Hyppää pääsisältöön

Historia: Jääsilta – Keitä olivat ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset?

Dokumentti tutkailee aivan uutta ajatusta amerikkalaisten alkuperästä.
Arkeologit tutkivat, matkasiko joukko kivikauden eurooppalaisia jääsillan yli Amerikkaan. Dokumentti tutkailee aivan uutta ajatusta amerikkalaisten alkuperästä. Yle TV1,Historia: Jääsilta

TV1 maanantaina 10.12.2018 klo 19.00 - 19.50, uusinta sunnuntaina 16.12. klo 7.00, Areenassa

Pohjois-Amerikka oli 20 000 vuotta sitten jääkauden kourissa. Ensimmäisten asukkaiden arvioidaan saapuneen noin 14 000 vuotta sitten Siperiasta Beringinsalmen poikki.

Ainutlaatuiset tutkimukset ravistelevat nyt käsityksiä Pohjois-Amerikan asuttamisesta. Uudet arkeologiset löydöt saattavat merkitä sitä, että alueelle tuli ihmisiä jo paljon aiemmin. Arkeologit ovat löytäneet Pohjois-Amerikasta esineitä, jotka näyttävät olevan peräisin jääkautisesta Euroopasta. Saapuivatko Uuteen maailmaan ensimmäisenä Euroopan jääkautiset ihmiset jääsiltaa pitkin?

Maailmankuulu, jääkautta tutkiva professori Dennis Stanford Smithsonian instituutista ja kokeellisen arkeologian professori Bruce Bradley Exeterin yliopistosta tutkivat yllättäviä löytöjä, jotka saattavat muuttaa historiankirjoitusta. Tutkijat pitävät mahdollisena, että Solutrén kulttuuriin kuuluneet eurooppalaiset olisivatkin ensimmäiset pohjoisamerikkalaiset.

Dokumentti tutkailee aivan uutta ajatusta amerikkalaisten alkuperästä. Jääkautisen Euroopan metsästäjät saattoivat olla riittävän kehittyneitä ylittääkseen Atlantin valtameren. Olisivatko he voineet selviytyä lähes mahdottomasta matkasta?

Ice Bridge. Tuotanto: Yap Films, Kanada/Yhdysvallat, 2017. Lukijana on Juhani Rajalin.

Keskustele