Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Kenraali Gustav Hägglund

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Kenraali Gustav Hägglundia haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.
Kenraali Gustav Hägglundin sotilasura on yksi sodanjälkeisen historiamme hienoimpia. Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Kenraali Gustav Hägglundia haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala. Yle TV1,Gustav Hägglund,Itse asiassa kuultuna: Gustav Hägglund

TV1 torstaina 6.12.2018 klo 14.00 - 15.00, uusinta perjantaina 21.12. klo 21.15 ja sunnuntaina 23.12. klo 10.05, Areenassa

Kenraali Gustav Hägglund teki komean sotilasuran sodanjälkeisessä Suomessa. Dragsvikin komppanianpäällikkö päätyi unelmatehtäväänsä puolustusvoimien komentajaksi. Ura jatkui vielä EU:n sotilaskomitean puheenjohtajaksi rakentamaan eurooppalaista kriisinhallintaa.

Millainen oli tie nuoresta kadetista EU:n sotilasytimiin? Oliko Hägglundin ura puhdasta sattumaa vai onko hän ollut poikkeuksellinen sotilas?

YK-tehtävissä Siinailla, Golanilla ja Libanonissa

Hägglundin varsinainen sotilasura alkoi vuonna 1960 joukkueenjohtajana ja komppanianpäällikkönä Uudenmaan prikaatissa. Hägglund toimi 70- ja 80-luvuilla toisen parlamentaarisen puolustuskomitean sihteerinä ja kolmannen pääsihteerinä.

YK-tehtävissä hän on ollut kolmessa paikassa: YK:n suomalaisen valvontajoukon komentajana Siinailla, Golanilla Undof-joukkojen komentajana ja Unifil-joukkojen komentaja Libanonissa.

Hägglundista tuli eversti vuonna 1984, kenraalimajuri heti seuraavana vuonna. Pääesikunnan päällikkönä hän toimi 90-luvun alussa, kunnes vuonna 1994 hänestä tuli puolustusvoimien komentaja ja kenraali.

Minkälainen on Suomen turvallisuustilanne nyt?

Hägglundin uralle on mahtunut paljon kansainvälisiä tehtäviä. Maailma muuttuu, ja Hägglund arvelee, että länsimaisen hegemonian aika saattaa olla ohi. Mitä siitä seuraa niin Euroopalle kuin Suomelle? Miten hän näkee Suomen turvallisuustilanteen nyt?

Gustav Hägglund harrastaa intohimoisesti metsästystä. ”Jos haluaa tappaa, voi mennä teurastamoon. Metsästyksessä on kyse jostakin ihan muusta.” Hägglundin urasta, elämästä ja harrastuksesta kuullaan lisää Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa. Haastattelijana on toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto; Yle, 2018.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.