Hyppää pääsisältöön

Itse asiassa kuultuna: Matti Salminen

Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. Salminen on Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana.
Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. Salminen on Itse asiassa kuultuna -ohjelman haastateltavana. Kuva: Ilmari Fabritius Yle TV1,Matti Salminen,Itse asiassa kuultuna: Matti Salminen

TV1 perjantaina 28.12.2018 klo 21.05 - 22.00, uusinta tiistaina 1.1. klo 11.05, Areenassa

Laulaja Matti Salmisen ura oopperan huipulla on kestänyt jo puoli vuosisataa. MIten työläiskodin kasvatti on selviytynyt kovassa kansainvälisessä seurassa?

Matti Salminen on laulanut koko ikänsä – julkisesti jo parivuotiaana yleisessä saunassa. Lapsuusvuosiin kuuluu muun muassa tiernapoika-esitykset yhdessä Matti, Seppo ja Teppo Ruohosen kanssa.

Laulajan ammattiura urkeni vain 21-vuotiaana Kansallisoopperan kuorossa vuonna 1966. Salminen sijoittui kolme vuotta myöhemmin Lappeenrannan laulukilpailuissa toiseksi – voiton vei muuan Jorma Hynninen.

La Scala, Covent Garden ja Metropolitan

Salmisen kansainvälinen ura alkoi Saksassa 1970-luvun alussa. Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Salminen kertoo värikkäästi alkuajoista, jolloin hän ei käytännössä osannut lainkaan kieltä, jolla hän lauloi.

Kölniin hänet kiinnitettiin vuonna 1972, myöhemmin Zurichiin. La Scalan, Covent Gardenin ja Metropolitanin vierailut suurissa oopperataloissa eri puolilla maailmaa seurasivat toisiaan. Vuosikaudet Salminen lauloi myös Bayreuthin Wagner-juhlilla ja tietysti kotimaassa Savonlinnassa.

Suurten kansainvälisten oopperatalojen valloituskiertueiden jälkeen Salminen otti tukikohdakseen Zürichin, jossa hän yhä viettää osan vuotta.

Oopperalaulajalla myös kevyempi ohjelmisto

Matti Salmisen oopperarepertuaari on vuosien saatossa kattanut käytännössä kaikki merkittävät bassoroolit. Aina välillä ohjelmistoon on kuulunut myös kevyempää musiikkia. Ohjelmassa hän kertoo, miksi ei aikanaan kelvannut säveltäjä-sanoittaja Toivo Kärjelle. Myös se selviää, kuka on Esa Pasa.

Salminen on palkittu lukuisilla kansainvälisillä ja kotimaisilla palkinnoilla. Pro Finlandia-palkinnon hän sai vuonna 1988. Professorin arvonimi hänelle myönnettiin vuonna 2009.

Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa Matti Salmistaa haastattelee toimittaja Juho-Pekka Rantala.

Tuotanto; Yle, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.