Hyppää pääsisältöön

Pidempää ikää ja kivunlievitystä – Viisi tapaa, joilla eläimet parantavat terveyttäsi

Koiranpentu ihmisen sylissä.
Koiranpentu ihmisen sylissä. Kuva: Unsplash koira,lemmikkieläimet

Pysähdytkö sinäkin lässyttämään jokaiselle lenkkipolulla vastaantulevalle koiralle, tai ajaudutko kesken stressaavan työpäivän someen katsomaan kissavideoita? Ei haittaa! Olet nimittäin tehnyt itsellesi terveysteon. Useiden tutkimusten mukaan eläimillä on monenlaisia terveysvaikutuksia ihmisiin.

1. Lievittävät stressiäsi

Jos olet stressaantunut, vietä aikaa lemmikkisi kanssa. Jos omaa karvaturria ei kotoa löydy, katso vaikka söpöjä eläinvideoita netistä.

Useissa tutkimuksissa on nimittäin todettu, että eläinten tarkkailu ja eläinkuvien sekä –videoiden katselu helpottaa stressin aiheuttamia fyysisiä oireita välittömästi.

– Lemmikit lievittävät stressiä fysiologisella tasolla. Niiden seurassa ihmisen pulssi laskee ja stressihormoni kortisolin tuotanto vähenee, kertoo lääkäri ja palkittu kipututkija Helena Miranda.

Nainen katsoo akvaariokaloja.
Nainen katsoo akvaariokaloja. Kuva: Unsplash akvaariokalat,lemmikkieläimet

Eri lemmikeillä on erilainen vaikutus terveyteesi.

Esimerkiksi Englannissa tutkijat saivat selville, että ihmisen syke ja verenpaine laskevat, kun hän seuraa kalojen uiskentelua akvaariossa. Tutkimuksessa selvisi myös, että mitä enemmän akvaariossa on elämää, sitä keskittyneemmin ihminen sitä seuraa.

– Lemmikki auttaa keskittymään, koska siihen pitää paneutua ja olla sen kanssa. Kun ajatukset keskittyvät vaikkapa koiraan, ne eivät harhaile muissa asioissa. Ihminen rauhoittuu ja tuntee olonsa turvalliseksi, kertoo lääkäri ja stressitutkija Heimo Langinvainio.

Hän on tehnyt Kennelliitolle tutkimuksen koiran vaikutuksesta koiranomistajan hyvinvointiin ja onnellisuuteen.

Useissa tutkimuksissa on myös huomattu, että jos tutkijalla on koira mukanaan, se vähentää koehenkilöiden ahdistuneisuutta stressaavassa koetilanteessa.

2. Toimivat “särkylääkkeenä”

Stressin helpottumisen lisäksi lemmikin katsominen voi vähentää myös kipua. Vielä tehokkaammin kipua lievittää lemmikin silittely.

– Eläimen läheisyys ja koskettaminen käynnistää tai lisää ihmisessä oksitosiinin tuotantoa. Oksitosiini on yksi kipua lievittävä hormoni, kertoo lääkäri ja kipututkija Helena Miranda. Miranda on käsitellyt eläinten merkitystä kroonisen kivun hoidossa teoksessaan Ota kipu haltuun.

Japanilaisessa tutkimuksessa selvisikin, että koirien ja niiden omistajien aivot alkavat tuottaa runsaasti oksitosiinia, eli niin kutsuttua rakkaushormonia, kun ne katsovat toisiaan silmiin.

Todisteita koirien kipua lievittävistä vaikutuksista on löytynyt Mirandan mukaan myös useissa muissa tutkimuksissa.

– Amerikkalaisella kipuklinikalla oli tehty tutkimus, jossa vajaa kolmesataa potilasta odotti pääsyä kipulääkärille. Odotellessaan he saivat rapsutella ja silitellä terapiakoiraa 10–15 minuutin ajan. Vertailuryhmään kuuluvat kipupotilaat taas eivät saaneet silittää koiraa odotushuoneessa. Niillä, jotka olivat tekemisissä koiran kanssa, oli vähemmän kipuja ja stressiä kuin muilla kipupotilailla.

Kissanpentu naisen sylissä.
Kissanpentu naisen sylissä. Kuva: Unsplash kissa,lemmikkieläimet

Tutkimuksissa on myös huomattu, että terapiakoirilla on merkittävä vaikutus leikkauspotilaiden kipulääkkeiden tarpeeseen.

– Potilaat, jotka tapasivat muutama päivä leikkauksen jälkeen fysioterapiassa koiran, tarvitsivat vähemmän kipulääkkeitä kuin ne leikkauspotilaat, joiden kuntoutuksessa ei ollut koiraa mukana.

3. Kohottavat kuntoasi

Lemmikit saavat sinut myös liikkumaan enemmän ja liikunta puolestaan auttaa ehkäisemään useita sairauksia.

Erityisesti koirien omistajat voivat olla tyytyväisiä, sillä sohvaperunaksi ei ole asiaa, kun rekku pyytää ulos pissille ja leikkimään.

Englantilaistutkimuksessa onkin käynyt ilmi, että koiranomistajat kävelevät 22 minuuttia enemmän päivässä kuin ihmiset, joilla ei ole koiraa.

Koiran kanssa lenkkeilevät ihmiset myös kävelet reippaalla sykettä kohottavalla tahdilla. Tutkimukseen osallistuneet koiran kävelyttäjät pääsivät välillä jopa noin 5 kilometrin tuntivauhtiin.

Kävely kyseisellä nopeudella alentaa yhtä tehokkaasti riskiä korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin ja tyypin kaksi diabetekseen kuin juokseminen.

4. Pidentävät ikääsi

Jo se, että eläimet helpottavat stressiäsi, voi todennäköisesti pidentää elinikääsi, koska stressihormoni kortisolin tiedetään lyhentävän elinikää.

Stressaantuneella ihmisellä sydämen lyöntitiheys ja verenpaine ovat jatkuvasti korkealla. Tutkimusten mukaan stressi kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonitauteihin jopa 20 prosentilla.

Juuri eläinten stressiä lievittävällä vaikutuksella saattaakin selittyä erään australialaistutkimuksen tulos, jonka mukaan lemmikkien omistajat elävät hieman muita pidempään.

Nainen nukkuu koiran kanssa sohvalla.
Nainen nukkuu koiran kanssa sohvalla. Kuva: Unsplash koira,lemmikkieläimet

Australialaistutkimuksessa yhteys eliniän ja lemmikin omistamisen välillä todettiin verenpainetautia sairastavilla seitsemänkymppisillä.

Lemmikin omistajien riski menehtyä sydän- ja verisuonitaudin oireisiin oli 11 vuotta kestäneen seurannan aikana 26 prosenttia pienempi kuin ikätovereiden, joilla ei ollut lemmikkejä missään vaiheessa elämäänsä.

Yhteys lemmikkieläimiin ja pidempään elinikään löytyi myös niillä, joilla oli ollut lemmikki jossain vaiheessa elämäänsä, mutta ei tutkimuksen aikana.

5. Parantavat vastustuskykyä

Eläimet parantavat tunnetusti myös vastustuskykyä.

Aikuisen kohdalla lemmikkien vaikutukset vastustuskykyyn tai allergia- ja astma-alttiuteen eivät todennäköisesti ole enää kummoiset, mutta jos on pieniä lapsia tai suunnittelee lasten hankintaa, kannattaa suosia maalaisympäristöä tai hankkia kaksi koiraa.

– Tutkimuksissa on selvinnyt, että maatilalla elävillä lapsilla on vähemmän allergiaa kuin kaupungissa asuvilla. Myös lapsilla, joiden perheeseen kuului kaksi koiraa, oli vähemmän allergiaa kuin perheissä, joissa ei ollut koiria, kertoo eläinlääketieteellisen farmakologian professori Outi Vainio.

Lapsi silittää hevosen turpaa.
Lapsi silittää hevosen turpaa. Kuva: Unsplash hevonen,kotieläimet

Tulokset selittyvät sillä, että maatilalla ja kahden koiran perheissä asuvat lapset altistuvat muita lapsia enemmän erilaisille maabakteereille ja –mikrobeille, koska niitä kantautuu kotiin esimerkiksi lemmkkien jaloissa. Maabakteerit ja –mikrobit puolestaan vahvistavat lasten immuunipuolustusta.

Lue lisää:

Kössi haistelee nakkipalkalla syöpiä – "Koiran kyky haistaa syöpä on käytännössä sata prosenttia"

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Apua eläimiltä - Katso Yle Areenassa: