Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Arki on niin hassua, siksi tehtiin Kätevä emäntä – neljä kautta nyt Areenassa

Kätevän emännän näyttelijät 1970-luvun vaatteissa.
Kätevä emäntä toi naisten tekemän huumorin televisioon. Rooleissa Minna Kivelä, Lotta Lindroos, Maria Sid, Kaisa Hela ja Annu Valonen. Kätevän emännän näyttelijät 1970-luvun vaatteissa. Kuva: Yle/Harri Hinkka Kätevä emäntä,sketsisarja

Vaikka Kätevä emäntä oli ensimmäisiä pääasiassa naisten tekemiä sketsisarjoja, ei sen huumori ollut miesvastaista, muistuttaa tuottaja Sirpa Bertling. Päinvastoin, piikin saivat usein tuntea naiset itse. Monesta hahmosta, kuten toimiston Raijasta, tuli niin suosittu, että näyttelijä Minna Kivelä esittää erikoista hahmoa yhä edelleen. Räväkät roolit sketsisarjassa ovat tuoneet Kivelälle outojakin työtarjouksia.

Kätevän emännän kaudet 1–4 Areenassa 7.11.2019 asti

Kätevä emäntä antaa mahdollisuuden kurkistaa naisen maailmaan myös heille, jotka eivät ole niin etuoikeutettuja, että saavat elää naisina. Vaikka hahmot ja heidän arkensa on venytetty äärimmilleen, on moni piirre oikeasta elämästä tuttu.

Minna Kivelän hahmoista esimerkiksi toimiston Raija, Taksi-Pekka sekä kassaneiti Seija jäivät elämään, vaikka Kätevä emäntä loppui. Kassaneiti Seija on piirtynyt katsojien mieleen niin, että Seijaa on kaipailtu Espanjassa asti.

"Olin työmatkalla Espanjassa ja eräs suomalainen pariskunta tuli marketissa vastaan. He kysyivät, että onko Seija päässyt Espanjaan töihin. Sanoin, etteivät ottaneet, kun ei osaa kieltä niin hyvin", Kivelä nauraa.

Beigen sävyihin pukeutunut ja huomattavan vahvasta alapurennasta kärsivä toimiston Raija tekee usein bingokeikkaa ja esiintyy syntymäpäiväjuhlissa. Taksi-Pekka on toiminut muun muassa seremoniamestarina tasa-arvoista avioliittolakia juhlistavien parien yhteishäissä.

Minna Kivelän roolihahmo kassaneiti Seija.
Kassaneiti Seija oli mukana sketsisarjan kaikilla tuotantokausilla. Minna Kivelän roolihahmo kassaneiti Seija. Kuva: Yle/Harri Hinkka Kätevä emäntä,Minna Kivelä
Minna Kivelä etualalla roolihahmona. Katsoo suoraan kameraan ja taka-alalla kaksi miestä.
Minna Kivelä esitti myös vaimoa, joka tilasi apuvoimia kaikkiin kinkkisiin parisuhteen tilanteisiin. Minna Kivelä etualalla roolihahmona. Katsoo suoraan kameraan ja taka-alalla kaksi miestä. Kuva: Yle/Laura Pohjavirta Kätevä emäntä,Minna Kivelä
Näyttelijä Minna Kivelä Kätevä emäntä -sarjan kuvauksissa.
Kätevän emännän neljännellä kaudella esiintyi yhtye nimeltä Bussyganes. Näyttelijä Minna Kivelä Kätevä emäntä -sarjan kuvauksissa. Kuva: Yle/Tommi Taipale Kätevä emäntä,Minna Kivelä

Vaikka hahmot oli käsikirjoitettu näyttelijöille valmiiksi, saivat esittäjät antaa oman ripauksensa niihin. Kivelä kiittelee ohjaaja Antti Leinoa, joka suhtautui ennakkoluulottomasti näyttelijöiden ehdotuksiin.

"Lähden kehittelemään hahmoa ulkoa sisällepäin. Monessa ammatissa, kuten kaupan kassalla, täytyy pitää univormua päällä. Olen huomannut, että silloin panostetaan hiuksiin ja meikkiin, jotta saadaan persoonaa työvaatteiden läpi. Niin tekee myös Seija. Hän on tosi pirteä ja hänen hartiansa ovat jäykät, sillä kassalla vetää kylmää ilmaa", Kivelä kertoo ponnaripäisen hahmon ulkomuodosta.

Sarjan tuottaja ja sen yksi käsikirjoittaja Sirpa Bertling kertoo, että Seija ja monet muut sketsit on ideoitu naisen näkökulmasta, ihan tavallisesta arjesta. Kaupan kassalla kun saattaa hieman hävettää, jos ostoskorissa on kovasti epäterveellisiä tuotteita. Siksi Seija kommentoi asiakkaiden ostoksia ja toisinaan ohjailee heidän elämäänsä parempaan suuntaan.

Tätä tämä meidän arkemme on, niin hassua!― Sirpa Bertling

Bertling kertoo, että Kätevän emännän tekijät lähtivät rakentamaan uudenlaista sarjaa. Pääasiassa naisten tekemää sketsiohjelmaa ei ole ennen Kätevää emäntää Suomessa nähty. Tekijät halusivat myös rikkoa sketsin rakennetta.

"Ensimmäisen kauden jälkeen niistä tuli tarinallisempia. Sketsi ei välttämättä mene sen kaavan mukaan, missä tulee käänne ja sen jälkeen pitää nauraa. Sketsit olivat episodeja ja niiden tajuaminen tapahtuu katsojan päässä."

Kiusaantuneisuuden asialla

Kun sarja eteni ensimmäisestä tuotantokaudesta seuraaviin, muuttui sen sävy vakavammaksi ja yhteiskuntaa kritisoivammaksi. Hahmoja karsittiin ja niihin keskityttiin. Bertling kertoo, että usein työryhmä saattoi kirjoittaa vitsin ja sen jälkeen vasta valita, mille hahmolle se sopisi. Sisältö oli tärkein.

"Sketsiohjelmissa usein hahmot käytetään loppuun keksimällä niille tekemistä, jolloin hauskuus ei enää ole sisällössä. Me laitoimme sisällön hahmoon, eikä toisinpäin", Bertling kertoo.

Seksuaaliseen häirintään ja sukupuolten väliseen epätasa-arvoon tarttuivat Kätevän emännän tekijät jo vuosikymmenen alussa. Silloin miehiä vikitteli ja avoimesti kosketteli sarjan hahmo, kansanedustaja Marita (Annu Valonen).

"Sama asia, josta nyt on metoo-kampanja, inhotti jo silloin. Halusimme, että huomattaisiin, miten ärsyttävää seksuaalinen häirintä on. Laittamalla nainen tekijäksi aihe varmaan puree paremmin", kertoo Bertling.

Maritan hahmo todella tekee katsojan olon kiusaantuneeksi. Työryhmä listasi havaintoja elämästä, usein naisen näkökulmasta, ja kirjoitti ne sketseiksi. Siksi moni hahmo perustuu johonkin tiettyyn ammattiin. Katsojaan huumori iskee, sillä meillä jokaisella on kokemusta lääkäreistä, taksin kuljettajista tai kassatyöntekijöistä.

Kätevän emännän näyttelijät vesisateessa sadetakit päällä ja meikit valuneina.
Lotta Lindroos, Minna Kivelä, Kaisa Hela, Annu Valonen ja Maria Sid toivat ruutuun uudenlaista naisten esittämää huumoria. Kätevän emännän näyttelijät vesisateessa sadetakit päällä ja meikit valuneina. Kuva: Yle/Laura Pohjavirta Kätevä emäntä

Osasivatpa tekijät myös ennustaa! Sketseissä potilas saatettiin esimerkiksi sijoittaa Milanoon tai keikkalääkärien kontolle laskettiin kaikki lääkäripalvelut sekä kirjaston hoitaminen.

"Asiat eivät ole monellakaan alalla muuttuneet. Joissain olimme jopa edellä. Sairaanhoidossa menimme äärimmäisyyksiin siinä, miten pitkälle sijoittelu tai itsehoito menee. Nyt ne pitävät paikkansa", Bertling sanoo.

"Keikkalääkärit oli aika kreisejä, mutta tuohonhan se oikeasti menee. Se on lääkärien ylikuormittamista ja toisaalta potilaan pitää tehdä lähes kaikki itse", pohtii myös Minna Kivelä.

Kätevä emäntä

Kätevä emäntä kausi 1 ,2004–2005, 6 jaksoa
“Oukei!”
Kätevä emännän ensimmäinen tuotantokausi selvittää, mitä nainen haluaa, millainen on eka kerta ja kuinka toimii tuhma tyttö. Kätevä emäntä tietää mitä lähikaupan kassa oikeasti ajattelee sinusta ja miten loitsuamalla selvitään kiperistä paikoista. Millaista on jäädä pyykkivuoren vangiksi? Millaiset PMS-oireet naista vaivaavat? Kun on kysymys naisista, ohjeilta ei voi välttyä ja hyviä vinkkejä löytyy. Kätevä emäntä löytää intohimon, vaikka tietää, että naisen haaveet eivät kulje käsi kädessä todellisuuden kanssa. Jännitystä, nopeaa kokkausta ja asfalttimiehiä.

Kätevä emäntä kausi 2, 2007–2008, 7 jaksoa
“Täältä tullaan kansalaiset ja tehdään hyviä päätöksiä!”
Toinen tuotantokausi tarjoaa viinipuheita, parisuhdeneuvontaa ja kauneuden maailmaa. Mitä nainen haluaa? Kätevä emäntä hakee taivaspaikkaa, osallistuu muuttumisleikkiin, perehtyy elämään rivitalossa, joutuu EU-tarkastukseen ja totuttelee eduskuntatalon arkeen. Kätevän emännän elämään kuuluvat edelleen loitsut, PMS oireet, kuumat aallot ja menopaussi. Kuulumiset vaihdetaan postilaatikolla, eikä lähikaupan kassa malta olla puuttumatta asiakkaidensa elämään.

Kätevä emäntä kausi 3, 2010, 8 jaksoa
“Kätevä emäntä – lähempänä aitoo.”
Kolmas tuotantokausi tarjoaa käynnin parisuhdeterapeutille, opastaa vierasmaalaisen työntekijän suomalaisuuden saloihin ja selvittää voiko seksuaalinen ahdistelu eduskunnassa olla sittenkään totta. Entä miten toimii terveydenhuolto ja mitä kaikkea voi saada kylkiäisinä?
Sarjassa on mukana tuttuja hahmoja Kätevän Emännän aiemmilta tuotantokausilta: Kassaneiti Seija, Huuhaasinkut, Fiftarit, Toimiston ja Kauneuden maailman väki sekä Kansanedustaja Marita. Uusia tuttavuuksia ovat mm. kärttyisä tonttu ja prinsessat Tuhkimo, Lumikki ja Ruusunen.

Kätevä emäntä kausi 4, 2012, 9 jaksoa
“Mitä sitä pihtaamaan! Jakaa vaan mitä jaettavaa on! Eikö?”
Neljäs tuotantokausi kertoo arjen mielettömyydestä ja asioista, joihin et voi olla törmäämättä:
työpaikan uusi organisaatio, murkun aamuherätys, seksiä lapsiperheessä ja muita arjen asioita. Mukana ovat mm. uusperheen juhlat, itkuvirret ja ryhmän tuki petetylle. Sekä Hurja joukko, Draamaqueen, Koistisen kotipalvelu, Koulumaailma ja Taksi-Pekka.

Kätevä emännän marraskuussa 2018 julkaistavat neljä tuotantokautta ovat Yle Draaman tuotantoa vuosilta 2004 - 2012.

  • Käsikirjoitus - Sirpa Bertling, Krista Holopainen, Kirsti Manninen, Anne Nissinen, Päivi Pälvimäki, Marjo Vento, Sari Vento ja Tuija Virtaranta
  • Musiikki - Hot Spot Oy
  • Ohjaus - Antti Leino
  • Tuottaja - Sirpa Bertling
  • Rooleissa: Maria Sid, Minna Kivelä, Annu Valonen, Lotta Lindroos, Kaisa Hela, Jarkko Tiainen ja Lari Halme
  • Sarjan tunnus voitti ohjelmatunnussarjan SATU ry:n Media & Message -tapahtumassa 2012. Sarja sai Kouran kunniamaininnan 2013.

Näyttelijät olivat ennen Kätevää emäntää suurelle yleisölle aika tuntemattomia, mutta sketsisarjan jälkeen monet heistä ovat vakiinnuttaneet paikkansa viihdemaailmassa.

Vaikka sketsihahmon kohtaus ei ole välttämättä kovin pitkä, ei se tee sen esittämisestä helppoa. Kivelän kokemuksen mukaan sketsin näytteleminen ei sovi kaikille näyttelijöille. Lyhyissä kohtauksissa ei ole aikaa rakennella ja tunnustella hahmoa. Komedia ja rytmitys ovat aivan oma juttunsa, Kivelä muistuttaa.

Hän on iloinen siitä, että ohjaaja Antti Leino antoi hänen näytellä kummallisia hahmoja. Sen ansiosta hänet on pyydetty esiintyjäksi erikoisiinkin tilaisuuksiin, kuten naturalistien juhliin. Heidän luonnollinen olemuksensa vailla vaatteita tempaisi Kivelänkin mukaan ja esityksen loppupuolella luopui myös näyttelijä vaatteistaan.

"Kun on tehnyt räväköitä asioita, pyydetään niihin helposti. Olen saanut tehdä freelancerina isolla skaalalla kaikenlaista, kuten omia kiinnostuksenkohteitani dragia ja burleskia. Toisaalta katsojat ovat yllättyneet teatterissa, että teen muutakin kuin sketsipöllöilyä", Kivelä nauraa.

Lari Halme ja Annu Valonen Kätevän emännän sketsissä 2004
Lari Halme esittää miestä, jonka vaimo haluaisi apua kotitöihin, mutta avun laatu ei vaimolle (Annu Valonen) kelpaa. Lari Halme ja Annu Valonen Kätevän emännän sketsissä 2004 Kuva: Harri Hinkka / Yle Kuvapalvelu Kätevä emäntä,Lari Halme,Anna-Maija Valonen,2004,matonpesupaikat
Kaksi miestä tuijottaa tietokonetta ja toinen ilmehtii räjähdystä.
Lari Halme ja Jarkko Tiainen olivat Kätevän emännän miesrooleissa. Kaksi miestä tuijottaa tietokonetta ja toinen ilmehtii räjähdystä. Kuva: Yle/Tommi Taipale Kätevä emäntä,Lari Halme,Jarkko Tiainen

Sekä Bertling että Kivelä kehuvat Antti Leinon olevan ohjaajana visuaalinen. Kohtauksissa ei tarvittu turhaa rekvisiittaa. Runsaammat rekvisiitat luotiin vain, jotta ne tukisivat sisältöä.

"Se on rikkaus, että tuli erilaisia sketsejä. Jos kaikki olisi keskimääräistä, se olisi mössöä", kuvailee Bertling.

Antti halusi tehdä hyvännäköistä kuvaa, ei mitään ruppupuppua.― Minna Kivelä

Sirpa Bertling jäi eläkkeelle, kun viimeinen Kätevä emäntä oli valmis. Hän työskenteli 43 vuotta Ylessä ja on tuottanut muun muassa Pirunpellon sekä Mäkisen maalaiskomediat, kuten Vain muutaman huijarin tähden ja Peräkamaripojat. Aivan irti tuottajan töistä hän ei ole päässyt, vaan pyörittää näytelmiä ja kulttuuritapahtumia kotikunnassaan Ruovedellä, mutta tällä kertaa vain harrastuksena.

"Kätevästä emännästä jäi todella hyvä mieli, saimme sanottua mielipiteemme monesta asiasta. Meillä oli oikeat ihmiset tekemässä oikeanlaisia juttuja."

Minna Kivelä tekee freelancerina komiikkaa, käsikirjoittamista, ohjaamista, esiintymisiä yksityistilaisuuksissa ja teatterissa. Hän on tehnyt myös lastenohjelmia, kuten Ylellä esitetyn Närpiäiset.

Keskustele