Hyppää pääsisältöön

"En ollut tarpeeksi hyvä aikuisten mittareilla" – Pienuuden kommentointi satutti Viivi Huuskaa lapsena

Viivi Huuska brunssipöydässä
Viivi Huuska brunssipöydässä Jenny+,Viivi Huuska

Kuvaaja ja ohjaaja Viivi Huuskaa pidettiin koko kouluajan liian pienenä. Se aiheutti Huuskalle tunteen, ettei hän ole riittävän hyvä ihmisenä. Kiitelty ohjaaja kertoo kokemuksistaan ja niiden vaikutuksesta työhön Jenny+ extrassa.

– Ihmiset ajattelevat, että kun näytän tältä, niin minulla on varmaan tosi helppoa. Silti olen joutunut kokemaan paljon kommentointia pienuuteni takia, eikä sitä ole ollut aina ihan helppo ottaa, Viivi Huuska sanoo.

Huuska tunnetaan esimerkiksi Pete Parkkosen ja Cheekin musiikkivideoista sekä Stockmannin ja Kalevala korun mainoksista. Kesällä uutisoitiin, että kansainvälisesti arvostettu agentuuritoimisto Diktator otti Huuskan listoilleen.

Kun Huuska oli teini-ikäinen, opettajat huolestuivat hänen painostaan. Hänelle kannettiin ruokaa eteen ja syömisiä vahdittiin.

– Aikuiset loivat minulle lapsena sellasen kuvan, että minussa on jotain vikaa sen takia, että olen liian pieni. Se tuntui siltä, etten ole tarpeeksi hyvä ihmisenä jollekin, jollain mittarilla.

Kommentointi sai Huuskan yrittämään entistä enemmän.

Kommentointi aiheutti myös sen, että Huuska yritti entistä enemmän, teki aina parhaansa. Se näkyy edelleen Huuskassa:

– Olen suorituskeskeinen, tosi päättäväinen, pystyn ottamaan suuria kokonaisuuksia haltuuni. Se on voimavarani, mutta se on syntynyt kokemuksesta, etten ole tarpeeksi hyvä. Se on yksi syy siihen, että minulla on palo tehdä juuri niin kuin huvittaa.

Töissään Huuska käsittelee esimerkiksi sukupuolta sekä rikkoo median ja viihdebisneksen luomaa stereotyyppistä ihmiskuvaa.

– Hyvä ohjaaja tai hyvä taiteentekijä puhuu siitä, mikä oikeasti tuntuu. Se tulee siitä, mitä itse käyt läpi tai mitä näet, mitä koet. Jos se ei kosketa minua, se ei tule koskettamaan ketään muutakaan.

Jakso 5: Extra: "Katselen Snäppiä illat pitkät – ja alan sekoon"

Jenny+-brunssilla puhutaan ulkonäköpaineista. Pöydässä laulaja, tubettaja Sara Forsberg, valokuvaaja, ohjaaja Viivi Huuska sekä Jenny Lehtinen ja Saara Sarvas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram