Hyppää pääsisältöön

Ilmastonmuutosta ei pysäytetä hetkessä, mutta teoillasi voi olla suurempi merkitys kuin arvaatkaan

Kuva Piia Leinosta ja teksti: Lapotko sinä vuotavassa laivassa?
Kuva Piia Leinosta ja teksti: Lapotko sinä vuotavassa laivassa? Kuva: YLE/Saara Paasikivi kasvot

Jos maailma olisi uppoava laiva, jossa jokainen seisoisi äyskäri kädessä...

−Hei kaverit, nyt tuli hyviä uutisia. Voimme vielä pelastua, jos kaikki aletaan lappoa!
−Nääh. Ei noi muut kuitenkaan lapo.
−Minä en ainakaan lapo, kun en edes paina paljoa ja äyskärikin on liian pieni.
−Lappokaa te, kun teidän sukua on enemmän.
−Ihan turhaan. Jos noi tuolla toisessa päässä hyppäisi kaikki mereen, niin meidän ei tarvitsisi lappoa yhtään.
−Jonkun pitäisi rakentaa tosi iso äyskäri.
−Jos tämä olisi oikeasti tärkeä asia, niin varmasti joku arvovaltainen taho pakottaisi meidät lappomaan.
−Eikä kukaan ole edes todistanut, että tämä laiva uppoaa. Voihan se vain näyttää siltä.

Miksi minä? Tätähän me nyt kysymme. Epämääräinen tunne sanoo, että jollakulla muulla on valtaa vähentää hiilidioksidipäästöjä, mutta ei minulla. Kerron uutisen: Sinulla on. Teet kuluttajana joka päivä päätöksiä, joissa käytät valtaa. Jos et ymmärrä sitä, joku muu käyttää valtaa sinun kauttasi.

Kyse ei ole vain siitä, montako neliötä napajäätä onnistut valinnoillasi sulattamaan. Valinnat ovat myös viestejä yrityksille, poliitikoille ja muille ihmisille. Yritykset ovat kuulolla, koska haluavat rahasi ja poliitikot, koska haluavat äänesi. He tekevät isot päätökset, mutta haistelevat niitä tehdessään koko ajan tuulen suuntaa. Heitä kiinnostaa, kiinnostaako ilmasto sinua.

Tähän asti meille on tarjottu yhä kiihkeämmin pyörivää kerskakulutuskarusellia, koska olemme näyttäneet nauttivan siitä. Keho sokerilla ja mikromuovilla vuorattuna moni on jo tuntenut pahoinvointia. Nyt on aika hypätä kyydistä.

Yritykset ovat kuulolla, koska haluavat rahasi ja poliitikot, koska haluavat äänesi.

Voit aloittaa ihan pienestä. Itse kannan nykyisin käsilaukussa kangaskassia ja kannellista kahvikuppia. En ole pelastanut niillä maailmaa, mutta ostokset on kyllä mukavampi kantaa olalla kangaskassissa ja noutokahvi pysyy paremmin lämpimänä eikä polta sormia.

Kolmasosa ruoastamme menee suoraan roskiin, joten kurkistus jääkaappiin ennen kauppaan lähtöä voi säästää taianomaisesti sekä kukkaroa että ympäristöä. Lihansyönnin vähentämisestä kiittävät myös verisuonet. Ruokakaupassa ekoilijan nälkä kasvaa syödessä. Alkaa miettiä, miksi omenoita pitää tuoda Italiasta Suomen parhaaseen satoaikaan ja miksi myslejä pakataan muoviin ja pahvilaatikoihin, kun toiselle merkille riittää pelkkä paperipussi.

Naurettavan helppoja ilmastotekoja kannattaa ehdottomasti kokeilla. Kuten vaihtaa sähkösopimus ekosähköön ja jättää kertakäyttökrääsä kauppaan.

Vaeltelu metsässä rentouttaa enemmän kuin kauppakeskuksessa

Suosittelen myös omaa elämänlaatua suoraan parantavia tekoja. Esimerkiksi huonolaatuisten keinokuituvaatteiden vaihtaminen laadukkaisiin luonnonmateriaaleihin tuo ahaa-elämyksen. Tämän vuoksi isovanhempamme pärjäsivät vain parilla vaatekerralla! Ei nyppyjä, ryppyjä, pinttynyttä hienhajua ja jatkuvaa pesua. Pintamuodin seuraamisen sijasta voi kartuttaa hitaasti omannäköistä, kestävää vaatekaappia.

Hyvä idea ovat myös hermoja säästävät ekoteot. Jos vie pesueensa Thaimaan sijasta mökkilomalle, voi huomata lasten viihtyvän missä vain, kunhan vanhemmat ovat rentoja ja jaksavat pelata lautapelejä. Parisuhdeloma lähikaupungissa voi ajaa asiansa yhtä hyvin kuin Pariisissa, ja vaeltelu metsässä rentouttaa enemmän kuin kauppakeskuksessa.

Erityisen mielenkiintoisia ovat sivistystasoa parantavat ekoteot, kuten puolueiden ilmastopolitiikkaan tutustuminen. Jos poliitikko harrastaa alkutarinan veijareiden tapaista ilmastoänkyröintiä, hän ei todennäköisesti ole vielä huomannut kerskakulutuskarusellissa istuvien nyrpeää ilmettä ja niitä, jotka hyppäsivät jo ulos. Sinä voit valistaa häntä jo ensi vaaleissa.

Kirjoittaja Piia Leino on kirjailija ja toimittaja, jonka dystopia Taivas kertoo elämästä ilmastonmuutoksen turmelemassa Helsingissä.

Keskustele