Hyppää pääsisältöön

Ylen ohjelma synnytti somemyrskyn Kataloniassa

Antonio Perez kuvaa Txell Bonettia
Antonio Perez kuvaa Txell Bonetia Antonio Perez kuvaa Txell Bonettia Kuva: Pertti Pesonen / Yle Katalonia,Ulkolinja: Espanjalainen kosto

Ylen Ulkolinja Espanjalainen kosto on synnyttänyt kovan kohun ja somemyrskyn Kataloniassa. Barcelonassa ilmestyvän La Vanguardia-lehden nettiversiossa julkaistu juttu on ollut lehden ehdottomasti luetuiin ja kommentoiduin juttu kuluvalla viikolla. Mistä somekohu sai alkunsa? Ulkolinjan ohjaaja Pertti Pesonen kertoo.

- Puhelin soi toissapäivänä kotonani. Toisessa päässä oli La Vanguardian, Katalonian suurimman ja Espanjan toiseksi suurimman sanomalehden toimittaja Jordi Calvet. Calvet kyseli ohjaamastani Ulkolinja-dokumentista ja kerroin, kuinka seurasin kahden vangitun katalonialaispoliitikon ja aktivistin Jordi Cuixartin ja Joaquim Fornin puolisoiden elämää noin puolen vuoden ajan. Kerroin myös, että pitkät, yli vuoden tutkintavankeudet poliitikoille, ovat eurooppalaisesta ihmisoikeusnäkökulmasta katsoen outoja.

- Tähdensin, että ohjelmassa ei oteta kantaa Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiin. Ohjelmassa kyseenalaistetaan kuitenkin voimakkaasti se, että katalaanipoliitikot on vangittu jo yli vuodeksi ilman oikeudenkäyntiä, ja syyttäjä hakee heille 16 - 25 vuoden vankeustuomioita. Vertailun vuoksi Espanjan rikoslaissa murhasta ohjetuomio on 10 - 13 vuotta, Pesonen toteaa.

- En tuolloin arvannut, mihin silmukkaan pääni pistin, Pesonen hymähtää.

"Toimittaja on äärioikeistolainen itsenäisyysmielisten maksama ja aivopesemä"

- Puhelimeni on piipannut jatkuvasti, facebook-sivuni tulvii minulle tuntemattomien katalonialaisten kaveripyynnöistä. Ja viesteistä, joiden sisältö on valitettavan yksipuolista:

”Toimittaja Pesonen, yritätte nyt myös aivopestä suomalaiset Katalonian itsenäisyyden tueksi. Kerron, että suomalaiset ovat älykkäämpiä kuin te."

”Suomalaiset lomailevat Espanjassa ja kyllä tietävät, että Espanja on maailman paras maa."

La Vanguardian artikkelin kommenttisivu kiehuu. Kommenttien sävy on tyypillistä somekeskustelua.

”Toimittaja on äärioikeistolainen itsenäisyysmielisten maksama ja aivopesemä.”

”Eikö Suomessa ole omia vankeja joista metelöidä?”

”Katalonian itseisyysaate on muukalaisvihamielistä fasismia, joka valepukeutuu uhrien asuun.”

”Boikotoikaa Jari Litmasta”

Kommentti ”Suomi on esimerkillinen maa, jota tulee seurata”, sai heti peräänsä vihjailua alkoholismista. ”Miten Suomi voi kommentoida tällaista, kun maassa alkoholismi on niin paha ongelma?”

Ohjelmassa kritisoidaan Espanjan tuomareiden poliittisuutta. Tämäkin on herättänyt muutaman hirtehisen kommentin:

”Suomessa tuomareina on robotit, joilla ei ole ideologiaa eikä arvoja. Ne tuomitsevat algoritmien perusteella”.

Joku taas muistaa, miten Jari Litmanen pelasi joskus Barcassa: ”Boikotoikaa Jari Litmasta!”

Mukana on myös kommentteja Espanjasta maana: ”Espanja on maa, jossa syntyy someraivo, jos joku niistää nenänsä lippuun, mutta ei siitä, jos puoliso tappaa perheväkivallasta ilmoittaneen vaimonsa.”

Myös myönteisiä kommentteja

Yli neljän tuhannen kommentin joukosta löytyy myös myönteistä kommentointia. ”Tämähän näyttää hyvin objektiiviselta.” ”Tosi objektiivista. Tästä voisi ottaa oppia Espanjassa.”

”Otsikko on oikein hyvä. Eihän tässä oikeudesta ole kysymys, vaan kostosta”.

Kuten tavallista, mukaan somekeskusteluun mahtuu myös kommentteja, joissa on hieman outoja vivahteita, kuten ”Suomi oli Katalonian siirtomaa. Ja Sauli Niinistön pappa oli Gironasta” tai ”Koska tästä dokumentista tehdään musikaali?”

Viikon luetuin juttu

- Juttelin tänään uudestaan artikkelin kirjoittaneen toimittajan Jordi Calvetin kanssa, Pesonen kertoo. Calvet totesi, että juttu on ehdottomasti La Vanguardian luetuin koko viikon aikana.

La Vanguardian kolumnisti Antoni Puigverd kertoo, että yleensä artikkeleihin tulevan kommentoinnin pystyy ennustamaan. Jos kirjoittaa vangeista, niin kommentteja sataa. Mutta yli 4000 kommenttia (tilanne torstai-iltapäivänä) on todella paljon, Puigverd ihmettelee.

Monet kommentoijista ovat äärioikeistolaisen Vox-puolueen liepeillä pyöriviä trolleja, joiden tavoite on ”myrkyttää” somepalstat aina kun puhutaan Katalonia-aiheista. Niin tässäkin, epäilee Puigverd.

- Yksi kommentoijista sanoi, että joka tuuleen kylvää, se myrskyä niittää. Se sopii tähänkin somekohinaan. Tiesin, että Katalonia on hyvin kahtia jakautunut, ja poliitikkojen vangitsemisesta kertova ohjelma herättää intohimoja. En tosin arvannut, että näin paljon, Pesonen toteaa.

Ulkolinja: Espanjalainen kosto TV1 29.11. klo 22.00. Yle Areenassa jo nyt.

 • Henkilökohtainen äänipäiväkirja unettomuudesta Shortdoxin voittoon

  Vuoden 2019 Shortdox-finaalin voitti Suvi Tuuli Kataja.

  Vuoden 2019 kansallisen Shortdox-finaalin voitti Suvi Tuuli Kataja teoksellaan Kun nukut, minä valvon. Tuomaristo myönsi myös kaksi kunniamainintaa, joista ensimmäisen sai Samuli Kuula teoksellaan Oma valinta ja toisen Iina Tossavainen teoksellaan Mikä mä oon?

 • #metoo muutti kaiken

  Klassikot täynnä häirintää.

  “Ajatella, että olen tutkinut kirjallisuutta vuosikymmeniä tajuamatta täysin, mitä oikein luen!” Näin tokaisee kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattström. #metoo oli hänelle ravisuttava kokemus, ja nyt hän lukee kirjallisuuden klassikoita uusin silmin. Suomenruotsalainen vaikenemiskulttuuri katkesi kun #dammenbrister (pato murtuu) projekti keräsi yli 900 tarinaa seksuaalisesta häirinnästä.

 • Pidätyksiä, terrorismisyytöksiä, nettisensuuria ja kiellettyjä konsertteja - Venäjällä vallanpitäjät haluavat kitkeä nuorten aktivismin kovin keinoin

  Venäjällä nuorten aktivismia kitketään kovin ottein.

  Venäjällä useita nuoria aktivisteja uhkaavat raskaat rikossyytteet ja pitkät vankeusrangaistukset. Monia syytetään nettikeskustelujen perusteella vallankaappauksen valmistelusta. Ihmisoikeusaktivistien mielestä kyse on näytösoikeudenkäynneistä, joiden tarkoituksena on kitkeä nuorista halu harrastaa politiikkaa. Samaan aikaan internet halutaan yhä tiukempaan valtion valvontaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua