Hyppää pääsisältöön

Polta, keitä, ammu tai sahaa kirja! – Näin kauniisti runoilija tuhoaa teoksiaan

Varoitus: tämä juttu sisältää kuvia, jotka voivat järkyttää kirjojen ystäviä. Runoilija Tuomas Timonen joutui tilanteeseen, jossa hänen piti valita antaako hän tuhota melko tuoreen runokokoelmansa loput kappaleet vai pelastaako ne. Timonen otti haltuun kirjojensa kohtalon ja haastoi myös meidät tuhoamaan kirjoja. Onneksi ainakin yksi teoksista on turvassa Kuopion varastokirjastossa. Lyhytdokumentti Erään kirjan elinkaari kuuluu Yle Areenan Kirjastotarinoita -sarjaan.

Viime keväänä Tuomas Timonen sai kustantajaltaan ilmoituksen, että hänen Asetelmia -runokokoelmansa myymättömät kappaleet ovat menossa makulointiin eli tuhottavaksi. Alkaa tunteellinen matka runoilijuuden ytimeen.

Skip Instagram post

“Olen varmaan vieläkin velkaa kustantajalle, mutta näin ainakin sain tulot ja menot suurinpiirtein tasoihin”, naurahtaa Timonen. Sekä varastoon jääneet kappaleet että tuhoamispäätös kaivelevat taiteilijan mieltä. Edellinen runoteos Oodi rakkaudelle (2007) myi loppuun, ja voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon. Silloin ei tarvinnut murehtia makulointia.

Jospa lunastaisi kaikki kirjat ja alkaisikin tuhota niitä itse? Tekisi tuhoamisesta taideprojektin ja dokumentoisi jokaisen tuhoamiskerran? Ystävät tulevat avuksi ja joukkorahoituksen avulla 478 kappaletta Asetelmia -runokirjaa siirtyy Timosen omaisuudeksi.

Skip Instagram post

Ensimmäisen runokirjan Timosen isä ampuu Joensuun Suhmurassa sotilaskiväärillä. Ampumista seuraa keittäminen, homehduttaminen, luontoon jättäminen, sahaaminen, liimaaminen, polttaminen. Yhden runokirjan Timonen syö. Syntyy Asetelmia_makulointi -niminen instagramtili, johon jokainen tuhotyö ikuistetaan.

”Kun mä katon niitä siellä työhuoneen nurkassa, ne on vaan massaa, pelkkää materiaalia”, sanoo Timonen nyt. Kirjasta on tullut ongelmajätettä, eikä kirjakustantamoilla ole mahdollisuutta säilyttää kirjoja pitkiä aikoja: Suomessa julkaistaan kielialueeseen nähden hurja määrä kirjoja, vuodessa 4000-6000 eri nimikettä.

Skip Instagram post

Kirjan elinkaari on lyhentynyt ja samalla painettu kirjallisuus on ajautunut taloudelliseen ja tavallaan myös ideologiseen kriisiin. Sähkökirja ei ole vielä syrjäyttänyt perinteistä kirjaa maailman toimivimpana käyttöliittymänä, mutta äänikirjalla menee hyvin.

Äänikirjojen valikoiman laajeneminen ja parantunut saatavuus ovat saaneet monet palaamaan kirjan ääreen. Suomen kaltaisella pienellä kielialueella äänikirjan tekokin on toki riskialtista. Siksi äänikirja hyödyttää paljolti vain hyvin myyviä kirjailijoita ja varsinkin käännöskirjallisuuden isoja dekkarinimiä.

KUVIA JA VIDEOITA TUOMAS TIMOSEN PROJEKTISTA Asetelmia_makulointi

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

Skip Instagram post

/
Kommentit
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.