Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

14-vuotias Erkki katsoi vanhoja nuortensarjoja: "Välillä pitkäveteistä, mutta jännitystä ei puutu!"

Elävän arkiston TET-harjoittelija Erkki katsoi Yle Areenasta Pertsaa ja Kilua, Susikoira Roita, Suolaista vettä ja Pirunnyrkki-sarjaa.
Elävän arkiston TET-harjoittelija Erkki Savolainen katsoi Yle Areenasta Pertsaa ja Kilua, Susikoira Roita, Suolaista vettä ja Pirunnyrkki-sarjaa. Elävän arkiston TET-harjoittelija Erkki katsoi Yle Areenasta Pertsaa ja Kilua, Susikoira Roita, Suolaista vettä ja Pirunnyrkki-sarjaa. Kuva: Elina Yli-Ojanperä / Yle nuortensarjat,tietokoneet,Yle Areena,Pertsa ja Kilu,Susikoira Roi,Pirunnyrkki,2018

Olin TET-harjoittelussa Elävässä arkistossa ja sain tehtäväksi katsoa vanhoja nuortensarjoja. Katsoin sarjoja nimeltä Susikoira Roi (1985), Pertsa ja Kilu (1970), Suolaista vettä (2002) sekä Pirunnyrkki (1990). Kommentoin tässä blogissa sarjoja, ja kerron mitä niistä pidin.

Susikoira Roi (1985)

Susikoira Roi on nuoremmalle kohdeyleisölle eli noin 7–12-vuotiaille tehty seikkailusarja. Paavo Westerberg näyttelee hyvin pääosaa Tomia. Sarjassa näkee muutenkin taitavaa näyttelemistä. Susikoira Roi on kuvattu vuonna 1985 Helsingin ja Vantaan alueilla ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten erilainen Helsinki ja Vantaa olivat yli 30 vuotta sitten. Sarjassa Tuomo eli Tomi löytää Susikoiran, jota poikajengi on kivittämässä. Tomi kuitenkin onnistuu pelastamaan koiran ja nimeää sen Roiksi. Susikoira Roi -sarja kertoo koiran ja pojan välisestä ystävyydestä, joka lujittuu hetki hetkeltä. Sarjassa on yksinkertainen juoni, mutta kohdeyleisölle eli lapsille se on luultavasti mielenkiintoinen.

Pirunnyrkki (1990)

Pirunnyrkki on 1990-luvulla tehty viisiosainen sarja noin 15–18-vuotiaille nuorille. Se on rikos- ja jännityssarja. Siinä on mielestäni hyvin keksitty juoni. Välillä sarja on pitkäveteinen, eikä juoni edisty, mutta jännitystä siitä ei puutu. Pirunnyrkki kertoo teini-ikäisestä Sakke Santalasta, joka tutkii isänsä kuolemaa ja epäilee että kuolema ei ollut tapaturma. Sarjan aikana hän etsii todisteita eri paikoista. Sarja sopii kaiken ikäisille 15-vuotiaista ylöspäin.

Pertsa ja Kilu (1970–1974)

Pertsa ja Kilu on lasten ja nuorten klassikkosarja, joka kertoo kahden työläisperheen nuorimmista pojista. He ovat parhaita kavereita ja ratkaisevat yhdessä rikoksia, sekä auttavat etsivä Paavolaa saamaan kiinni rikollisia. Pertsa ja Kilu ovat hyvin keksityt hahmot. He ovat välillä toistensa vastakohtia. Kun jotakin jännittävää ilmenee, Pertsa haluaa tutkia asiaa ja Kilu haluaa mennä kotiin. Sarjassa on myös muita hyvin tehtyjä hahmoja, kuten poikien pelkäämä roisto Manki. Hän on kohtelias pikkurikollinen, jolla on aina puku päällä. Hän harjoittaa lähinnä salakuljettamista ja onkin ammatiltaan merimies. Mankia näytellyt Veijo Pasanen tunnetaan myös nimellä Pelle Hermanni.

Sarjan eri osat ovat kuvattu neljänä eri vuonna ja myöhemmissä osissa Pertsa ja Kilu ovatkin jo huomattavasti vanhempia, mutta sama seikkailunhalu ja into ratkaista mysteereitä näkyy yhä. Pertsa ja Kilu kuvaa hyvin 1960–70-luvun ympäristöä. Kaiken kaikkiaan sarja on hyvä lapsille, sekä nostalgian nälkäisille aikuisille.

Suolaista vettä (2002)

Suolaista vettä on vuonna 2002 tehty sarja noin 12–18-vuotiaille nuorille. Siinä seikkailee neljä nuorta saarella, jossa on samaan aikaan elämysleiri ja saarella alkaa tapahtua kummia. Sarjan juoni on hyvin jaettu kuuteen jaksoon. Se oli mielestäni paras katsomani sarja näistä neljästä. Suolaista vettä -sarjassa on hyvin kehitetty tarina ja odottamaton loppukäänne. Kaiken jälkeen tarina kuitenkin päättyy onnellisesti.

Teksti: Erkki Savolainen
Puistolan peruskoulu 9. luokka
TET-harjoittelussa Yle Elävässä arkistossa ja Yle Arkistossa marraskuussa 2018

Keskustele