Hyppää pääsisältöön

Edesottamuksia Moskovan konservatorion asuntolassa – pianisti Meri Louhos muistelee

kollaasi
kollaasi Meri Louhos

Meri ei tiennyt miltä torakka näyttää, ennenkuin tuli Moskovaan. Konservatorion asuntolassa hän tutustui sekä torakoihin, luutaan, reiälliseen kopeekkaan että tiukkoihin mummuihin. Aamiaisjonossa tutkijastipendiaatti ehti hyvin tehdä tuttavuutta myös muiden opiskelijoiden kanssa. Meri Louhos kertoo elämästä Moskovan konservatorion asuntolassa syksyllä 1978.

Juna oli tuonut Meri Louhoksen Moskovaan syyskuussa 1978. Merille oli myönnetty pianopedagogiikan tutkijastipendi, mutta hänen paperinsa olivat kadonneet viraston muuton yhteydessä. Koska hänellä ei ollut venäjän kielistä henkilöllisyystodistusta, ei stipendiä voitu maksaa.

Meri oli halunnut asumaan keskelle elämää Moskovan konservatorion opiskelija-asuntolaan. Majoittuminen asuntolaan ilman papereita ei ollut kuitenkaan aivan yksinkertaista.

– Siellä oli koulutettu mummu vahtina ovella. Hän kysyi dokumenttia, ja minä näytin Suomen passin. Mummu heitti sen tiskille ja sanoi, ettei tämä ole mikään dokumentti, siinä pitää olla venäläisiä kirjaimia. Mistä minä sellaisen otin?

Meri keksi ilmoittautua kirjaston käyttäjäksi, ja sai venäjänkielisen kirjastokortin.

– Kortissa ei ollut kuvaa, mutta siinä oli nimeni. Se oli jonkinlainen todistus, että olin olemassa. Sen avulla pääsin sisälle asuntolaan.

Väliotsikko: Päivystäjäksi pahaa aavistamatta
Väliotsikko: Päivystäjäksi pahaa aavistamatta kuvitus

Opiskelijat asuivat asuntolassa kahden hengen huoneissa. Pianistit laitettiin samaan huoneeseen, ja siellä oli piano. Kun toinen harjoitteli omassa huoneessa, toisen oli mentävä alakerran harjoituskoppiin.

Viulistit menossa harjoittelemaan Moskovan konservatorion asuntolan kellariin.
Suomalaisviulistit Taru Loppela ja Tina Holmberg menossa kellarikoppiin harjoittelemaan. Viulistit menossa harjoittelemaan Moskovan konservatorion asuntolan kellariin. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Suomalaisviulistit harjoittelevat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Suomalaisviulistit harjoittelevat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

– Ne kellarin harjoituskopit olivat sellaisia rotanloukkuja. Kukahan ilkeä täti sen keksi, mutta hyvin varhain aamulla piti mennä tädille ilmoittautumaan sinne koppiin. Kaikki olivat tietysti vielä nukkumassa silloin. Käytiin yöpuvuissa päällystakit päällä hytisten ilmoittautumassa, ja sitten äkkiä takaisin sänkyyn. Koppiin harjoittelemaan pääsi vasta kahdeksalta.

Kun Meri astui ensimmäisen kerran sisään huoneeseensa, siellä ei ollut ketään.

– Siellä oli mullin mallin kauniita vaatteita, koruja ja hurjan elegantteja kenkäpareja, ja yllätys-yllätys, siellä ei ollut pianoa, vaan flyygeli.

Meri Louhos Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Merin ja hänen puolalaisen kämppäkaverinsa huoneessa oli flyygeli, kun muilla oli vain piano. Meri Louhos Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Meri odotteli jännittyneenä huonetoveriaan, mutta ketään ei kuulunut. Kello kävi jo kymmentä, kun ovelle koputettiin.

– Ihmettelin, että kukahan siellä mahtoi olla. Avasin oven. Siellä oli mummu varsiluudan kanssa, antoi luudan minulle ja komensi: ”Siivoa!” Ovessani oli lappu dezhurnaja, päivystäjä.

Merin tehtävä oli harjata sata metriä pitkä käytävä - tai siltä se hänestä ainakin sillä hetkellä tuntui.

– Jokainen asukas oli vuorollaan päivystäjä. Pahaa aavistamatta jouduin harjaamaan sen lattian heti ensimmäisenä iltana. Se oli kuin sellaisen parketin päälle olisi vedetty tervaa suojaksi.

Huonetoveri säästyi siivoukselta, kun ei ollut kotona, mutta lopulta hänkin ilmestyi asuntolaan. Hän oli puolalainen ja erittäin taitava neuvottelemaan ja sovittelemaan asioita.

– Hän oli käynyt Puolassa hankkimassa lisää valuuttaa eli puolalaista konjakkia. Kävi ilmi, että sillä konjakilla olimme saaneet flyygelin, kun muilla oli piano.

Huoneessa oli kaksi sänkyä, kaksi komeroa, pöytä ja tuoli.

– Siinä oli meidän kalustus. Ei siinä mitään liikoja ollut.

Meri Louhoksen puolalainen kämppäkaveri saa lasin kuohuviiniä asuntolassa.
Kuubalainen pianistitähti Jorge Luis Pratt, Pariisin pianokilpailun voittaja kaataa Sovjetskoje shampanskoje'ta puolalaisen Jolanta Brachelin lasiin. Meri Louhoksen puolalainen kämppäkaveri saa lasin kuohuviiniä asuntolassa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Meri Louhos ja puolalainen kämppakaveri Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Suomalainen Meri ja puolalainen Jolanta, kämppikset. Meri Louhos ja puolalainen kämppakaveri Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Yhteiskeittiö ja vessa
Väliotsikko: Yhteiskeittiö ja vessa kuvitus

Yhteiskeittiö ja kylpyhuone sijaitsivat käytävässä.

– Aina ei tullut lämmintä vettä. Oli vähän jännittävää, kun meni suihkuun, että kuinka käy. Varsinkin sitten, kun pakkaset tulivat. Juuri kun oli saanut shampoot päähän, niin lämmin vesi loppui. Oli valittava, joko huuhtelee kylmällä tai menee keittiöön keittämään pesuvadissa lämmintä vettä. Pahinta oli, jos jäi suihkuun odottamaan, että tuleeko vettä vaiko eikö. Kun sitten huudettiin, että nyt taas tulee vettä, niin sitten seisoi nilkkoja myöten yhteisessä vedessä, joka ei nopeasti poistunut. Se oli hurjan hygieenistä elämää joo.

– Vessasta en kerrokaan, kun kaikki jossain Afrikassa eivät vielä olleet tottuneet sitä käyttämään. Joka tapauksessa ei me likaan kuoltu.

Väliotsikko: Igor, Anton, Vladimir ja muut asuntolan torakat
Väliotsikko: Igor, Anton, Vladimir ja muut asuntolan torakat kuvitus

Ennen Moskovaa Meri ei tiennyt, miltä torakka näytti. Hän jopa luuli, että torakka on vihreä.

– Kun ensimmäisen kerran menin pesuhuoneeseen ja räväytin valot, niin huiskis vaan useampia beigen värisiä otuksia juoksi lavuaarista eri suuntiin. Vähitellen ymmärsin, että ne asuivat siellä ja niiden oli hyvä olla, kunnes joku tuli ja pani valot päälle.

– Päätin olla urhea ja yrittää huumorilla. Rupesin nimittelemään niitä: ”Tuo on Igor, tuo Anton, no no Vladimir pois siitä!”

Moskovan konservatorion asuntolan keittiö.
Viulisti Tina Holmberg kokkaa yhteiskeittössä. Taustalla putket. Moskovan konservatorion asuntolan keittiö. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Keittiöön verrattuna pesuhuone oli kuitenkin pientä.

– Meillä oli oma vesipannu ja kattila, jossa laitettiin ruokaa, jos laitettiin. Saattoi näet olla, että saman hellan ääressä jollain kiehuivat pyykit. Hyvä, etteivät kiehuneet yli ja sopan sekaan.

Keittiön nurkassa kulkivat putket.

– Se oli jonkinlainen Esplanadi. Oikeata puolta torakat kulkivat ylös ja vasenta alaspäin. Niitä oli paljon. Tilasin Suomesta myrkkyä, sain oikein hienon spraypullon, missä oli kaikennäköisten ötököiden kuvia. Suihkutin sitä, ja torakat ropisivat lattialle. Ei kestänyt kuitenkaan kauaa, kun uudet, virkeät torakat tulivat tilalle. Oli turha yrittää hävittää niitä. Parempi antaa niiden elää omaa elämäänsä, kunhan eivät tulleet huoneeseen.

Opiskelijat laittavat ruokaa Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Alma-Atalaisia herkkuja syntyy asuntolahuoneen nurkassa. Opiskelijat laittavat ruokaa Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Aamupäivä aamiaisjonossa
Väliotsikko: Aamupäivä aamiaisjonossa kuvitus

Meri keksi pian, ettei hänen tarvinnutkaan kokata yhteiskeittiössä, sillä asuntolan alakerrassa oli puffetti. Asuntolan vuokra oli edullinen, vain kolme ruplaa, mutta kaikki muu kuten puffetti maksoi sitten erikseen.

– En ollut vielä saanut stipendiäni, mutta saatoin mennä puffettiin aamiaiselle. Kun jonotin aamiaista, kukaan ei kysynyt, millä maksan.

– Jonottaessani huomasin, että joku sanoi takanani, että minä olen teidän jälkeenne ja hävisi jonnekin asioilleen. Ymmärsin, että ne eivät viitsineet jonottaa, vaan hävisivät ties minne, ja kun tuli vuoro, niitä pulpahti siihen eteeni jonoon. Luulin, että olin jo lähes tiskillä, kun eteeni tuli jostakin vaikka kuinka monta.

– Lopulta tuli minun vuoroni. Tiskin takana oli pyöreä, ponteva täti, jolla oli sininen vaaka. Jos halusi makkaraa tai leipää, niin se täti punnitsi joka viipaleen. Se pikkuisen kesti. Jos halusi paistetun munan, niin se paistoi, ja koko jono seisoi. Se kysyi vielä, että käännetäänkö se muna ylöspäin. Sitten tuli seuraava, joka sanoi, että ottaa kaksi munaa, ja ne paistettiin. Aamu meni siinä kivasti jonottaessa, kunnes tuli oma vuoro, mutta samalla sai paljon tuttavia.

Väliotsikko: Yhteinen puhelinkolikko
Väliotsikko: Yhteinen puhelinkolikko kuvitus

Asuntolassa oli puhelin, joka toimi joko kahden kopeekan kolikolla tai kahdella kopeekan kolikoilla. Ongelmana oli se, ettei puffetti suostunut vaihtamaan rahaa.

– Yksi poika oli niin fiksu, että se porasi kahden kopeekan rahaan reiän ja pujotti siitä narun. Sillä saattoi soittaa niin, että pudotti kolikon puhelimeen, puhui ja veti rahan lopuksi takaisin. Kaikki lainasivat sitä rahaa kunnes se naru meni poikki.

Kun halusi soittaa ulkomaille, piti mennä kansainvälisen puhelimen toimipisteeseen.

– Etukäteen piti antaa tiedot, minne soittaa, montako minuuttia puhuu, maksaa ja jäädä odottamaan. Kannatti mennä eväiden kanssa, koska oli mahdotonta tietää, meneekö tunteja ennen kuin puhelu tulee. Joskus saattoi mennä puoli päivääkin.

– Tarkoitukseni oli soittaa baritoni Heikki Keinoselle Mäntsälään ja sopia keikan ohjelmasta. Kun sitten puhelu vihdoin tuli, niin siellä ei ollutkaan Heikki, vaan joku tuntematon mies Lahdesta.

Selvisi, että Meri oli antanut väärän suuntanumeron.

– Kun olin maksanut viidestä minuutista, niin päätin sitten puhua sen viisi minuuttia. Kyselin mieheltä, millainen ilma nyt oli Suomessa, ja minä hänelle kuului ja kysyin sitten, että voisiko hän hoitaa tämän asian ja soittaa sille ja sille ja sanoa näin ja näin. Hän sanoi, että juu, hän hoitaa.

Väliotsikko: Lähes käyttämättömät suomalaiset kengät
Väliotsikko: Lähes käyttämättömät suomalaiset kengät kuvitus

Stipendiä ei kuulunut. Meri sinnitteli Moskovassa puolitoista kuukautta ilman rahaa.

– Ketään ei kiinnostanut, millä minä elän. Olin veloissa joka puolelle. Jouduin lainaamaan mm. pianotaiteilija Elisabeth Leonskajalta.

Viimeisenä iltana ennen Moskovaan lähtöä Meri oli reväyttävät vasemman jalan nilvelsiteet. Jalka oli laitettu polvea myöten liimasiteeseen kuudeksi viikoksi.

– Kun sain jalkani pois kääreestä, huomasin, etten ollut kävellyt ollenkaan toisella kengällä. Niinpä keksin, että myyn ne kengät.

Konservatorion asuntolassa asui Merin lisäksi muitakin suomalaisia, mm. nuoret viulistit Taru Loppela ja Tina Holmberg.

– Olimme kuin Tupu, Hupu ja Lupu. Meillä oli keskenämme tosi hauskaa. Lupasin tytöille, että sinä päivänä, kun saan kengät myytyä, menemme National-hotellin ravintolaan syömään hienosti. Minä tarjoan.

Käytetyn tavaran myyntikonttorin odotushuoneessa ihmiset istuivat erilaisten nyyttien kanssa.

– Kun tuli minun vuoroni, löin kengät pöytään. Sanoin, että hyvät, käyttämättömät suomalaiset kengät. Totta kai se ihminen otti juuri sen kengän, jolla olin kävellyt, ja sanoi, että ei ole käyttämättömät. Minä siihen, että hyvin vähän on käytetty. Hyvät ovat, se myönsi ja tarjosi 25 ruplaa. Minä sanoin 26. Hyvä. Päätin myydä kenkäni 26 ruplalla.

– Sitten se sanoi, että Neuvostoliiton passi. Mutta eihän minulla ole Neuvostoliiton passia! On Suomen passi. Ei kelpaa, se sanoi. Mitä minä nyt teen? Etsikää joku, jolla on Neuvostoliiton passi ja lähettäkää se tänne. Palasin asuntolaan ja etsin siivoojan, joka meni sitten myymään ne kengät.

Meri Louhos ja Tiina Holmström Moskovan pakkasessa 1978.
Meri ja Tina turkiksissa konservatorion asuntolan portailla. Meri Louhos ja Tiina Holmström Moskovan pakkasessa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Pakkasukko saapuu Moskovaan
Väliotsikko: Pakkasukko saapuu Moskovaan kuvitus

Sitten Moskovaan iski hirmuinen pakkanen.

– Kun Tina meni ostamaan leipää, niin ihmiset kauhistelivat sen valkoista nenänpäätä. Sitä piti hieroa varovasti. Ripsetkin jäätyivät sillä matkalla.

Asuntolan ikkunat olivat hatarat, ja asukkaille jaettiin pumpulia ja liimapaperia tiivistämistä varten.

– Meikäläinen tikkasi niin, että viisinkertaisesti enemmän käytin pumpulia ja liimapaperia kuin muut. Mummu sanoi, että johan minä annoin, kun koko ajan pyysin lisää tarvikkeita. Ja silti, jos vesilasi jäi ikkunalaudalle, niin se jäätyi. Oli se kauheata aikaa!

Kaikesta tilkitsemisestä huolimatta sisällä piti olla paljon vaatetta päällä.

– Tinallakin oli vaikka kuinka monet sukat ja housut ja sen päällä kaikki muut vaatteet, kaksi villapaitaa ja niiden päällä vielä ulkovaatteet. Kun hän yritti soittaa, niin käsi ei enää ylettynyt viulun kaulalle. Minulle kävi samalla lailla, en saanut enää käsiä ristiin, kun soitin pianoa.

Väliotsikko: Toimistotyöläinen Nadezhda haukkuu kaikki
Väliotsikko: Toimistotyöläinen Nadezhda haukkuu kaikki kuvitus

Merille oli myönnetty stipendi, raha, joka piti maksaa hänelle kerran kuukaudessa.

– Siellä oli toimistossa Nadezhda. Nimi tarkoittaa toivoa, mutta se ihminen oli täysin mahdoton. Hänen kaapissaan oli meidän kaikkien passit. Puhuin hänelle kuin enkeli, mutta mikään ei tehonnut. Kun menin hakemaan stipendiä, Nadezhda ajoi minut ulos ja selitti ja selitti. Ei kelvannut Suomen passi, ei mikään.

– Toimistossa oli myös toinen nainen, joka laski kaikki laskut helmitaulullaan. Sitten yhtäkkiä Nadezhda toi viisumin, haukkui sen helmitaulunaisen ja vielä toisenkin naisen, kirjanpitäjän. Sain vihdoin ensimmäisen stipendini. Lopuksi Nadezhda haukkui vielä minutkin, koska en laskenut kuinka paljon rahaa sain.

Moninkertaisten haukkujen jälkeen Meri oli joka 20. päivä luukulla, jossa odotettiin vuoroa, sanottiin nimi ja allekirjoitettiin paperi.

– Kun sanoin Meri Louhos niin PAM, hyvä ettei jääneet sormet väliin. Ne sanoivat, ettei sellaista ole. Nyt vihdoinkin olin olemassa. Niille oli sama, kuka minä olin. Kun vihdoin sain rahat, päätin kirjoittaa alle Aku Ankka. Unohdin sen ja olin jo kirjoittanut Meri, kun muistin. Niin kirjoitin siihen Meri Ankka. Sillä nimellä sain ne rahat.

Juhlat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Sovjetskoje shampanskoje virtaa konservatorion asuntolassa. Juhlat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Juhlat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Oikealla suomalaisviulistit Tina ja Taru. Juhlat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Juhlat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
Taiteilijaelämää Moskovassa. Juhlat Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Kyyneleet tyynyllä
Väliotsikko: Kyyneleet tyynyllä kuvitus

– Samalla kun otettiin ilo irti opiskelijaelämästä Moskovassa, niin kyllä oli masennuksen hetkiä. Tulin pelokkaaksi, koska oli niin paljon vastoinkäymisiä. Vaikka se Nadezhda, joka piti passiani kaapissa eikä olisi antanut millään.

– Joskus olin kyynelissä vain siksi, että jollekin toiselle kävi huonosti. Siellä kohtasi niin paljon epäoikeudenmukaisuutta. Minulla oli liian herkkä nahka, minua alkoi itkettää. Ihmiset eivät saaneet hoidettua asioitaan, heitä ei uskottu, heitä ei ollut olemassa. Se jotenkin koski minuun. Oli kummallista, että siellä oli erikseen ne joilla meni hyvin, ja ne jotka olivat aivan vaikeuksissa, koska mikään ei sujunut. Sitten he saattoivat saada vielä hyvinkin ilkeätä kohtelua.

– Monta kertaa illalla, kun tilitti mielessään päivän tapahtumia, niin nukkui melkein kyyneleet silmissä.

Tarina jatkuu! Lue seuraavaksi Merin muistoja Moskovan keskusmusiikkikoulusta, konservatoriosta ja musiikkielämästä 1978-79.

Kuvitusta
Kuvitusta kuvitus,Meri Louhos

Lue myös - yle.fi:stä poimittua