oli samaan aikaan jättimäistä suosiota nauttivan Clean Banditin kanssa.

– Olin varma, että se tulee olemaan katastrofi eikä kukaan tule! Ilokseni ihmiset olivat kuitenkin löytäneet paikalle ja keikka oli tosi hyvä.

Ennen käynnissä olevaa Pohjoismaiden kiertuettaan Styrke kiersi muuta Eurooppaa Katy Perryn ja Yhdysvaltoja yhdessä Lorden kanssa. Pohjoismaissa kiertäminen tuntuu Styrkelle kotikenttäsyistä paljon henkilökohtaisemmalta ja hermostuttavammalta.

Katy Perryn ja Lorden kanssa kiertäminen oli opettavaista. Etenkin Perryn maanläheisyys ja huumorintaju tekivät artistiin vaikutuksen.

Lorden kanssa Styrke jopa nousi yhdessä lavalle esittämään ruotsalaispoppari Robynin Hang with me -hitin.

– Oli jo iso juttu päästä kiertämään Lorden kanssa, mutta se, että sain jopa tutustua häneen ja opin ymmärtämään häntä paremmin ihmisenä on todella hienoa, Styrke huokaa.

Tove Styrke lavalla Tavastialla, esiintyy tunteikkaasti silmät kiinni.
Tove Styrke kertoo kuuntelevansa laidasta laitaan uutta musiikkia. Tällä hetkellä hän on erityisen innoissaan amerikkalaisesta King Princessista. Tove Styrke lavalla Tavastialla, esiintyy tunteikkaasti silmät kiinni. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tove Styrke,Tavastia-klubi

Ennen Styrkeä Tavastian lavan ottaa haltuun aiemmin Ronyana tunnettu New Ro, joka niin musiikissaan kuin välispiikeissäänkin puhuu tasa-arvon, feminismin ja pussypowerin puolesta.

Onko Styrkellä sellaisia arvoja, joita hän haluaa tuoda julki esiintyessään? Onko hän feministi?

– Ehdottomasti feministi! Uskon, että useimmat ihmiset heidän arvoistaan kysyttäessä voivat allekirjoittaa ajatuksen siitä, että kaikki ovat samanarvoisia, hän toteaa.

– Omassa musiikissani tärkeintä on luoda tila, jossa minä ja musiikkiani kuuntelevat ihmiset voivat tuntea itsensä niin vapaaksi kuin mahdollista.

Skandipopin uusi suunta

Styrke tuli alun perin tutuksi ruotsalaisyleisölle sijoittumalla kolmanneksi kotimaansa Idol-kilpailussa vuonna 2009. Tänä päivänä laulukilpailumenneisyys harvemmin nousee esiin, vaikka hän ei tietoisesti missään vaiheessa ole sitä pyrkinyt häivyttämään.

– En koskaan ole hävennyt Idol-taustaani. Toisaalta tiesin heti kilpailun päätyttyä, että siinä menestyminen ei tarkoittanut, että olisin jo lyönyt läpi. Siitä työn tekeminen vasta alkoi, Styrke kertoo.

– Uskon, että ihmisten arvostus tulee luontevasti, kun keskittyy tekemään kovasti töitä.

Tove Styrke Tavastialla.
Monet Styrken faneista ovat seuranneet hänen uraansa jo Idol-ajoista saakka. "On siistiä, että olen voinut olla mukana heidän elämässään 16-vuotiaasta!", Styrke hihkuu. Tove Styrke Tavastialla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tove Styrke,Tavastia-klubi

Pohjoismaat, Ruotsi etunenässä, ovat skandipopillaan toimineet viime vuodet modernin popmusiikin suunnannäyttäjinä.

Vuonna 2010 Robyn julkaisi kehutun Body Talk -albumitrilogiansa, jonka viileästä elektropopista nuoret naisartistit niin Pohjolassa kuin Briteissä ja Yhdysvalloissakin ovat vuoron perään ammentaneet omaan musiikkiinsa.

Lokakuussa Robyn julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa kahdeksaan vuoteen. Odotetulla uutuuslevyllä selkeimmät pop-koukut ja kylmimmät elektrobiitit oli tiputettu pois ja korvattu erityisesti pehmeällä house-tunnelmoinnilla.

Onko elektronisen skandipopin aikakausi tullut päätökseensä, vai voidaanko Robynin siirtyminen “aikuisempiin” tunnelmiin nähdä hänen tapanaan antaa tilaa uudelle pop-sukupolvelle?

Styrke uskoo, että koko popmusiikkiskene on muuttumassa.

– Siksi rakastan poppia: se muuttuu jatkuvasti ja sopeutuu aikaansa. En tiedä, pitääkö tämä paikkaansa, mutta tietynlainen orgaanisuus musiikissa on mielestäni tekemässä paluuta.

Tove Styrke lavalla Tavastialla.
Tove Styrke tunnustautuu kontrollifriikiksi, jonka on vaikea päästää ulkopuolisia mukaan musiikintekoprosessiinsa. Tove Styrke lavalla Tavastialla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tove Styrke,Tavastia-klubi

Elektroniset soundit ja vahvat tuotannot ovat kuitenkin edelleen läsnä Styrken omassa musiikissa.

Styrken toukokuussa julkaisema Sway-kolmosalbumi on hyvin puhdasta elektropopmusiikkia, joka kuulostaa kaikessa tyylikkyydessään ja pehmeydessään hyvin vaivattomalta.

Levyn tekoprosessi oli hänen mukaansa kaikkea muuta kuin vaivaton. Artistin tavoitteena oli tehdä kaikesta ylimääräisestä riisuttu albumi, jonka soundi olisi niin minimalistista kuin mahdollista muuttumatta kuitenkaan sen myötä tylsäksi.

– Se oli suurin haaste ikinä, sillä kun kappaleesta poistaa paljon, jokainen jäljelle jäänyt ääni merkitsee. Jokainen lyriikka, jokainen melodia, Styrke toteaa.

Noin puolituntisen albumin tekemisessä meni lopulta puolitoista vuotta, ja yhtä kappaletta hiottiin useamman kuukauden ajan.

– Tiedän, että se on naurettavaa, mutta niin se vain menee.

Vaikka urbaanit, r’n’b:stä, hip hopista ja rapista ammentavat soundit kuuluvat tällä hetkellä erottamattomasti popmusiikkiin, ei Swaylla kuulla esimerkiksi rap-vierailuja tai vahvasti hip hopiin nojaavia maailmoja.

– Rap-feat olisi voinut olla hyvä idea, mutta olen tosi huono saamaan asioita tehtyä. Lisäksi olen kontrollifriikki, en osaa päästää ihmisiä mukaan prosessiin.

Urbaani musiikki on kuitenkin toiminut vahvana vaikuttimena Styrken voimapopin biiteissä. Hän kertoo kuunnelleensa erityisesti Post Malonen ja SZA:n uusia levyjä työskennellessään uuden levynsä parissa.

– Kyse on silti ennemminkin siitä, miten musiikki saa kehon liikkumaan kuin miltä se kuulostaa.

Styrke valloittaa vajaan Tavastian

Tove Styrke ei ainakaan toistaiseksi Suomessa ole noussut samanlaiseen suosioon kuin esimerkiksi skandipopin kärkinimiin kuuluvat Zara Larsson, Tove Lo tai , ja se näkyy Tavastian keskiviikkoillan yleisömäärässä.

Tunnelma ennen artistin nousua lavalle sähköisen odottava, vaikka taloa ei täydeksi voikaan kutsua.

Styrke starttaa keikkansa vuoden 2104 hitillään Borderline, joka saa Tavastian yleisön tanssimaan varovasti mukana.

Tietty varovaisuus ja varsin hillitty mukana tanssiminen jatkuu läpi koko tunnin mittaisen esiintymisen, vaikka loppua kohti suurimpien hittien vuorotellessa myös yleisö lämpenee ja uskaltautuu reagoimaan suosikkibiiseihinsä ilman artistin erillistä kehotusta.

Tove Styrke Tavastian lavalla yleisön edessä.
Tavastian yleisö seurasi Tove Styrken lavaesiintymistä herkeämättä. Tove Styrke Tavastian lavalla yleisön edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tove Styrke,Tavastia-klubi

Styrke ottaa hyväntuulisena kontaktia yleisöönsä, ja etenkin eturivin fanit pääsevät läheiseen yhteyteen illan tähden kanssa, joka esimerkiksi Lorde-laina Liabilityn ajaksi istahtaa rennosti lavan reunalle laulamaan.

Show’nsa aluksi artisti haluaa varmistaa myös yleisöltä, olisiko parempi pitäytyä spiikeissään englannissa vai kenties vaihtaa äidinkieleensä ruotsiin, jota moni yleisössä ilmaisee ymmärtävänsä.

Keikkaa päätetään jatkaa englanniksi, sillä osa yleisöstä tekee selväksi, ettei ruotsi taitu.

– Onhan tämä vähän outoa, mutta toisaalta saa minut tuntemaan itseni supertähdeksi, Styrke naureskelee.

Kepeys, rentous ja huumori ovat Styrken esiintymisessä vahvasti läsnä. Loppuunmyytyjä saleja etenkin suuria maailmantähtiä lämmitellessään kokenut artisti ei pienemmästä yleisömäärästä ole millänsäkään.

Tai jos on, hän ei anna sen näkyä.

Keikalla kuultavat kappaleet edustavat erityisesti uutuusalbumi Swayn materiaalia, joista etenkin On the Low, Say My Name ja Sway uppoavat yleisöön.

Suomi mainittu!

– Tunnetteko Alman? Hän on ehkä coolein tapaamani tyyppi, Styrke spiikkaa ennen suomalaisartistin Heavy Rules -mixtapelta löytyvän Good Vibes -yhteisbiisinsä esittämistä.

On syy kappaleen esittämiseen sitten Alman kotiyleisön kosiskeluyritys tai vilpitön innostus artistikollegaa kohtaan, Good Vibes sulautuu saumattomasti osaksi Styrken tyylikästä, elektronista popshow’ta.

Tove Styrke Tavastialla.
Tove Styrken voimapop pääsi Tavastian liveolosuhteissa oikeuksiinsa. Tove Styrke Tavastialla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tove Styrke,Tavastia-klubi

Yhdessä kaksihenkisen bändinsä kanssa valloittavasti esiintyvä laulaja käyttää ääntään monipuolisesti: laulu soi välillä puhtaan heleänä ja toisinaan taas vahvasti autotunella maustettuna.

Vaikka suuri osa keikan materiaalista on tarkasti tuotettua elektropoppia, toimii Styrken laulu myös vain kitaran säestämänä, kuten ensimmäisenä encorena esitetyn Vibe-sinkun akustinen sovitus osoittaa.

Keikan päättävä Number One on täydellinen, joskin melko geneerinen, pophitti, joka onnistuu ensimmäistä kertaa saamaan koko Tavastian tanssimaan mukana ilman huolta seuraavana päivänä koittavasta arjesta.

Kun Styrke poistuu kiitellen lavalta ja Spice Girlsien Wannabe lähtee soimaan, on yhteys 90-luvun girl powerin ja vuoden 2018 viileän skandipopparin välillä ilmeinen.

Spaissareiden tyttöenergia on jalostunut Tove Styrken käsittelyssä tyylikkääksi, tanssittavaksi ja anteeksipyytelemättömäksi popiksi, joka toimii lempeänä piristysruiskeena keskellä pimeintä marraskuuta.

Siitä olisi suuremmankin yleisön suonut päästä nauttimaan.

Kuuntele Tove Styrken haastattelu Uuden musiikin X:ssä viikolla 49!