Hyppää pääsisältöön

Polta, keitä, ammu tai sahaa kirja! – Näin kauniisti runoilija tuhoaa kirjojaan

Tuomas Timonen ja rairuohoa kasvava runoteos
Rairuohoa runojen päällä. Tuomas Timonen tuhoaa runokirjojaan luovasti. Tuomas Timonen ja rairuohoa kasvava runoteos kirjastot,kirjat,lyriikka,kirjastotarinoita

Varoitus: tämä juttu sisältää kuvia, jotka voivat järkyttää kirjojen ystäviä. Runoilija Tuomas Timonen joutui tilanteeseen, jossa hänen piti valita antaako hän luvan tuhota melko tuoreen runokokoelmansa loput kappaleet vai pelastaako ne. Timonen otti haltuun kirjojensa kohtalon ja haastaa nyt myös meidät tuhoamaan kirjoja. Onneksi ainakin yksi teoksista on turvassa Kuopion varastokirjastossa. Lyhytdokumentti Erään kirjan elinkaari kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita-sarjaan.

Viime keväänä Tuomas Timonen sai kustantajaltaan ilmoituksen, että hänen Asetelmia -runokokoelmansa myymättömät kappaleet ovat menossa makulointiin eli tuhottavaksi. Alkaa tunteellinen matka runoilijuuden ytimeen.

“Olen varmaan vieläkin velkaa kustantajalle, mutta näin ainakin sain tulot ja menot suurinpiirtein tasoihin”, naurahtaa Timonen. Sekä varastoon jääneet kappaleet että tuhoamispäätös kaivelevat taiteilijan mieltä. Edellinen runoteos Oodi rakkaudelle (2007) myi loppuun, ja voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon. Silloin ei tarvinnut murehtia makulointia.

Jospa lunastaisi kaikki kirjat ja alkaisikin tuhota niitä itse? Tekisi tuhoamisesta taideprojektin ja dokumentoisi jokaisen tuhoamiskerran? Ystävät tulevat avuksi ja joukkorahoituksen avulla 478 kappaletta Asetelmia -runokirjaa siirtyy Timosen omaisuudeksi.

Avaa Instagram postaus

Ensimmäisen runokirjan Timosen isä ampuu Joensuun Suhmurassa sotilaskiväärillä. Ampumista seuraa keittäminen, homehduttaminen, luontoon jättäminen, sahaaminen, liimaaminen, polttaminen. Yhden runokirjan Timonen syö. Syntyy Asetelmia_makulointi -niminen instagramtili, johon jokainen tuhotyö ikuistetaan.

”Kun mä katon niitä siellä työhuoneen nurkassa, ne on vaan massaa, pelkkää materiaalia”, sanoo Timonen nyt. Kirjasta on tullut ongelmajätettä, eikä kirjakustantamoilla ole mahdollisuutta säilyttää kirjoja pitkiä aikoja: Suomessa julkaistaan kielialueeseen nähden hurja määrä kirjoja, vuodessa 4000-6000 eri nimikettä.

Avaa Instagram postaus
Kirjan elinkaari on lyhentynyt ja samalla painettu kirjallisuus on ajautunut taloudelliseen ja tavallaan myös ideologiseen kriisiin. Sähkökirja ei ole vielä syrjäyttänyt perinteistä kirjaa maailman toimivimpana käyttöliittymänä, mutta äänikirjalla menee hyvin.

Äänikirjojen valikoiman laajeneminen ja parantunut saatavuus ovat saaneet monet palaamaan kirjan ääreen. Suomen kaltaisella pienellä kielialueella äänikirjan tekokin on toki riskialtista. Siksi äänikirja hyödyttää paljolti vain hyvin myyviä kirjailijoita ja varsinkin käännöskirjallisuuden isoja dekkarinimiä.

KUVIA JA VIDEOITA TUOMAS TIMOSEN PROJEKTISTA Asetelmia_makulointi

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus

Avaa Instagram postaus/

Keskustele

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa