Hyppää pääsisältöön

Matkakertomuksia - Osa III / V - Jääkyydissä

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Matkakertomuksia - Osa III / V - Jääkyydissä

Koulussa piennä luettiin siitä, että kauan sitten (silloin kun opettaja oli nuori, arvelimme) Suomea peitti kilometrin paksuinen jää.

Paksumpikin.

3 km!

Ankeaa on ollut opettajan perheen elämä silloin. Ei muuta syötävää kuin jäätä, ja jotain simahtanutta jäkälää tai peuran- tai mammutinlihaa jota maata möyrivä jää on joskus pullauttanut jään pinnalle.

Opettajan perhe ja tuttavat ovat joutuneet kärvistelemään mannerjään päälle kyhätyissä igluissa kädet korvilla, kun kallioita murskaava jäinen superhöylä on pahaäänisesti meuruten jurskuttanut eteenpäin.

Jään kyydissä matkustaneen opettajan perheen ja muiden jääkyläläisten kyyti on ollut kylmää, mutta ei päätähuimaavan nopeaa.

Nopeimmillaankin jään kyydissä on päästy etenemään vain 200 metriä vuodessa, eli noin puoli metriä päivässä.

Se on hirmu hidas vauhti.

Erityisen rassaavaksi mannerjään matelevassa kyydissä istumisen ovat tehneet lapset, jotka ovat noin kolmen minuutin välein kysyneet ”joko me kohta ollaan perillä?”.

Mannerjään kannella töröttäminen on pian alkanut maistua puulta aikuisistakin.

On ryhdytty kaivamaan jäähän tunneleita, niiden päähän laajoja huoneustoja, joissa on ollut jäiset biljardipöydät ja jäästä tehdyt biljardipallot. Biljardi-innokkuutta on kuitenkin merkittävästi hillinnyt biljardikeppien puuttuminen.

Joskus mannerjäähän tehdyistä luolista on päästy sellaiseen kohtaan, josta eteenpäin jää on ollut kirkkaan läpinäkyvää.

Sieltä on tarkkailtu hiidenkirnujen muodostumista - tapahtumaa, joka voi kestää vuosia ja vuosia, mutta jota jaksaa katsoa vain noin neljä minuuttia mielen puutumatta täysin.

Luolanrakennustouhuissa on välillä osuttu jäänsisäisiin järviin, ja näissä vesiumpioissa uimisesta on tullut shamaanien suosittu harrastus. Shamaanien umpiouinti on nyky-tuntemamme avantouinnin esimuoto.

Jotkut opettajan ja muiden jääkyytikyläläisten tunnelit ovat ulottuneet aivan jään alaosaan asti, niin että on päästy näkemään, miten toisiaan vasten hankaavat kivet ja kaikenmaailman mineraalit ovat iskeneet tulta.

Keräämällä jään möhjentämiä oksia ja kuivattamalla niitä, ja ottamalla mannerjään kivikipinöistä tulen, ovat opettajan jäälapsuuden aikuiset oppineet ”luomaan” ja käsittelemään tulta, mistä on seurannut jääiglujen tahaton sulaminen.

Niinpä on pysyvästi siirrytty asumaan jäänsisäisiin kerrostaloasuntoihin, ja kypsennetyn ruoan aikakausi on alkanut suomalaisille.

Jään sisässä kehittyneen kansan äidinkieli on kasvanut eristyksissä, kaukana järkevistä kielistä, ja myös ele- ja ilmekieli on jäänyt kylmän jähmeäksi, niin että vielä tänäkin päivänä suomalainen hääseurue - toismaalaisiin verrattuna - näyttää siltä kuin jokainen olisi juuri saanut pitkän tuomion.

Mutta mannerjäälaatan kylmässä paastokyydissä matkustaminen on koulunnut opettajan lapsuusaikojen suomalaisten mieliä sillä tavalla, että vielä tänä päivänäkin monet suomalaiset uskaltavat lähteä etelänkään matkalle vain oma ruisleipä matkalaukussa ja pitkät kalsarit jalassa - kaiken varalta.

Toivoo:

Nimim.

”Yksi monten puolesta.”

Kommentit
 • Hankkisinko penin, huvikseen?

  Peni, ei peniä, vai jokin muu, miettii Markus Kajo

  Jos on tarpeeksi karkeaa juuttikangasta tapetit ja katto, kissa voi kiivetä vaikka kattoon ja tarkkailla tilannetta sieltä ylös-alaisin kuin lepakko (viroksi nahkhiir).

 • (T)EHOSTUSTA

  Naistehostamis - tie maalliseen paratiisiin.

  Moneen asiaan miehiä tarvitaankin. Nuolemaan pikkuleipätaikinan kaavin, milloin lapsia ei ole käytettävissä, ja katsomaan, onko Taistelevat metsot, Ryöstö seraljista tai Rammstein seinällä suorassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Hankkisinko penin, huvikseen?

  Peni, ei peniä, vai jokin muu, miettii Markus Kajo

  Jos on tarpeeksi karkeaa juuttikangasta tapetit ja katto, kissa voi kiivetä vaikka kattoon ja tarkkailla tilannetta sieltä ylös-alaisin kuin lepakko (viroksi nahkhiir).

 • (T)EHOSTUSTA

  Naistehostamis - tie maalliseen paratiisiin.

  Moneen asiaan miehiä tarvitaankin. Nuolemaan pikkuleipätaikinan kaavin, milloin lapsia ei ole käytettävissä, ja katsomaan, onko Taistelevat metsot, Ryöstö seraljista tai Rammstein seinällä suorassa.

 • Matkakertomuksia - Osa I/V - Matkakuume

  Tähän sai kirjoittaa vain 60 merkkiä. Epistä! 60 on liian vä

  Monesti ilahdun pienestä minä. Esim. sähkömiehen jäljiltä kun on jäänyt millin pituisia eri värisiä johdonkatkileita, niin minusta ovat ne niin kauneita ja ilahduttavia, että voisin sirotella ne kaura-spelttipuuron päälle ja syödä huomenpuuroni seassa..

 • Testaa itsesi, oletko liian normaali!

  Täytyy tunnustaa joskus nettitestautuneeni.

  Uskon, että jotakuinkin terve ihminen tietää riittävän tarkkaan, millainen on, ja ei ole. Lisäksi ystävät ja viholliset auttavat ihmistä näkemään oman kuvansa paremmin. Minkä tautta sitä sitten pitää tukea kapitalistin klikkausrahastoa klikkaamalla jotain testiä netissä?

 • Kaksi, mistä sietäisi

  Nuhtelun ansaitsijia (2 kpl.)

  Ainkin ennen vanhaan yksi ”poliisin langettamista” rangaistuksista oli nuhteleminen. Siis että polisii nuhteli sitä, kerta oli töppöillyt hän. Että mitä vasten nuin teit, ja että yada yada yada. Ja toinen siinä kuuntelee kaula punoittaen, ja häpeää, ja parantaa tapansa!

 • Ilom päivä!

  Hyviäkin asioita tapahtuu, sentään.

  Lienen kertonut kissasta, joka asuu kotini lähistöllä, viettää usein aikaa kerrostaloasuntonsa saunan avoimen ikkunan ikkunalaudalla ja katselee minua, kun talsin kotea kohti. Ja lienen kertonut, että pitkään aikaa ei ole näkynyt sitä kissaa..