Hyppää pääsisältöön

Sometähtenä maailmalla – uusi dokumenttisarja seuraa viiden nuoren vaikuttajan elämää päivän ajan

maailman sometähtiä rosoisessa yhteiskuvassa
Mua seurataan -sarja Areenassa 30.11. alkaen. maailman sometähtiä rosoisessa yhteiskuvassa Kuva: Niko Sveins dokumenttiohjelmat

Millaista on transpojan elämä Argentiinassa? Miten Syyriasta pakolaisena Ruotsiin tullut Mahmoud on kerännyt itselleen lähes 4 miljoonaa someseuraajaa? Entä millaista on tehdä poliittista satiiria Venäjällä?

Ylen ulkomaantoimituksen uudessa Mua seurataan -dokumenttisarjassa päästään kurkistamaan viiden nuoren somevaikuttajan elämään Kiinassa, Venäjällä, Argentiinassa, Ruotsissa ja Keniassa.

Sarjan päähenkilöitä, 16-vuotiasta transpoika Aaronia, livestriimaaja Lilaa, sometähti Mahmoudia, ruokabloggaaja Kaluhia ja poliittista satiiria tekevää Vitalia yhdistää se, että he ansaitsevat elantonsa tai nostavat esille itselleen tärkeitä asioita sosiaalisen median kanavissa. Kaikki tavoittelevat ja toteuttavat unelmiaan eri tavoin: yksi tähtäämällä julkisuuteen, toinen rikkomalla tabuja.

Päähenkilöiden kautta sarja nostaa esiin puheenaiheita, jotka koskettavat nuoria ympäri maailmaa: mukana on pohdintaa identiteetistä, arvoista, urapoluista, työn ja vapaa-ajan yhdistämisestä ja sananvapaudesta. Samalla päästään kurkistamaan sarjan päähenkilöiden arkeen ja sitä kautta kyseiseen yhteiskuntaan.

Mua seurataan piirtää viiden ihmisen kautta monipuolisen kuvan siitä, millaisessa maailmassa nuoret eri maanosissa elävät. Lopulta heitä puhututtavat ja mietityttävät varsin samanlaiset asiat, joita myös suomalaiset nuoret käyvät läpi. Yhteiskunta vain antaa itsensä toteuttamiselle omanlaisensa viitekehyksen.

1. Matkalla tytöstä pojaksi

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan argentiinalaiseen 16-vuotiaaseen Aaroniin, joka dokumentoi verkossa matkaansa tytöstä pojaksi. Helppoa Aaronin elämä ei ole ollut eikä ole: Häntä on kiusattu, ja edelleen Aaron saa sosiaalisessa mediassa paljon negatiivista palautetta. Hän kertoo elämästään, koska haluaa auttaa ja informoida mahdollisimman monia transihmisiä ja heidän läheisiään.

Selkänojanaan Aaronilla on maailman mittakaavassakin poikkeuksellisen edistyksellinen lainsäädäntö: Argentiinassa vuonna 2012 hyväksytyn lain mukaan henkilö voi esimerkiksi korjata juridisen sukupuolensa yksinkertaisella hallinnollisella toimenpiteellä ilman lääkärinlausuntoa, ja sen voi tehdä myös alaikäinen huoltajansa suostumuksella.

2. Kiinalainen "elävä jukeboksi"

Sarjan toisessa jaksossa nähtävä Wang Lila edustaa kiinalaista sosiaalisen median lajia, joka ei Suomessa ole kovin tunnettu: hän on niin sanottu elävä jukeboksi. Lilan työnä on viihdyttää ihmisiä laulamalla livenä netissä. Kiinalaisessa YY-videopalvelussa työskentelevä Lila striimaa tarvittaessa jopa 20 tuntia putkeen, jotta fanit saavat kuulla toivelaulunsa.

Suosion ylläpito vaatii, että Lila on käytettävissä myös silloin, kun kamerat sammuvat: hän on koko ajan puhelimensa kautta chatissa faniensa kanssa. Kisa tähteydestä on Kiinassa kovaa.

3. Pakolaisena sometähdeksi

Syyriasta 16-vuotiaana pakoon lähtenyt ja Tukholmassa nykyisin asuva Mahmoud on kolmannen jakson päähenkilö. Hän loi matkansa aikana tyhjästä suositun henkilöbrändin: hänellä on eri somealustoilla yhteenlaskettuna lähes neljä miljoonaa seuraajaa, suurin osa heistä arabimaista. Mahmoud on tehnyt satiiria niin turvapaikanhakijoiden Eurooppa-uskomuksista kuin Ruotsin sosiaaliturvasta ja säästä.

Somekuuluisuuden avulla Mahmoud on päässyt tekemään töitä muun muassa Ruotsin radiolle. Sometyönsä lisäksi hän pitää pientä puhelinkauppaa Tukholman Drottninggatanilla.

Somekuuluisuus ei kuitenkaan auta siinä, että Mahmoudin perhe ja vanhat ystävät ovat hajallaan Lähi-idässä. Jaksossa nähdään, kuinka hän hakee Tukholman Turkin-lähetystöstä viisumia päästäkseen läheistensä luo.

4. "Venäjän Jukka Lindström"

Sarjan neljäs jakso kertoo "Venäjän Jukka Lindströmistä" eli Russia Not Today -uutissatiirin juontajasta Vitali Kosarevista. Vitali kavereineen seuraa venäläispoliitikkojen lausuntoja ja kirjoittaa niistä vitsejä. Hän haluaa kritisoida valtaa ja vitsailla puutteista älykkäästi, mutta oppositiota hän ei koe edustavansa. Vitalin käsikirjoittama ja tuottama uutissatiiri nimeltä Hobosti pyöri ennen 2x2-kanavalla televisiossa, mutta nyt se on tauolla. Nykyään Vitali käsikrjoittaa ja juontaa YouTubessa uutta ohjelmaansa. Venäjän televisiossa ei hänen mukaansa juuri nyt ole poliittista huumoria lainkaan.

Jakso kertoo sananvapauden tilasta Venäjällä, netin antamasta suhteellisesta vapaudesta ja siitä, miten nuoret aikuiset kuluttavat politiikkaa huumorin kautta - kuten muuallakin maailmassa.

5. Ruokabloggaaja Keniasta

Keniaan sijoittuvassa, viidennessä jaksossa seurataan suositun ruokabloggaajan Kaluhi Adagalan päivää. Kaluhi päätti perustaa bloginsa, koska häntä ärsytti, että Kenian vaurastuva keskiluokka syö liikaa rasvaista grilliruokaa ja netissä silmille vyöryvät lähinnä länsimaiset reseptit. Kaluhi haluaa tehdä kotimaisista perinneklassikoista taas trendikkäitä, uudella twistillä. Syöminen voi olla myös ilon lähde, ei vain energianlähde, hän sanoo.

Jaksossa päästään nairobilaisen ylemmän keskiluokan kotiin ja nähdään, miten syömisen trendit kuten lähi- ja terveysruoka ovat aidosti globaaleja ja urbaanin keskiluokan arkea kaikkialla.

Mua seurataan Yle Areenassa 30.11. alkaen.

Mua seurataan -sarjan jaksot ovat Ylen ulkomaantoimittajien Jenny Matikaisen, Erkka Mikkosen, Liselott Lindströmin ja Iida Tikan sekä Kioskin toimittajan Matti Riitakorven käsialaa. Sarjan leikkaaja ja idean kehittäjä on Teemu Varonen ja tuottaja Maria Tolsa.

Lisää ohjelmasta

Lue myös - yle.fi:stä poimittua