Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

14-vuotias Erkki katsoi vanhoja nuortensarjoja: "Välillä pitkäveteistä, mutta jännitystä ei puutu!"

Elävän arkiston TET-harjoittelija Erkki katsoi Yle Areenasta Pertsaa ja Kilua, Susikoira Roita, Suolaista vettä ja Pirunnyrkki-sarjaa.
Elävän arkiston TET-harjoittelija Erkki Savolainen katsoi Yle Areenasta Pertsaa ja Kilua, Susikoira Roita, Suolaista vettä ja Pirunnyrkki-sarjaa. Elävän arkiston TET-harjoittelija Erkki katsoi Yle Areenasta Pertsaa ja Kilua, Susikoira Roita, Suolaista vettä ja Pirunnyrkki-sarjaa. Kuva: Elina Yli-Ojanperä / Yle nuortensarjat,tietokoneet,Yle Areena,Pertsa ja Kilu,Susikoira Roi,Pirunnyrkki,2018

Olin TET-harjoittelussa Elävässä arkistossa ja sain tehtäväksi katsoa vanhoja nuortensarjoja. Katsoin sarjoja nimeltä Susikoira Roi (1985), Pertsa ja Kilu (1970), Suolaista vettä (2002) sekä Pirunnyrkki (1990). Kommentoin tässä blogissa sarjoja, ja kerron mitä niistä pidin.

Susikoira Roi (1985)

Susikoira Roi on nuoremmalle kohdeyleisölle eli noin 7–12-vuotiaille tehty seikkailusarja. Paavo Westerberg näyttelee hyvin pääosaa Tomia. Sarjassa näkee muutenkin taitavaa näyttelemistä. Susikoira Roi on kuvattu vuonna 1985 Helsingin ja Vantaan alueilla ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten erilainen Helsinki ja Vantaa olivat yli 30 vuotta sitten. Sarjassa Tuomo eli Tomi löytää Susikoiran, jota poikajengi on kivittämässä. Tomi kuitenkin onnistuu pelastamaan koiran ja nimeää sen Roiksi. Susikoira Roi -sarja kertoo koiran ja pojan välisestä ystävyydestä, joka lujittuu hetki hetkeltä. Sarjassa on yksinkertainen juoni, mutta kohdeyleisölle eli lapsille se on luultavasti mielenkiintoinen.

Pirunnyrkki (1990)

Pirunnyrkki on 1990-luvulla tehty viisiosainen sarja noin 15–18-vuotiaille nuorille. Se on rikos- ja jännityssarja. Siinä on mielestäni hyvin keksitty juoni. Välillä sarja on pitkäveteinen, eikä juoni edisty, mutta jännitystä siitä ei puutu. Pirunnyrkki kertoo teini-ikäisestä Sakke Santalasta, joka tutkii isänsä kuolemaa ja epäilee että kuolema ei ollut tapaturma. Sarjan aikana hän etsii todisteita eri paikoista. Sarja sopii kaiken ikäisille 15-vuotiaista ylöspäin.

Pertsa ja Kilu (1970–1974)

Pertsa ja Kilu on lasten ja nuorten klassikkosarja, joka kertoo kahden työläisperheen nuorimmista pojista. He ovat parhaita kavereita ja ratkaisevat yhdessä rikoksia, sekä auttavat etsivä Paavolaa saamaan kiinni rikollisia. Pertsa ja Kilu ovat hyvin keksityt hahmot. He ovat välillä toistensa vastakohtia. Kun jotakin jännittävää ilmenee, Pertsa haluaa tutkia asiaa ja Kilu haluaa mennä kotiin. Sarjassa on myös muita hyvin tehtyjä hahmoja, kuten poikien pelkäämä roisto Manki. Hän on kohtelias pikkurikollinen, jolla on aina puku päällä. Hän harjoittaa lähinnä salakuljettamista ja onkin ammatiltaan merimies. Mankia näytellyt Veijo Pasanen tunnetaan myös nimellä Pelle Hermanni.

Sarjan eri osat ovat kuvattu neljänä eri vuonna ja myöhemmissä osissa Pertsa ja Kilu ovatkin jo huomattavasti vanhempia, mutta sama seikkailunhalu ja into ratkaista mysteereitä näkyy yhä. Pertsa ja Kilu kuvaa hyvin 1960–70-luvun ympäristöä. Kaiken kaikkiaan sarja on hyvä lapsille, sekä nostalgian nälkäisille aikuisille.

Suolaista vettä (2002)

Suolaista vettä on vuonna 2002 tehty sarja noin 12–18-vuotiaille nuorille. Siinä seikkailee neljä nuorta saarella, jossa on samaan aikaan elämysleiri ja saarella alkaa tapahtua kummia. Sarjan juoni on hyvin jaettu kuuteen jaksoon. Se oli mielestäni paras katsomani sarja näistä neljästä. Suolaista vettä -sarjassa on hyvin kehitetty tarina ja odottamaton loppukäänne. Kaiken jälkeen tarina kuitenkin päättyy onnellisesti.

Teksti: Erkki Savolainen
Puistolan peruskoulu 9. luokka
TET-harjoittelussa Yle Elävässä arkistossa ja Yle Arkistossa marraskuussa 2018

Keskustele
 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Areenan käyttö jatkaa kasvuaan

  Areenan käyttö on vuoden aikana kasvanut kovaa vauhtia

  Kesän lähestyessä on hyvä tilaisuus katsoa, miten Areenan käyttö on kehittynyt. Ja kehitystä selvästi on. On ilo huomata, että suomalaiset ovat ottaneet Areenan aiempaa aktiivisempaan käyttöön monilla eri laitteilla. Areena on edelleen Suomen arvostetuin verkkopalvelu ja suositumpi kuin esimerkiksi kansainvälinen suoratoistojättiläinen Netflix.

 • Kirjautumalla enemmän irti Yle Areenasta

  Kirjautuminen helpottaa Areenan käyttöä

  Areenaa on jo jonkin aikaa muutettu ohjelmakirjastosta henkilökohtaisesti jokaista käyttäjää palvelevaksi video- ja audiopalveluksi. Henkilökohtaisuus toteutuu erityisesti silloin, kun käyttäjä kirjautuu Areenaan. Yle Tunnus on monissa Ylen palveluissa käytössä oleva kirjautumispalvelu, jonka avulla käyttäjä voi tunnistautua ja saada parempaa henkilökohtaista palvelua.