Hyppää pääsisältöön

Huolellista taktikointia ja massiivisia tiimitaisteluita – tällainen on maailman pelatuin peli League of Legends

Lähes kymmenen vuotta vanha League of Legends on yhä maailman pelatuin peli. Viiden hengen joukkueissa pelattava MOBA-mättö vaatii taktista älyä ja tiimityöskentelytaitoja.

FTW Livessä pelataan perjantaina 30.11. maailman pelatuinta tietokonepeliä, kun TV2:n valtaa League of Legends. Tuttavallisemmin lyhenteellä LoL tunnettu peli on yhdessä Dota 2:n kanssa tärkeimpiä tekijöitä niin sanotun MOBA-pelien valtaannousun takana 2010-luvun vaihteessa. Värikäs, sulava ja ennen kaikkea ilmainen peli ampaisi heti julkaisunsa jälkeen jättisuosioon ja on pysynyt siellä siitä lähtien.

LoLia hakkaa joka kuukausi yli sata miljoonaa pelaajaa. Ihan kaikille MOBA-genreen lukeutuva tiimimättö ei silti vaikkapa Euroopassa ole välttämättä supertuttu – noin 90 prosenttia LoLin pelaajista kun on kiinalaisia!

League of Legends

League of Legends
League of Legends League of Legends,e-urheilu
  • Julkaisija: Riot Games (2009)
  • Alustat: Microsoft Windows, macOS
  • Maailman pelatuin peli (lokakuu 2018)
  • Parhaimmillaan yli sata miljoonaa pelaajaa kuukaudessa (syyskuu 2016)
  • MOBA- eli taisteluareenamoninpeligenren tunnetuimpia edustajia Dotan kanssa
  • Pelattavana 134 erilaista sankaria eli championia
  • Väkevä e-urheiluskene varsinkin Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa

Perusidealtaan RTS-tyylisesti yläviistosta kuvattu LoL edustaa perinteistä MOBAa. Kukin pelaaja ohjaa yhtä "championia", ja suurella neliönmuotoisella pelikentällä voitosta taistelee kaksi viisihenkistä tiimiä.

Oma pelihahmo valitaan jo ennen peliä, ja "chämppien" kyvyt vaihtelevat toisistaan suuresti. Toiset ovat lähi- ja toiset kaukotaistelijoita, mutta ehkä vielä tärkeämpää on huomioida sankarhahmojen luokat sekä niiden keskinäinen synergia. LoLissa hahmoluokkia on kuusi: Controller, Mage, Marksman, Slayer, Specialist sekä Tank.

League of Legends
Pelattavissa championeissa on varaa valita. League of Legends Kuva: Riot Games League of Legends,e-urheilu

Pelimaailman nurkissa ovat molempien puolten tukikohdat – vastustajan Nexus-päärakennuksen tuhoaminen tuo omalle joukkueelle voiton. Pelikenttää halkoo kolme valtatietä eli "lanea", joita pitkin tietokoneen ohjastamat perusmölliäiset hyökkäävät kohti vihuja.

Taktiset elementit ovat LoLissa läsnä jo ennen peliä, kun joukkueet yrittävät muodostaa paitsi hyvin yhteen pelaavan, mutta myös vastustajan tiimin championit teilaavan viisikon. 20 minuutista tuntiin kestävien otteluiden aikana voitto ratkeaa puolestaan yleensä suurissa tiimitaisteluissa, joissa paitsi championien kyvyt mutta myös pelitaidot ovat avainasemassa.

League of Legends
LoLissa tiimitaistelut ovat näyttäviä, mutta myös monasti varsin sekavia "ilotulituksia". League of Legends Kuva: Riot Games League of Legends,e-urheilu

Pelin kuluessa sankarit voimistuvat saadusta kokemuksesta ja nousevat tasoja eli leveleitä. Samalla käyttöön tulevat hahmojen erikoiskyvyt, joilla kurmotetaan niin vihuja kuin autetaan omia. Tapoista saadulla valuutalla ostetaan puolestaan taistossa avittavia taikaesineitä.

Isoimpia, muista MOBA-peleistä erottavia tekijöitä LoLissa ovat summoner spell -erikoistaiat. Nämä voimakkaat kyvyt valitaan jo ennen peliä, eivätkä ne ole sidoksissa valitun championin omiin taitoihin. Esimerkiksi teleporttailun, hetkellisen näkymättömyyden tai parantamisen kaltaiset summoner spellit tuovatkin LoLiin vielä oman ylimääräisen taktisen tasonsa.

League of Legends on yksi maailman pelatuimmista ja seuratuimmista peleistä
LoL on maailmalla suosittu e-urheilupeli. League of Legends on yksi maailman pelatuimmista ja seuratuimmista peleistä Kuva: ESL / eslgaming.com / H.Kristiansson esl

FTW Live x League of Legends

Perjantaina 30.11. FTW Liven suorassa lähetyksessä TV2:ssa seurataan yhdessä Finnhousen kanssa järjestettyä League of Legends -huippuottelua. Vastakkain ovat karsinnat voittanut MJ-Esports sekä FTW:n kasaama erikoisjoukkue.

FTW:n spessutiimissä pelaavat suosittu tubettaja Roni Back sekä kovan luokan kotimaiset LoL-nimet Christian "Sleeping" Tiensuu, Arttu "Taikki" Sirkka, Elias "Yameru" Jalonen ja Aleksi "Kehvo" Merta.

FTW Liven studiossa lähetystä isännöi tutusti Aleksi "MrJallu101" Koli. Asiantuntijavieraana nähdään Kioski Gamingistakin tuttu LoL-tietäjä Lauri "Cyanide" Happonen.

Seuraa FTW Liveä suorana perjantaina 30.11. kello 22 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja FTW Liven YouTubessa.

Lue lisää: Aleksi "MrJallu101" Koli luotsaa uutta FTW Liveä