Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin heijastat kuvan puhelimesta tai tabletista tv-ruudulle

Käsi pitää puhelinta, jolla näkyvä ohjelma heijastuu televisioon.
Käsi pitää puhelinta, jolla näkyvä ohjelma heijastuu televisioon. Kuva: Katriina Laine / Yle digitaidot,Digitreenit,suoratoisto,suoratoistopalvelut

Haluatko katsoa Yle Areenaa tai muita netti-tv-palveluja isolta tv-ruudulta? Lisälaitteen, kuten Chromecastin tai Apple TV:n avulla saat kuvan sohvalta puhelimesta tv-ruutuun näppärästi, ilman johtoa. Se onnistuu, vaikka televisio ei olisikaan aivan uusinta äly-tv-mallia.

Useimmissa kodeissa on taulu-tv – mutta aina se ei ole kaikkein uusinta ja älykkäintä mallia. Ja vaikka olisikin: Sovellusten, kuten Yle Areenan ohjaaminen tv:n kaukosäätimellä voi olla tuskaisaa.

Tässä Digitreenissä perehdyt kuvan tai videon siirtämiseen langattomasti television ruudulle. Tämä treeni keskittyy mobiililaitteisiin eli suoratoistoon ja peilaamiseen puhelimesta tai tabletilta. Jutun lopussa neuvotaan myös tv:n ja puhelimen yhdistäminen johdolla.

Jutussa on esimerkkinä Yle Areena. Myös muut nettivideo- tai suoratoistopalvelut toimivat periaatteessa samalla tavoin - esimerkiksi Katsomo, Ruutu, Youtube, Netflix tai Spotify.

Peilaaminen, striimaus, suoratoisto… Onko niillä eroa?

Arkikielessä sanat heijastaminen, peilaaminen ja striimaus tarkoittavat useimmiten samaa. Laitteissa käytetään myös termejä suoratoisto ja casting (“suomeksi” castaaminen).

Teknisesti käsitteillä on selvä ero:

Striimaus (eng. media streaming) toistaa puhelimen tai tabletin mediaa. "Äly" on lisälaitteessa (kuten Chromecast tai Apple TV) ja mobiililaite toimii “kaukosäätimenä”. Mobiililaitteen näytön ei tarvitse olla päällä tai sitä voi samaan aikaan käyttää myös muuhun. Tästä käytetään myös termejä suoratoisto ja casting.

Peilaaminen tai peilaus (eng. screen mirroring) näyttää televisiossa reaaliaikaisen kopion puhelimen tai tabletin näytöstä. Kaikki, mikä näkyy mobiillaitteessa, näkyy sellaisenaan myös tv-ruudulla. Peilaaminen on omiaan esimerkiksi puhelimen valokuvien katseluun isolta ruudulta. Peilaaminen onnistuu lisälaitteiden avulla (Chromecast tai Apple TV), mutta myös johdolla mobiililaitteeesta tv:n HDMI-porttiin.

Kuvakaappaus iPhone-kännykän näytöltä: Yle Areena auki, korostettuna kaksi kuvaketta: Applen AirDrop-kuvake ja Chromecastin Cast-kuvake.
Kuvakaappaus iPhone-puhelimesta, jolla voi käyttää sekä Apple TV:tä että Chromecastia. Vasemmalla Applen AirPlay-kuvake, oikealla Chromecastin cast-kuvake. Kuvakaappaus iPhone-kännykän näytöltä: Yle Areena auki, korostettuna kaksi kuvaketta: Applen AirDrop-kuvake ja Chromecastin Cast-kuvake. Digitreenit,digitaidot,suoratoisto

Millaisen television kanssa heijastamisesta on iloa?

Vaihtoehtoja on kaksi:

1. Televisio ei ole niin älykäs, että siihen saa suoratoistopalvelujen (kuten Yle Areenan) sovelluksia. Tv:n takana on kuitenkin portti eli liitäntämahdollisuus HDMI-kaapelille. Tällaiset televisiot ovat hyvin karkeasti sanoen vuosimallia 2003-2012.
Vanhasta kuvaputkitelevisiosta on turha HDMI-porttia hakea.

2. Televisio on oikea äly-tv eli siinä on nettiyhteys ja siihen saa suoratoistopalvelujen sovelluksia. Joissakin malleissa sovellusten ohjaaminen television kaukosäätimellä voi kuitenkin olla hankalaa. Esimerkiksi ohjelman hakeminen sen nimellä saattaa olla helpompaa kännykästä tai tabletista.

Yle pitää listaa televisiovalmistajista, joilta löytyy Yle Areena -sovellus - joko esiasennettuna tai asennettavissa tv-valmistajan sovelluskaupasta.

Jaettu kuva: Television takana olevat HDMI-portit sekä Chromecast-mediasoittimen HDMI-pää.
Television takaa löytyy yleensä useita HDMI-portteja. Oikealla Chromecast-laite, joka tökätään suoraan HDMI-porttiin. Jaettu kuva: Television takana olevat HDMI-portit sekä Chromecast-mediasoittimen HDMI-pää. Digitreenit,HDMI

Mitä laitteita ja tekniikkaa heijastaminen vaatii?

1. Television, jonka takaa löytyy HDMI-liitäntä eli tuloportti HDMI-johdolle.
Tällaisia ovat kaikki noin vuoden 2003 jälkeen myyntiin tulleet televisiot.

2. Älypuhelimen tai tabletin.

3. Langattoman internet-yhteyden.
Kotona täytyy siis olla wifi-reititin eli wlan-tukiasema, joka muuttaa kiinteän verkkoyhteyden langattomaksi lähiverkoksi. Reititin voi olla myös modeemissa sisällä.

4. Lisälaitteen: pienen mediasoittimen eli mediatoistimen.

Suosituimpia niistä ovat Googlen Chromecast ja Applen Apple TV -niminen laite. Lisätietoa näistä kahdesta on jutussa myöhemmin.
Yle Areena toimii aukottomasti vain Chromecastin tai Apple TV:n uudempien mallien kanssa (julkaistu 2015 tai sen jälkeen).
Lisälaitteet kytketään television HDMI-porttiin. Mediasoittimet toimivat verkkovirralla, joten niille tarvitaan oma pistorasia.

Myynnissä on myös muita "älyn" televisioon tuovia lisälaitteita, esimerkiksi Android TV -käyttöjärjestelmän Nokia-boksi.

5. Mediasoittimen laitevalmistajan tilin.
Chromecast vaatii Google-tiliä. Se sinulla jo onkin, jos käytät esimerkiksi Gmailia. Apple TV on kätevintä ottaa käyttöön iPhonen tai iPadin avulla - ja niiden käyttäjällä onkin jo Apple ID.

Kohdat 1 ja 2 riittävät, jos sekä mobiililaitteeseen että televisioon saa Wi-Fi Direct -toiminnon. Löydät siitä lisätietoa jutun lopusta.

Lisälaite 1: Chromecast

Suomessa käytetyin mediasoitin on Googlen valmistama Chromecast. Se on reilun sentin paksuinen ja viiden sentin levyinen lätkä, joka kiinnitetään television HDMI-väylään.

Chromecastia voi käyttää sovellusten heijastamiseen niin Android-laitteilla kuin Applen iPhonella tai iPadillakin.

Chromecastista on myynnissä kaksi mallia: Full HD -tarkkuutta toistava perusmalli sekä Ultra HD -tarkkuutta tuova kalliimpi malli. Jälkimmäinen vaatii uudemman television ja “vakaan nettiyhteyden”. Perusmallista on myynnissä jo 3. sukupolven versio.

Näin otat Chromecastin ensi kertaa käyttöön

1. Luo Google-tili, ellei sitä sinulla vielä ole. Android-laitteen omistajalla tai Gmailin käyttäjällä se on ennestään.

2. Laita Chromecast kiinni television HDMI-porttiin. Niitä on tv:n takana tai sivussa lähes aina useita, joten pistä käyttämäsi portin numero korvan taakse. Kytke Chromecast pistorasiaan pakkauksessa olevalla virtajohdolla.

3. Hae television kaukosäätimestä painike source, input, ruudussa oleva nuoli tai koti (tämä vaihtelee tv-merkeittäin). Lähteiden valikoima ilmestyy tv-ruutuun. Valitse se HDMI-portti, johon laitoit Chromecast-mötikän kiinni.
Tv:ssä lukee nyt Chromecast.com/setup. Tv:n alalaidassa näet oman Chromecastisi nimen.

Vaihtoehtoisesti: Mene mobiililaitteellasi nettisivulle chromecast.com/setup.

4. Lataa kännykkään tai tablettiin Google Home -sovellus Google Play - tai App Store -sovelluskaupasta, ellei sinulla jo ole sitä. Android-puhelimella riittää myös Google-sovelluksen uusin versio.

5. Asenna eli “määritä” Chromecast noudattaen Googlen ohjetta: Chromecast-laitteen käyttöönotto.

Vinkkejä:

  • Kun nimeät oman Chromecastisi, tee se niin, että löydät sen jatkossakin helposti - esimerkiksi etunimelläsi.
  • Ota wi-fi-verkkosi salasana esiin. Tarvitse sitä, kun määrität, mitä wi-fi-yhteyttä Chromecastisi käyttää.
  • Määrityksen aikana sinulta kysytään, haluatko “parantaa käyttökokemustasi” ja kirjautua sisään Google-tililläsi. Voit ohittaa tämän.
Kuvakaappaus Google- ja Google Home -sovellusten kuvakkeista.
Chromecastin asennus vaatii useimmiten Google Home -sovellusta (oik.). Joillakin Android-luureilla riittää Google-sovellus (kirjautuneena). Kuvakaappaus Google- ja Google Home -sovellusten kuvakkeista. Digitreenit,digitaidot

Näin katsot Chromecastilla Yle Areenaa

1. Avaa Yle Areena -sovellus puhelimessa (tai tabletissa).

2. Valitse tv:n kaukosäätimestä oikea lähde:

Paina kaukosäätimen painiketta source, input, ruudussa oleva nuoli tai koti (tämä vaihtelee tv-merkeittäin), jolloin tv:ssä näkyvät vaihtoehdot.
Valitse se HDMI-portti, jossa lukee Chromecast tai jonka numeron laitoit muistiin, kun kiinnitit Chromecast-laitteen tv:n taakse.

3. Hae ohjelma Yle Areenasta (suurennuslasin kuvake ylälaidassa). Käynnistä ohjelma toista-painikkkeesta (ympyrä, jossa on valkoinen kolmio).

4. Areenan ylälaidan cast-kuvake (neliö jonka alanurkassa on kolme kaarta) tulee esiin - tai muuttuu aktiiviseksi eli kirkkaammaksi. Klikkaa sitä ja hyväksy “Yhdistä laitteeseen Chromecast (oman Chromecastisi nimi)”. Odota hetki, niin heijastus latautuu.

5. Puhelimesi (tai tablettisi) toimii nyt kaukosäätimenä. Voit esimerkiksi ohjata sillä äänenvoimakkuutta, keskeyttää tai kelata ohjelmia. Jos haluat katkaista yhteyden Chromecastiin, paina cast-kuvaketta ja kuittaa: lopeta suoratoisto.

Kun haluat palata “normitelevision” kanaville: Valitse kaukosäätimen painikkeella source, input, ruudussa oleva nuoli tai koti kohta TV.

Lisälaite 2: Apple TV

Apple TV on toiminnoiltaan laajempi kuin Chromecast: Se on eräänlainen kanavapaletti, joka kokoaa suurimmat suoratoistopalvelut yhteen järjestelmään. Sille voi myös ladata pelejä sekä ladata tai vuokrata elokuvia iTunesista.

Puhelimen tai tabletin näytön toistaminen ja peilaus perustuvat Applen AirPlay-tekniikkaan. Se toimii parhaiten Applen iPhonella tai iPadilla. AirPlaysta on vanhempi ja uudempi versio. Katso Applen ohjeista, kumpaa sinun laitteesi tukee.

Apple TV:tä ohjataan sen omalla pienellä kaukosäätimellä. Apple TV toimii siis periaatteessa myös ilman iPhonea tai iPadia. Apple TV:n kaukosäätimen saa myös ladattua sovelluksena kännykkään.

Apple TV on isompi kuin Chromecast, joten se ei mahdu seinällä roikkuvan television taakse (mitat noin 4 x 10 x 10 cm). HDMI-kaapeli ei kuulu pakkaukseen.

Myynnissä ovat enää uudemmat mallit: HD- malli ja kaksi 4K -mallia. Jälkimmäiset toimivat vain uudemmissa televisioissa (noin vuoden 2013 lopulta alkaen valmistetut).

Näin otat Apple TV:n ensi kertaa käyttöön

1. Liitä Apple TV virtalähteeseen ja kytke se televisioon HDMI-kaapelilla.

2. Valitse television kaukosäätimellä se HDMI-portti, johon Apple TV on liitetty (kaukosäätimen painike source, input, ruudussa oleva nuoli tai koti). Apple TV:n käyttöönottonäyttö avautuu. Jos ei avaudu, tarkista Applen ohjeet.

3. Noudata käyttöönottonäytön ja Applen ohjeita.

Kaksi mediasoitinta: Chromecast-tikku ja Apple TV -laite, jälkimmäisessä kaukosäädin mukana.
Chromecastin "tikku" vasemmalla, takana Apple TV kaukosäätimineen. Kaksi mediasoitinta: Chromecast-tikku ja Apple TV -laite, jälkimmäisessä kaukosäädin mukana. Digitreenit,digitaidot,Mediasoitin

Näin katsot Apple TV:lla Yle Areenaa

1.
Avaa Apple TV sen omalla kaukosäätimellä.

2.
Valitse television kaukosäätimellä se HDMI-portti, johon Apple TV on liitetty (kaukosäätimen painike source, input, ruudussa oleva nuoli tai koti).

3.
Lataa Yle Areena -sovellus Apple TV:stä löytyvästä App Storesta. Avaa sovellus.
TAI
Lataa Yle Areena -sovellus iPhoneen tai iPadiin. Avaa sovellus. Varmista, että puhelin (tai tabletti) on samassa wifi-verkossa kuin Apple TV -laite.

4.
Hae ohjelma Yle Areenasta (suurennuslasin kuvake ylälaidassa). Käynnistä ohjelma Areenan toista-painikkkeesta (ympyrä, jossa on valkoinen kolmio).

5.
Käynnistä ohjelma Apple TV:n omalla kaukosäätimellä.
TAI
Ohjaa Apple TV:tä iPhonella tai iPadilla:
Käynnistä ohjelma. Areenan ylälaitaan ilmestyy AirPlay-kuvake, klikkaa sitä.
Valitse listalta Apple TV-laitteesi (täppä on oletuksena oman mobiililaitteesi kohdalla).
Käytä puhelinta “kaukosäätimenä”.

Kun haluat palata “normitelevision” kanaville:
Sulje Apple TV sen omalla kaukosäätimellä.
TAI
Katkaise puhelimesi yhteys Apple TV:hen: paina AirPlay-kuvaketta ja laita täppä takaisin oman laitteesi kohdalle (iPhone tai iPad).
Valitse tv:n kaukosäätimen painikkeella source, input, ruudussa oleva nuoli tai koti kohta TV.

Kuvakaappaus iPad-tabletista, jolla valitaan AirDrop-toiminnolla kuvan heijastus Apple TV -laitteeseen.
Mobiililaitteella (tässä iPad) valitaan AirPlay-painikkeella oma Apple TV -laite (kuvan nuoli). Täppä on aluksi oletuksena oman mobiililaitteen kohdalla. Kuvakaappaus iPad-tabletista, jolla valitaan AirDrop-toiminnolla kuvan heijastus Apple TV -laitteeseen. Digitreenit

Laita sittenkin johto puhelimesta telkkariin?

Jos langattomuus ei ole kynnyskysymys tai jos sinulla ei ole kotona langatonta nettiä, voit hoitaa kuvan peilaamisen puhelimesta pitkällä johdolla.

Kun yhdistät puhelimen johdolla televisioon, näyttö peilautuu sellaisenaan. Silloin et voi käyttää puhelinta samaan aikaan muuhun. Toisaalta säästyt erillisen mediasoittimen hankinnalta.

Tarvitset johdon, jonka toinen pää sopii puhelimeesi ja toinen pää tv:n HDMI-porttiin. Ota siis laitteittesi merkit ja mallit johtokauppaan mukaan. Johtoihin myydään myös erillisiä "lisäpaloja" eli adaptereita.

"Normitelevisiosta" ja puhelimeen ja takaisin siirryt tv:n kaukosäätimellä. Löydät tarkemmat ohjeet faktalaatikosta Näin katsot Chromecastilla Yle Areenaa (ylempänä jutussa).

Kahden saman tuotemerkin laitteiden välillä (esimerkiksi Samsungin tai Sonyn puhelin ja saman firman televisio) laitteet voi joissakin tapauksissa yhdistää myös ilman johtoa tai erillistä mediasoitinta. Tämä vaihtelee malleittain.

Digitreeni 2.0: Mikä on Wi-Fi Direct?

Vielä lisävinkki:

Useilla Android-puhelimilla ja uudehkolla televisioilla kuvan siirto onnistuu ilman lisälaitteita, jos sekä televisioon että puhelimeen saa Wi-Fi Direct -toiminnon. Sen käyttöönotto vaatii kuitenkin pientä viitseliäisyyttä.

Kuvakaappaus Samsung Galaxy A51-kännykästä: Wi-Fi Direct -toiminnon käyttöönoton kolme askelta.
Puhelimessa Wi-Fi Direct laitetaan päälle muutamalla painalluksella. Kuva mallista Samsung Galaxy A51. Kuvakaappaus Samsung Galaxy A51-kännykästä: Wi-Fi Direct -toiminnon käyttöönoton kolme askelta. Digitreenit,digitaidot,Wi-Fi Direct

Wi-fi Direct toimii kuten bluetooth, vain nopeammin: Kun laitteet yhdistetään, data liikkuu laitteesta toiseen ilman langatonta nettiä eli wifi-verkkoa. Puhelimessa täytyy tietenkin olla joku nettiyhteys - siis tässä tapauksessa mobiilidata käytössä.

Televisionvalmistaja Sonyn wifi-direct- ohje löytyy täältä ja Samsung-ohje löytyy täältä (englanniksi).

Yksi Wi-Fi Directiä hyödyntävä tekniikka on Miracast. Se on kuitenkin käyttökelpoinen lähinnä Windows-tietokoneen käyttäjille. Lue lisää tämän Digitreenin kohdasta 5.

Mukavia katseluhetkiä ison ruudun äärellä!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
13.6.19: Lisätty Airplay 2 maininta.
4.2.21: Linkkikorjauksia ja ohjepolkujen hiensäätöä.
26.3.21: Täsmennetty mainintaa muista lisälaitteista kuin Chromecast ja Apple-TV.
10.8.21: Lisätty maininta samanmerkkisten laitteiden langattomasta peilauksesta.
17.8.21: Täsmennetty johdolla peilaamista koskevaa kappaletta.
24.1.22: Tiedot Chromecastin ja Apple TV:n malleista ajan tasalle, Wi-fi Direct -osion kuva ajan tasalle ja tekstiä täsmennetty.

Keskustele