Hyppää pääsisältöön

Suomalaisille veronmaksajille miljoonalasku tekolonkkaskandaalista – vammautuneet potilaat ovat joutuneet vääntämään valmistajan kanssa muutaman tuhannen euron korvauksista

Lonkkanivel lääkärin kädessä.
Metalli-metalli-lonkkaniveliä asennettiin noin 20 000 suomalaiselle. Lonkkanivel lääkärin kädessä. Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,Implantti,Proteesi,Lonkkanivel

Lonkkaskandaalin uhreille on maksettu kivusta ja särystä alimmillaan tuhannen euron korvauksia valmistajan pussista. MOT:n keräämien tietojen mukaan korvaussummat ovat laskusuunnassa. Korvauksia on maksanut vain yksi valmistaja, muiden tekolonkkamallien aiheuttamat uusintaleikkaukset on kustannettu yhteiskunnan rahoista.

Korvausten saaminen on edellyttänyt omaa aktiivisuutta ja monen vuoden paperisotaa. Potilaiden on pitänyt allekirjoittaa salassapitosopimus, jossa yritys kieltää vastuunsa lonkkaproteesien väitetyistä vioista.

Huipputuotteesta tulikin skandaali

2000-luvun alussa lonkkaleikkauksissa alettiin käyttää uusia aiempaa kestävämpiä lonkkaproteeseja. Niitä kutsuttiin metalli-metalli -tekoniveliksi, sillä tekonivelen molemmat liukuparit olivat metallia. Näitä niveliä asennettiin noin 20 000 potilaalle.

Ensimmäisten vuosien tulokset olivat erinomaisia ja metalli-metalli -niveliä alettiin asentaa laajalle ihmisjoukolle. Vähitellen maailmalla alettiin huomata, että tekonivelet aiheuttivat potilaille kipuja ja oireita.

Kävi ilmi, että lonkkanivelestä irtosi pientä metallihierrettä, joka sai aikaan tulehduksen kaltaisen reaktion, joka aiheutti kudostuhoa lihaksissa, nivelkapselissa ja luustossa.

Tekoniveliä piti uusintaleikata normaalia nopeammin.

Lonkkaniveliä.
Vasemmalla ASR-lonkkanivel, oikealla muun merkkinen metalli-metalli -lonkkanivel. Lonkkaniveliä. Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,Lonkkanivel,Implantti,Proteesi,tiina lundell

Tekolonkkien aiheuttamat vammat eivät ole hoitovirheitä vaan tuotevastuuasioita

– DePuy-yrityksen ASR-nivel oli selvästi joukon huonoin. Kun asioita tutkittiin tarkemmin, huomattiin että sama ongelma vähän pienemmässä mittakaavassa esiintyi kaikissa metalli-metalli -nivelmalleissa, johtava ylilääkäri Teemu Moilanen Tekonivelsairaala Coxasta sanoo.

DePuy veti ASR-nivelet pois markkinoilta elokuussa 2010, jolloin niiden myynti lopetettiin. Yritys ilmoitti korvaavansa uusintaleikkaukset sekä seurantaverikokeet.

Lonkan tekonivelet kuuluvat Suomessa tuotevastuulain piiriin. Jos implantissa on vika, potilas hakee korvausta suoraan valmistajalta. Hoitovirhetapauksissa korvausta haetaan potilasvakuutuskeskuksesta.

Suomessa asennettiin noin 2000 ASR-tekoniveltä. Pinnoitetun ASR-tekonivelen saaneista noin kolmasosa ja varrellisen ASR-tekonivelen saaneista noin puolet piti leikata ennenaikaisesti uudelleen.

Maailmalla korvaukset satoja tuhansia, Suomessa muutamia tuhansia

Sadat potilaat ovat hakeneet ja saaneet korvausta DePuylta. MOT:n tietojen mukaan yhdestä uusintaleikatusta lonkasta saatu korvaus on ollut neljästä viiteen tuhanteen euroa. Molempien lonkkien uusimisesta korvaus on noin 8000 euroa.

Viime aikoina DePuyn linja on tiukentunut ja korvaussummat ovat pudonneet. Osa hakemuksista on hylätty.

Uusintaleikkausten terveydellisten haittojen lisäksi taloudellisia kustannuksia ovat potilaille aiheuttaneet mm. tutkimusmaksut, kuntoutus ja mahdollinen työkyvyn menetys.

Esimerkiksi Irlannissa ja Yhdysvalloissa DePuyta vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja. Voitetuissa jutuissa potilaan saamat korvaukset ovat olleet jopa satoja tuhansia euroja.

DePuy ei antanut MOT:lle haastattelua, mutta vastaa sähköpostitse näin:

”Uskomme ASR-tekonivelen historian osoittavan, että olemme työskennelleet oikein ja vastuullisesti parantaaksemme potilaiden elämää innovaatioiden avulla. Seisomme jatkossakin potilaidemme rinnalla.”

Suomalaisille veronmaksajille parinkymmenen miljoonan lisälasku

Suomen terveydenhuollolle ja veronmaksajille on koitunut iso lasku muiden metalli-metalli -tekonivelten uusintaleikkauksista. Koska niitä ei vedetty markkinoilta, korvauksiakaan ei maksettu.

Uusintaleikkaus maksaa 10 000–15 000 euroa. Pelkät leikkauskulut ovat yhteensä olleet 17–26 miljoonaa euroa.

Tekonivelpotilaat ovat taistelleet oikeuksistaan 90-luvulta saakka. 2010-luvulla keskustelua herätti se, että vain yksi metalli-metalli -nivelten valmistaja maksoi korvauksia.

Joulukuussa eduskunnan käsittelyyn tulevassa uudessa potilaslaissa esitetään vihdoin, että potilasvakuutuskeskus korvaisi myös lääkinnällisten laitteiden ja implanttien aiheuttamat vahingot.

Marita Rauhaniemi.
Suomalaisen lonkkaskandaalin uhri, Marita Rauhaniemi on työkyvyttömyyseläkkeellä. Mies, Jaakko Rauhaniemi on ollut suurena tukena. Marita Rauhaniemi. Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,tiina lundell

Lonkkaskandaalin suomalaisuhri: ”Olen kuin pallo, jota heitellään sinne tänne”

Porilaiselle Marita Rauhaniemelle leikattiin ASR-nivelet molempiin lonkkiin 2000-luvun puolivälissä. Oikeanpuoleisen lonkan uusintaleikkaus epäonnistui vuonna 2011 ja Rauhaniemi menetti työkykynsä. Hän on ollut työkyvyttömyyseläkkeellä jo vuosia.

– Jotenkin tässä tuntuu, että olen kuin pallo, jota heitellään sinne, tänne ja tonne. Jossain kohtaa tuli näistä korvauksista puhuttaessa tunne, että minun pitäisi pyytää anteeksi yritykseltä, että näin on käynyt. Anteeksi, että mä olen tämmösen viallisen tekonivelen ottanut vastaan. Siitä tuli vähän sellainen tunne, että potilasta syyllistettiin, Marita Rauhaniemi sanoo.

Lääkinnällisten laitteiden miljardibisnes

• Lääkinnällisiä laitteita ovat esimerkiksi sairaalasängyt ja verenpainemittarit sekä ihmisen sisään asennettavat implantit, kuten sydämentahdistimet, tekonivelet ja sterilisaatioimplantit. Lääkinnällisiä laitteita myydään vuodessa 400 miljardin dollarin edestä.

• MOT on tutkinut implanttien valvontaa kansainvälisessä ICIJ-toimittajaryhmässä, jonka aikaisempaa työtä on mm. Panaman paperit -hanke. Mukana on 252 toimittajaa 36 maasta. #ImplantFiles

• Yhteistyön tuloksena julkaistaan juttuja alan valvonnasta ja vahinkoja kärsineistä potilaista sekä tietokanta laitteiden poisvedoista.

• Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, Suomessa viranomaiset eivät julkaise lääkinnällisten laitteiden poisvetoja.

Terveys

Kommentit