Hyppää pääsisältöön

"Selvittiin säikähdyksellä, mutta vahva muisto jäi" – tällaisia kuvia ja tarinoita lähetettiin Luonto-Suomen myrskyiltaan

Salama valaisee tumman taivaan horisontissa
15 minuuttia ennen kuin tuli kiire lähteä suojaan. Salama valaisee tumman taivaan horisontissa Kuva: Jukka myrskyt

Luonto-Suomen myrskyillassa puhuttiin syksyn ja talven myrskyistä. Yle Luonto keräsi muistoja menneistä myrskyistä ja rajuilmoista.

Saimme monta hienoa kuvaa ja tarinaa, joista tällä sivulla on joitakin poimintoja. Niistä välittyy hyvin luonnon mahtavuus ja pienen ihmisen tunnelmat silloin kun ympärillä rytisee.

Kiitos kaikille osallistumisesta! Lisää kuvia ja tarinoita täällä.

Myrskyn repimä mökin katto
Savupiippu piti mökin kutakuinkin paikoillaan. Myrskyn repimä mökin katto Kuva: Pirjo myrskyt

29.7.2012 syöksyvirta meinasi viedä rantamökin mennessään. Savupiippu piti mökin kutakuinkin paikoillaan.― Pirjo
Aikoinaan Nokian suunnalle muutettiin omaan omakotitaloon hieman sivuun. Tontti 1 hehtaari + talo + sauna. No tulipa myrsky Janika nimeltään. Tontilta meni n. 40 puuta ja yksi suoraan saunan päälle. Noo onneksi vakuutukset myöhemmin korvasi. Seuraavana aamuna vaan töissä kerroin vaimoni (oikeasti Janika!) illalla vähä riahuneen.― Jyrki
Bussi tulvassa Lahdessa
Paikallinen sadekuuro oli vallannut Lahdenkadun. Bussi tulvassa Lahdessa Kuva: Päivi myrskyt

Tämä kesällä 2018 Lahdessa oli hurja näky. Ajoin autolla ja liikennevaloissa havahduin näkemääni.... Kerkesin muutamia kuvia ottamaan. En ensin meinannut uskoa todeksi, mutta kyllä se vain oli paikallinen sadekuuro vallannut Lahdenkadun.― Päivi
Aallot Kalajoella
Aallot Kalajoella Aallot Kalajoella Kuva: Arppe myrskyt
Olin kääntymässä pesemään taikinat käsistäni, kun kuului rutinaa. Pihassa oli kolme vanhaa koivua. Ääni kuului siitä puusta, jonka juurella autoni oli. Äkkiä eteisen seinältä avaimet, kädet taikinassa rutinan koko ajan voimistuessa auton rattiin. Puu katkesi 5-6 metrin korkeudesta, mutta ehdin juuri ennen peruuttaa auton pois.― Erja
Salamat Vaasan taivaalla
Vaasassa oli tänä kesänä (29.7.) poikkeuksellisen näyttävä ilotulitus taivaalla. Salamat Vaasan taivaalla Kuva: Pasi myrskyt
Salama iskee kaarena vastarannalle
Vuoden 2017 kovin ukkonen Etelä-Suomessa. Salama iskee kaarena vastarannalle Kuva: Jusa myrskyt

Vuoden 2017 kovin ukkonen Etelä-Suomessa oli 12.8. Lähdin kameran kanssa ulos ja päästyäni kohteeseen rintama oli jo mennyt ohi, mutta jätin kameran kuvaamaan ja odotin onnekantamoista, joka sattuikin kohdalle. Kuvaajan ja osumakohdan välillä oli matkaa n. 250 m ja äänimaailma oli mitä mainioin sillan alla seistessä.― Jusa
Lähdettiin äitini kanssa mummolaan junalla niin vähän ennen Kuopioo juna ajo kaatuneen puun yli. Kenellekään ei sattunut mitään, mutta oli mielenkiintoista, kun kuului vain rysäys, jonka jälkeen epäselvä kuulutus, josta selvisi vain, että ajoimme puun yli.― Lumimyrskyssä junassa
Tummat pilvet nousevat pitkospuureitillä
Teijon kansallispuistossa Tummat pilvet nousevat pitkospuureitillä Kuva: Eero myrskyt

Olin kaverini kanssa Teijon kansallispuistossa vaeltamassa suolla, kun alkoi tummia pilviä lipumaan meitä kohti. Kävelimme nopeasti laavulle, jossa oli tarkoitus yöpyä. Tummat pilvet olivat kuitenkin niin komean näköisiä, että menimme suon reunalle kuvaamaan niitä. Yhtäkkiä salama iski ihan meidän viereen niin että maa tärähti. Selvittiin säikähdyksellä, mutta vahva muisto jäi.― Eero
Salamat valaisevat taivaan
Syksyn viimeiset välkkeet. Salamat valaisevat taivaan Kuva: @fobbazphotography myrskyt

Oltiin veljeni kanssa kuvaamassa tähtiä kunnes myrsky alkoi tulla kohti ja olivat muuten syksyn viimeiset välkkeet.― @fobbazphotography
Olin tullut viimeistä seitsemää kilometriä noin kolme ja puoli tuntia. Laskin päässäni, että se on hitaammin kuin ykkösellä ilman kaasua.― Aripekka
Myrskyn kaatama puu pikkumökin päällä
Sylvi-myrskyn 8-9.8.2010 jälkihoitoa. Myrskyn kaatama puu pikkumökin päällä Kuva: Aripekka myrskyt

Seuraavien viikkojen aikana ei ollut vapaa-ajanongelmia.― Aripekka
Salama valaisee tien
12.08.2017 automatkalla Kotkaan Salama valaisee tien Kuva: Artur myrskyt

Kaveriporukalla mentiin Linnanmäelle 12.08.2017. Oltiin tietoisia, että oli myrsykyvaroitus, mutta ei odotettu ihan tämmöistä. Jonotettiin linnunradan laitteeseen ja oli jo meidän vuoro päästä, kun ihmiset alkoi juoksemaan ja panikoimaan. Lähdettiin ajamaan takaisin kotiin Kotkaan. En ole koskaan nähnyt yhtä paljon salamoita kuin sinä päivänä.― Artur