Hyppää pääsisältöön

Apua! Olenko jouluhullu? - Aikuisen naisen joulukalenteri johdattaa kohti joulurauhaa

Månssonin perhe joulupyjamissaan kodin portailla.
Månssonin perhe joulupyjamissaan Månssonin perhe joulupyjamissaan kodin portailla. Kuva: Harri Halonen joulukalenteri (tv),Mari Perankoski,Robin Svartström,Lotta-Maria Heinonen

Aikuisen naisen joulukalenteri tutkii jouluhulluutta ja vaihdevuosia. Laulun sanat Ota siemen multa saivat tarinassa toisen merkityksen ja suositun Facebookryhmän palaute todisti huumorin toimivan. Millainen jouluhullu käsikirjoittajasta tuli prosessin aikana?

En ole koskaan pitänyt itseäni erityisen joulurakkaana ihmisenä. Koristelen kodin maltillisesti, en tee juurikaan jouluruokia enkä käy joulukirkossa. Lahjoja ostan minimimäärän, joulukortteja lähetän vain muutaman. Joulua on silti kiinnostava pohtia, sillä siihen liittyy niin paljon tunnetta, perinteitä ja odotuksia. Marraskuussa vuonna 2015 erään työpaikkalounaan aikana tapahtui jotakin, joka lopetti pohdinnan ja pisti minut ja muutaman muun töihin.

Joulu tulee!

Lounaalla, johon osallistuivat lisäkseni lavastussuunnittelijat Minna Wallenius ja Mari Skogberg sekä pukusuunnittelija Liisa Rihu, heräsi yhtäkkiä ajatus aikuisten omasta joulukalenterista, jossa puhuttaisiin asioista joista aikuiset naiset - me itse - puhumme. Listasimme kamalimmat joulumuistomme kuten hirtetyt joulukuuset, kuivahtaneet kinkut ja laamapaitalahjat. Laulujen sanat Ota siemen multa ja Nyt sitä saa kääntyivät kaksimielisiksi. Tortut, piparit, jouluhalko ja suklaapukki alkoivat maistua sanoina kaikkea muuta kuin viattomilta. Hou-hou! Kaikki merkit viittasivat komediaan, genre oli siis selvä. Enää puuttui tarina.

Kaikki merkit viittasivat komediaan, genre oli siis selvä. Enää puuttui tarina.

Alkoi aiheiden kerääminen. Mari Skogberg jättäytyi joukosta työkiireiden takia, ja tilalle tuli toimittaja Johanna Pirttilahti. Jatkoimme säännöllisiä tapaamisia ja juttujemme taso nousi navan alta. Puhuimme joulun lisäksi elämästä yleensä, vaihdevuosista, sisaruksista, parisuhteesta, äideistä, työelämän kokemuksista. Syvähaastattelimme yli kymmentä naista lähipiirissämme. Rajasimme tietoisesti pois pienten lasten äidit ja lapsiperheiden joulut. Saimme arvokkaita ideoita myös muutamalta mieheltä.

Melko pian totesimme, että kun ihmisen elosta karsii kaiken ylimääräisen, jäljelle jää lisääntymisvietti. Ei siitä mihinkään pääse.
Siispä tämän ajatuksen kohdalle pysähdyin. Halu lisääntyä. Hedelmällisyys. Hedelmällisyyden jälkeinen aika eli vaihdevuodet. Syntymä. Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Näiden aiheiden ympärille tarina alkoi rakentua. Samalla aloin tutkia tarkemmin jouluihmisiä ja jouluhulluutta.

Tonttulakkipäinen Maria (Mari Perankoski) mittaa sahramia.
Jouluna on oltava tarkka mitoissa. Tonttulakkipäinen Maria (Mari Perankoski) mittaa sahramia. Kuva: Harri Halonen joulukalenteri (tv),Mari Perankoski,Aikuisen naisen joulukalenteri
Maria (Mari Perankoski) föönaa joulupukkia.
Kuumat paikat kummallakin Maria (Mari Perankoski) föönaa joulupukkia. Kuva: Kuvakaappaus ohjelmasta joulukalenteri (tv),Mari Perankoski,joulupukki,Aikuisen naisen joulukalenteri

Jouluhullut

Liityin jäseneksi Facebookin Sydämeeni joulun teen -ryhmään. Tässä suljetussa ryhmässä on liki 100 000 jäsentä ja jouluaiheista sisältöä tulvii ryhmän seinälle ympäri vuoden. Täältä löytyisi taatusti jouluhulluja! Kun vuosi sitten kysyin ryhmän jäseniltä, mitä tulee mieleen nimestä Aikuisen naisen joulukalenteri, sain yli kaksisataa vastausta. Tässä muutama:

“Erilaisia pieniä tarinoita naisista elämästä arjessa ja juhlassa.”
“Stressi, rahan meno, siivous, itku ja viini! Siinä tiivistettynä!”
“Eihän täs kehtaa edes sanoa kun muilla on niin asiallisia”
“Haluaisin nähdä tätä edellä mainittua omaa aikaa, rauhaa, viiniä, kirjaa, matkustelua. Koska todellisuus on luultavasti lapsia omine perheineen, passausta, jouluostoksilla juoksemista, mummona olemista ym.”
“Ei enää niin välitä, mitä muut ajattelevat. Voi hullutella rauhassa ja olla asioista sitä mieltä mitä on.”
“Aikuisten naisten joulukalenteri alkaa jo lokakuussa, kun ensimmäinen kaveri ilmoittaa ostaneensa kaikki joululahjat jo. Ja aikuinen nainen tajuaa vuoden vierähtäneen taas yhdellä eteenpäin. Aikuisen naisen joulu pitää sisällään joulukorttien väkerrystä yömyöhään. Joulukalenteripussukoiden täyttämistä silmät ristissä. Tonttuovien ja pallo/ suodatinpussikranssien tekoa. Täydellisten lahjojen metsästystä. Epäonnistuneita piparitaloja ja palaneita torttuja. Saarioisten äitien laatikoita tuunattuina ja raakaa kinkkua.”

Ryhmän jäsenillä on hurjasti itseironiaa ja huumorintajua, ymmärrystä ja armollisuutta. Jouluhulluja, kyllä, suurella sydämellä.

Niinpä. Ryhmän jäsenillä on hurjasti itseironiaa ja huumorintajua, ymmärrystä ja armollisuutta. Jouluhulluja, kyllä, suurella sydämellä, totesimme yhdessä Milja Otavan kanssa, joka on yksi ryhmän ylläpitäjistä. Käsikirjoittamisen lomassa vierailin säännöllisesti ryhmän sivulla ja hihkuin innoissani, kun löysin sieltä samoja tunnelmia missä Aikuisen naisen joulukalenterin päähenkilö on.

Marian ja maailman synty

Kehittelyn myötä esiin piirtyi kuva meidän päähenkilöstä, 45-50-vuotiaasta naisesta, joka on keskellä elämäänsä. Olisiko tämä nainen seesteinen ja sinut itsensä kanssa vai hukassa ja epätietoinen? Jälkimmäinen tuntui mielenkiintoisemmalta. Ja tutulta, kun katsoin peiliin.
Olen 53-vuotias nainen, on perhe, työ ja harrastuksia, homma ikäänkuin hoidossa. Ja kyllä, minulla on vaihdevuodet. Samalla olen muutostilassa ja suurten kysymysten äärellä. Mitä minä vielä haluan? Mitä vielä opin? Mihin minua tarvitaan?

Näiden kysymysten kanssa painii myös sarjan päähenkilö Maria Månsson. Hänellä on fiksu ja omapäinen teinitytär, eläkkeellä oleva seksuaalisesti vapautunut äiti, pätkätöitä tekevä puuseppä-aviomies, mielekäs työ hedelmöityshoitobiologina. Hän rakastaa joulua ja häntä vaivaavat vaihdevuodet. Näiden kahden yhdistelmä saattaa hänet toistuvasti tilanteisiin, jotka ovat kirjaimellisesti kuumottavia.

Sarjan ohjaajaksi varmistui Lenka Hellstedt, jonka kokemus ja näkemys komediasta istuivat loistavasti joukkoon ja juttuun mukaan. Sekä hän että dramaturgi Kati Kaartinen tuuppivat viisailla kysymyksillään tarinaa eteenpäin: rakastavatko Maria ja hänen miehensä Rolle toisiaan? Onko Rollen ammatti AD vai puuseppä? Mitä tytär Netta tietää sukupuoliasioista? Millainen yhteishenki on Marian työpaikalla?

Kun Marian rooliin lupautui näyttelijä Mari Perankoski, lahjakas komedienne joka hallitsee myös herkkyyden, oli ilo kehitellä hahmoa. Myös muu casting oli toiveiden täyttymys: Marian äitiä Tyyneä esittää Pirkko Mannola, Rollea Robin Svartström ja Nettaa Lotta-Maria Heinonen. Marian työkavereita esittävät Petra Karjalainen, Karoliina Kudjoi ja Hanna Gibson. Nuorta Jesse Tähtistä esittää Niklas Rautén ja perheen koiraa Iinestä esittää oikean bichon frisé Ninnin lisäksi Alina Tomnikov.


Tein Mariasta hedelmöityshoitobiologin, koska tämän ammatin ympärille oli kutkuttava nivoa sekä komediallisia että vakavia aineksia. Vierailimme hedelmöityshoitoklinikalla ja saimme rutkasti tausta- ja sisäpiiritietoa tästä kiehtovasta maailmasta. Opettelin hedelmöityshoitoihin liittyvää lainsäädäntöä, terminologiaa ja käytäntöjä. Refleksologiltani opin, että sperma helpottaa vaihdevuosivaivoja. Lisäksi hän kertoi huikean tositarinan spermadiilauksesta, josta kehitin Rollelle oman version.

Joululaulut soikoon

Alusta alkaen ajatuksenamme on ollut, ettemme halua luoda yhtään lisäpainetta joulustressaajille, vaan suoda hetken tauko hössötyksestä. Siksi Aikuisen naisen joulukalenterin teemakappale on Sydämeeni joulun teen, jonka otsikkoon kiteytyy koko sarjan sanoma: riittää kun joulun tekee sydämeen. Säveltäjä Timo Hietala loihti sarjan muun, sopivasti nyrjähtäneen joulumusiikin, joka kuvaa Marian mielialojen vaihtelua ja joulustressin eri tasoja.

Månssonin perhe laulaa joululauluja ulkona lumisateessa.
Laulajat ihan pihalla Månssonin perhe laulaa joululauluja ulkona lumisateessa. Kuva: Kuvakaappaus ohjelmasta joulukalenteri (tv),Mari Perankoski,Robin Svartström,Niklas Rautén
Naiset skoolaavat kuoharilaseilla.
Vessaetkot on parhaita Naiset skoolaavat kuoharilaseilla. Kuva: Harri Halonen joulukalenteri (tv),Mari Perankoski,Petra Karjalainen,Karoliina Kudjoi,Hanna Gibson,Aikuisen naisen joulukalenteri

Oma joululaulujen kuunteluni alkaa yleensä silloin kun koristellaan joulukuusi, joko aatonaattona tai aattona, ja loppuu Tapaninpäivänä. Kun etsin sarjalle teemakappaletta viime syksynä, kuuntelin joululauluja päivittäin. Oikea kappale löytyi nopeasti, jonka jälkeen luukutin Jarkko Aholan, Vesa-Matti Loirin ja Club For Fiven versioita niin innolla, että kotona tuli sanomista. Sain myös totaalikiellon hyräillä joululauluja saunassa.

Tänä vuonna joululaulujen ystävä on voinut kuunnella mielimusiikkiaan ympäri vuoden. Jouluradio aloitti kokeilun viime vuonna, ja nettikuulijoita riitti jopa helteisessä heinäkuussa. Jos Maria Månsson olisi oikeasti olemassa, hän laulaisi kesällä Suvivirren sijaan Sylvian joululaulua. Ja olisi ehdottomasti Sydämeeni joulun teen -ryhmän ylläpitäjä!

Yhteistä Joululaulupäivää vietetään lauantaina 15.12. Silloin on kaikilla lupa laulaa, heilläkin jotka eivät loista kuorossa tai laulata lapsia päiväkodissa. Silloin lauletaan myös Aikuisen naisen joulukalenterissa.

Tuliko minusta jouluhullu?

Joulu on tunneladattu juhla sekä myönteisessä että kielteisessä mielessä. Täydellisen joulun tavoittelun voi kokea syyllistävänä. Perhesyyt, uskonnolliset tai taloudelliset syyt saattavat tehdä joulusta ahdistavan. Toiset lähtevät sitä kauas pakoon.

Joulunaika on myös parisuhteen koetinkivi, jonka jälkeen tilastoissa näkyy avioeropiikki - jota emme kumppanini kanssa onneksi kasvattaneet, vaikka sarjan kuvanneen Harri Halosen kanssa vaihtelevan jouluisissa tunnelmissa vierähti liki kolme vuotta.

Entä tuliko minusta jouluhullu? Ei tullut hullua, vaan iloitsen joulusta nyt enemmän. Muutamista perinteistä pidän kiinni, muuten otan rennosti. Sitä samaa toivon kaikille!

Oikein hyvää ja rauhallista joulua!

Anna-Maija Halonen
Aikuisen naisen joulukalenterin käsikirjoittaja ja tuottaja

Nainen istuu kuunsirppilavasteen päällä
Nainen istuu kuunsirppilavasteen päällä Kuva: Harri Halonen joulukalenteri (tv),Aikuisen naisen joulukalenteri

Yle TV1 Urheiluruudun jälkeen ja Yle Areena joka päivä 1.-24.12.2018. Joulun jälkeen koko sarja on nähtävissä Yle Areenassa loppiaiseen saakka.