Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Veli Vänä ja Veli Peltsi satuilivat radiossa lyhyitä perinnetarinoita

Matti "Peltsi" Pellonpää ja Kari "Vänä" Väänänen olivat 1990-luvulla monasti äänessä radiossa.
Matti "Peltsi" Pellonpää ja Kari "Vänä" Väänänen olivat 1990-luvulla monasti äänessä radiossa. Matti "Peltsi" Pellonpää ja Kari "Vänä" Väänänen olivat 1990-luvulla monasti äänessä radiossa. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Matti Pellonpää,Kari Väänänen,Yle Elävä arkisto

Ylen Ykkösellä kuultiin vuonna 1992 lyhyitä sovituksia yhdysvaltalaisen Joel Chandler Harrisin luomista eläintarinoista sekä Grimmin veljesten keräämistä kansansaduista. Mahtuipa joukkoon yksi kotimainenkin perinnetarina. Satusetinä toimivat muun muassa Nalle Puhien sekä Pekka Töpöhäntien elävöittäjinäkin kunnostautuneet Matti Pellonpää ja Kari Väänänen.

Joel Chandler Harris (1848–1908) oli ensimmäisiä afroamerikkalaisten perinnetarinoiden kerääjistä Yhdysvalloissa. Muistiinkirjaamisen lisäksi Harris työskenteli journalistina sekä kirjailijana. Parhaiten hänet tunnetaan Jänis Vemmelsäären seikkailuista. Anni Swan suomensi nämä alkujaan Uncle Remus -nimiset tarinat jo 1910-luvulla. Tarinoiden Brer Rabbit ja Brer Fox tunnetaan Suomessa myös Veli Kani -tarinoiden hahmoina ja ne ovat juontuneet aina Aku Ankka -lehden sivuille asti. Harrisin tarinoista löytyy huomattavan paljon vaikutteita afrikkalaisista kansansaduista.

Minun kotipuolessani syödään vain sairaita, Jänis Vemmelsääri.― Susi Hukkanen pelottelee poloista Vemmelsäärtä

Grimmin veljeksiä, Wilhelmiä ja Jacobia, pidetään Euroopan tunnetuimpina kansantarinoiden kerääjinä. Ensimmäinen saksalaisveljesten nimissä julkaistu satukokoelma Kinder- und Hausmärchen ilmestyi 1812 ja piti sisällään yli 200 satua. Myöhemmin kulttuurintutkijat ovat kyseenalaistaneet kerättyjen satujen kansanperinteellisen puolen. Useimmat saduista oli itse asiassa kerätty lukutaitoisilta ylemmän luokan kansalaisilta, jotka taas olivat alkujaan lukeneet ne toisista satujulkaisuista.

Timppi timppi timpissä, kampelainen meressä, akkaseni rikissä, pitää oman tahtonsa.― Loru tarinasta Kalastaja ja hänen eukkonsa

Satukuunnelmat on julkaistu Areenaan 28.11.2019 asti kuultaviksi.

Muita 29.11.2018 julkaistuja Radiodraamoja
Hentomielinen Hilarius (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
Antti Hyryn Lohivene (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)
Guy de Maupassantin Bel-Ami (pysyvästi kuunneltavissa Areenassa)