Hyppää pääsisältöön

Sami Koivisto: Ylen vastuullisuus, sivistystehtävä ja musiikkitarjonta puhuttivat Radio Suomen Kysy Ylestä -illassa. Tätä kaikkea te kysyitte – kuuntele keskustelu Yle Areenasta

Kuvassa Timo Huovinen, Ismo Silvo, Merja Ylä-Anttila, Sami Koivisto ja Riikka Räisänen.
Radio Suomessa vastasivat Timo Huovinen, Ismo Silvo, Merja Ylä-Anttila, Sami Koivisto ja Riikka Räisänen. Kuvassa Timo Huovinen, Ismo Silvo, Merja Ylä-Anttila, Sami Koivisto ja Riikka Räisänen. Kuva: Olli Koski/ Yle Merja Ylä-Anttila,Sami Koivisto,Timo Huovinen,Ismo Silvo,Riikka Räisänen

Myös mm. sananvapaus, valeuutiset, vihapuhe, Ylen rahoitus, toimittajien koulutus ja työn uhat, tutkivan journalismin tulevaisuus, Trump-uutisointi, musiikkiohjelmien sijoittelu, tehosteet ja Ylen vaatemenot nousivat yli 500 kysymyksen ja sadan puhelinsoiton myötä keskusteluun.

“Miksi Ylen asiatuntijahaastateltavina on aina samoja henkilöitä lähinnä pääkaupunkiseudulta?” “Monitoroidaanko haastateltavien puoluekantoja tai sukupuolta?” “Miksi Yle ei käyttänyt Turun terrori-iskusta sanaa terrori-isku?”

Näillä tiukoilla kysymyksillä käynnistyi Kysy Ylestä -ilta, jota vietettiin Yle Radio Suomessa tiistaina 27.11.

Iltakuuden uutisten jälkeen alkanut kolmetuntinen suora Ylen läpivalaisu omistettiin yleisön loistaville Yle-aiheisille kysymyksille. Niitä studiossa ruotivat Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, julkaisujohtaja Ismo Silvo, uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen ja etiikkapäällikkö Timo Huovinen.

Illan juonsi maanmainio Markus Turunen. Minä toimin illan isäntänä, koollekutsujana ja Markuksen apujuontajana. Lähetyksen tuotti Päivi Nieminen.

Kysy Ylestä -ilta järjestettiin nyt toista kertaa. Edelliskerrasta “viisastuineina” pidensimme kaksituntisen lähetyksen nyt kolmituntiseksi. Se oli oikea ratkaisu – kysymyksiä tuli tällä kertaa yli 500 kappaletta. Niiden lisäksi saimme sata puhelinsoittoa.

Lähetyksessä ehdittiin käsitellä 32 keskeisintä kysymyksistänne noussutta teemaa tai aihetta. Näet kaikki käsitellyt aiheet tarkemmin blogin lopun luettelosta, jonka avulla voit halutessasi kelata lähetystä sinua kiinnostavaan kohtaan Yle Areenassa. Voit toki myös ladata illan talteen itsellesi esim. podcastina.

Tiukat kysymykset osoittivat, että ilta tuli tarpeeseen

Moni teistä kysyi tärkeistä, kovan luokan perusasioista, kuten uutisoinnin tasapuolisuudesta, journalismin vastuullisuudesta, sananvapaudesta, Ylen rahoituksesta, tehokkuudesta ja rahankäytöstä, toimittajien koulutuksesta, kielenhuollosta, tutkivasta journalismista ja valistuksen tulevaisuudesta.

Erityisesti mieleeni jäi soittaja, joka kysyi sananvapauden toteutumismahdollisuuksiin liittyen sitä, onko aiheita, joita toimittajat joutuvat nykyään työssään pelkäämään.

Kaikista eniten kuitenkin kysyttiin – Radio Suomen aalloilla kun oltiin – radion musiikkivalinnoista. Niitä käsittelimme ohjelmassa useaan otteeseen.

Valitettavaa tietenkin on, että jouduimme jättämään monia tärkeitä kysymyksiänne aikapulan vuoksi käsittelemättä. Mitään aiheita ei sensuroitu – valikoimme tietoisesti mukaan myös erityisen haastavia kysymyksiä ja teemoja, sen mukaan, miten paljon niistä nyt kysyitte, ja sen mukaan, miten paljon niistä yleensä Yleltä kysytään.

Haluan kiinnittää huomiota myös siihen, että asiattomia kysymyksiä oli ennakkokysymysten joukossa vain vähän. Ennakkokysymyksiin liittyi trollaamista siellä, missä kysyminen oli julkista.

“Kiitoksia Yle. Hyvä ohjelma. Lisää tämmöistä. Avoimuutta Yleen.”

Tunnelma studiossa, hienojen ja haastavien kysymystenne äärellä, oli positiivinen ja unohtumattoman intensiivinen.

Alussa meitä kaikkia tietenkin jännitti – yleisöpalaute otetaan Ylessä todella vakavasti ja toisaalta suorassa lähetyksessä voi aina tapahtua mitä tahansa. Kolmetuntinen suora “yleisön hampaissa” valtakunnanverkossa on tiukka paikka vuosikymmenien kokemuksen omaaville ammattilaisillekin.

Jännitys laukesi heti, kun pääsimme kuulemaan teitä ja kysymyksiänne, ja aika meni kuin siivillä. “Tästähän olisi saanut vaikka 24 tunnin maratonin”, toimitusjohtaja totesi innoissaan lähetyksen päätyttyä.

Moni teistä piti kysymisen mahdollisuutta tärkeänä ja toivoi lisää samantyyppisiä ohjelmia. “Hyvä ohjelma. Johtajat kuulusteluun useammin”, kirjoitti eräs palautteenantaja. Studioväki oli samaa mieltä.

Kysymysten suuri määrä oli illan kovin haaste

Ennakkokysymysten suuri määrä oli lähetyksemme suurin haaste. Jotta saimme käytettävissä olevan ajan puitteissa palveltua mahdollisimman hyvin mahdollisimman monia teistä, yhdistelimme useimmin kysyttyjä kysymyksiä teemoiksi.

Johtajia kannattaa “kuulustella” nimenomaan isoista linjoista, joista päättäminen on heidän työtään. Eräs ohjelmasta palautetta antanut kysyikin, miksi studiossa ei ole varsinaista toimittajan työtä tekevää. Siitä huolimatta, että studiossa olleilla on myös hyvin vankka henkilökohtainen tausta journalismista, tämä on erinomainen kysymys ja parannusehdotus, jonka voimme huomioida seuraavalla kerralla.

Sekä kysymystenne laatu että määrä, kuten niiden sisältämä palaute itse ohjelmasta osoittavat omalta osaltaan, kuinka suuri tarve tämän tyyppiselle yleisövuorovaikutukselle ja läpinäkyvyydelle vastuullisen median toiminnassa tänä päivänä on.

Sydämellisen lämmin kiitos jokaiselle Kysy Ylestä -iltaan kysymyksin ja kommentein osallistuneelle ja ohjelmaa kuunnelleelle! Tiedän, että kaikki ohjelman tekoon osallistuneet haluavat yhtyä näihin kiitoksiini.

Kaikki Kysy Ylestä -illassa käsitellyt aiheet

Käsittelimme alun esittelykierroksen jälkeen 32:a kysymäänne aihetta, alla olevassa järjestyksessä. Aikamerkintä aiheen perässä tarkoittaa kohtaa, josta aiheen käsittely ohjelman Areena-tallenteessa alkaa.

Kysy Ylestä -ilta on kuunneltavissa ja ladattavissa Yle Areenassa osoitteessa https://areena.yle.fi/1-4586767.

 • Miksi Ylen asiantuntijahaastateltavina on aina samoja henkilöitä lähinnä pääkaupunkiseudulta? – 9’50
 • Monitoroidaanko Ylen haastateltavien puoluekantoja tai sukupuolta? – 16’15
 • Teemana Radio Suomen musiikkivalinnat – 19’00
 • Miksi Yle ei käyttänyt Turun terrori-iskusta sanaa terrori-isku? Haluaako Yle pehmennellä turvapaikanhakijoihin liittyvää uutisointia? – 25’45
 • Miksi Yle puhuu valeuutisista, mutta ei katkaise niiltä siipiä? – 30’28
 • Sananvapaus, vihapuhe, Venäjä ja toimittajan työn uhat – onko aiheita, joita toimittajat pelkäävät käsitellä? – 37’25
 • Miten yleisö voi vaikuttaa Ylen sisältöihin? – 45’15
 • Millä perusteella Puhelinlangat laulaa -ohjelman musiikkitoiveet toteutetaan? – 53’48
 • Miksi Radio Suomessa ei ole lastenohjelmia? – 1’04’17
 • Ylen tehokkuus – paljonko ihmisiä yhden tv-lähetyksen tekoon tarvitaan? – 1’09’10
 • Ikärasismi: Osallistumista pyydetään, mutta miksi esimerkiksi tekstiviestit eivät enää kelpaa lähetyksiin? – 1’17’51
 • Missä radio-ohjelmissa vanhempi musiikki soi? – 1’22’40
 • Kai Teksti-TV säilyy? – 1’24’20
 • Paljonko Yle käyttää veronmaksajien rahaa esiintyjiensä vaatteisiin? – 1’25’45
 • Yleä kritisoidaan epätasapuolisuudesta. Kuinka tasapuoliseksi Yle itse itsensä kokee? – 1’29’30
 • Onko Tehoston äänitehosteet kaikkien käytettävissä? – 1’40’20
 • Yle-vero on palautteiden yleisin peruste kysymyksille ja toiveille – onko rahoitusratkaisu ollut onnistunut? – 1’43’00
 • Miksi vastuullisesti tehdyissä uutisissa käytetään joskus nimettömiä lähteitä? – 1’52’15
 • Miksi radion lauantai-illan musiikkiohjelmien lähetysaikoja muutellaan? – 2’01’17
 • Kieli – kuinka paljon Ylessä kiinnitetään huomiota oikeakielisyyteen ja kielenhuoltoon? Miksi Ylen kanavilla saa kiroilla? – 2’06’05
 • Milloin Yle Areenan tarjonta tulee kokonaisuudessaan muiden EU-maiden alueella suomalaisten käytettäviin? – 2’12’54
 • Arkaluontoinen kuvamateriaali: Miksi tv:n alkuillassa näytetään väkivaltaisia pätkiä myöhäisillan ohjelmista? Jääkö toisaalta tärkeää, esim. liian julmaksi tulkittua uutiskuvamateriaalia käyttämättä? – 2’15’53
 • Millainen koulutustausta Ylen toimittajilla on? – 2’21’55
 • Miksi juontajat puhuvat musiikin päälle? – 2’25’44
 • Miten valistuksen perintöä aiotaan Ylellä jatkaa? Vai aiotaanko? – 2’30’58
 • Miksi Merisää yhä lähetetään? – 2’33’30
 • Mitä esimerkiksi Yle Uutisten verkkosivuilla oleva merkki Vastuullista journalismia tarkoittaa? – 2’35’50
 • Mitä Ylen oma ohjelmatoiminnan säännöstö tarkoittaa? – 2’37’20
 • Miten monta kirjeenvaihtajaa Ylellä on? – 2’39’25
 • Miten tärkeitä Suomen maaseutu ja maakunnallinen toiminta Ylelle ovat? – 2’41’55
 • Onko Ylen tutkiva journalismi loiventunut? Onko Yle otettu poliittiseen ohjaukseen? Mikä on tutkivan journalismin tulevaisuus Ylessä? – 2’48’20
 • Miksi Trumpista on niin paljon negatiivisia uutisia? – 2’54’20

Sami Koivisto
yleisövuorovaikutuksen päällikkö,
#yletyyppi, Yle

Näin tavoitat Yle-tyypin:

Tämä on Yle-tyypin blogi, jonka yhteydessä keskustellaan avoimesti Ylestä, journalismista ja siitä, mistä te haluatte, hyvät lukijat, kuulijat ja katsojat.

Somessa pääset seuraani esimerkiksi Twitter-tilillä @samipkoivisto ja tunnisteella #yletyyppi.
Sähköpostitse tavoitat minut osoitteella sami.koivisto@yle.fi.
Kirjeen voit lähettää osoitteeseen Sami Koivisto, PL 3, 00024 Yleisradio.

Tekstiä muokattu 30.11.2018 klo 14:12. Poistettu lause: "Kysy Ylestä -ilta on kuultavissa 27.12. saakka."

Lue myös - yle.fi:stä poimittua