Hyppää pääsisältöön

Alttoviululla tehokas herätys - Soittotuntien kootut selitykset

Pasi Lyytikäisen pilapiirros
Pasi Lyytikäisen pilapiirros Kuva: Pasi Lyytikäinen Pasi Lyytikäinen

Ekaluokkalainen vasta-alkaja:
- Mä sain kaikki hereille, kun soitin alttoviulua keskiyöllä. Mä nukuin, mut sit mä heräsin enkä saanut unta. Niin mä menin olohuoneeseen soittamaan ja avasin parvekkeen ovenkin.

Pasi Lyytikäisen pilapiirros
Pasi Lyytikäisen pilapiirros Pilapiirros,pasi lyytikäinen

Pikku piano-oppilas sai jo kadenssin soitettua, mutta humppakompilla sointujen vaihdoksissa tuli piiitkät tauot. Selitin, että voisit ajatella soinnun valmiiksi, että kun sen vuoro tulee, niin se kerkeää ajoissa.
Oppilas ymmärsi:
- Tiedätkö, meillä on kotona sellainen suihku, että siinä ei saa olla kovin kauan, lämmin vesi voi loppua äkkiä. Jos vaikka meidän äiti on suihkussa, niin mun pitää odottaa siinä vieressä valmiina, että heti kun mun vuoro tulee, mä siirryn sinne.

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Se tunne, kun pikkuoppilas vain tuijottaa sua koko tunnin otsa rypyssä, vaikka miten yrität hymyillä ja heittää läppää. Ja sitten menet vessaan ja huomaat peilistä, että kaikki lounassalaatin persiljat on hampaiden välissä.

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Pikkuoppilas tulee soittotunnille:
- Hyviä uutisia! Me ei muutetakaan Helsinkiin. Tai siis minä olen tämän asian miettinyt niin, että minusta meidän ei kannata muuttaa. Ja sitten meille tulee kissa, ehkä kaksi. Ei, ei äiti eikä isä ole luvannut, mutta minä olen ajatellut, että me voisimme kyllä silti ottaa.

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Sello-oppilas tuo ilmoittautumislomakkeen Mauno Järvelän kolmen päivän Näppäripelimanni-kurssille ja kysyy huolestuneena:
- Soitetaanko sillä kurssilla ollenkaan jousella vai pitääkö pelkästään näppäillä?

Kuvitusta
Kuvitusta hashtag

Opetellaan 6-vuotiaan viuluoppilaan kanssa aksenttia, kuinka se soitetaan näppäillen. Ope kehottaa oppilasta soittamaan tosi lujaa. Oppilas tekee työtä käskettyä, ja opettaja hätkähtää.
Oppilas:
- Katos, johan mummo sätkähti!

Kuvitusta
Kuvitusta Pilapiirros

Miksi ei ole harjoiteltu soittoläksyjä? Miksi ei ole oltu tunnilla? Miksi nuotit ovat jääneet kotiin?
Musiikkiopistojen opettajat avautuvat soittotuntien hulvattomista selityksistä ja sattumuksista.
Uskomattomat tarinat piirtää kuviksi säveltäjä Pasi Lyytikäinen.