Hyppää pääsisältöön

Kuin Gogolin kuolleet sielut, minua ei ollut olemassa – pianisti Meri Louhos muistelee

kollaasi
– Halusin Moskovan konservatorion opiskelija-asuntolaan, keskelle elämää. kollaasi Meri Louhos

Moskovan rautatieasemalla ei ollut kukaan Meri Louhosta vastassa. Suomen lähetystön puhelinautomaatti kehotti soittamaan virka-aikana. Onneksi pianotaiteilija Elisabeth Leonskaja oli kotona, vastasi puhelimeen ja tarjosi Merille makuusijan flyygelinsä alla. Meri kertoo tulostaan tutkijastipendiaatiksi Moskovaan syksyllä 1978.

Ensimmäisen kerran Meri oli Moskovassa musiikinopettajien matkalla.

– Matkanjohtajana oli Seppo Heikinheimo, joka osasi venäjää ja tiesi kaiken. Sanottiin, että mennään vierailemaan keskusmusiikkikouluun. Minulle se oli sama kuin olisi sanottu, että käydään jossain keskustan koulussa, kunnes kuulin 13-vuotiaan Tatjana Klimovan soittavan Chopinin balladin! Eikä hän ollut ainoa. Kävi ilmi, että kaikki olivat taiteilijoita, ei pelkästään sellaisia, että osasivat paljon. Syvällisyys, jolla he suhtautuivat musiikkiin, oli uskomatonta!

– Olin saanut esimakua Leningradin keskusmusiikkikoulusta – siis Dmitri Sokolovin koulusta – ja tiesin, että parhaat poimittiin Moskovaan. Jos oli kilpailu, niin aina piti voittaa ensin oma kaupunki, sitten oma alue ja sitten Moskovassa. Sitten ehkä pääsi ulkomaille.

– Moskovassa olivat siis kaikki kuuluisat taiteilijat, ne jotka vielä eivät olleet karanneet länteen.

Väliotsikko: Tervetuloa konservatorion opiskelija-asuntolaan!
Väliotsikko: Tervetuloa konservatorion opiskelija-asuntolaan! kuvitus

Merillä oli omakohtainen suhde Pietariin - tai siis Leningradiin, jolla nimellä kaupunkia kutsuttiin Neuvostoliiton aikana.

– Oli sitten kesä tai talvi, Pietari oli arvokas, arkkitehtoninen ja kaunis. Siellä oli läsnä aina historia ja surumielisyys. Pietari oli minulle niin runollinen, etten osannut katsoa sitä poliittisesti ollenkaan.

Pianotaiteilija Emil Gilels soittaa.
Pianotaiteilija Emil Gilels. Pianotaiteilija Emil Gilels soittaa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

– Kävimme pianotaiteilija Emil Gilelsin kanssa kerran hullua keskustelua. Hänen piti parilla sanalla luonnehtia Pietaria ja Moskovaa. Gilels sanoi, että Leningrad on kuin hautausmaa, jossa odotetaan, että tulee kaunis ilma. Se oli kätketysti sanottu. Hautausmaa tarkoitti, että se on täynnä monumentteja, ja kaunis ilma, kun siellä on sumuista. Kivasti hän siis kärjisti. Moskovassa Gilelsin mukaan tuoksui rasva ja parfyymi. Siellä oli ylhäistä ja alhaista, ja Kremlin läsnäolo tuntui siellä vahvasti.

Meri Louhos Moskovan Punaisella torilla 1978.
Meri Moskovan Punaisella torilla, taustalla Kreml. Meri Louhos Moskovan Punaisella torilla 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Merille Moskova oli tosi venäläinen 90 kansallisuuden ja kielen sekamelska.

– Moskovassa oli kaikkea, ylellisyyttä ja köyhyyttä. Siellä oli vahva dramaattinen tuntu, vahvat selvisivät, kaikilla oli hauskaa, ja kaikkea sai, jos oli millä ostaa. Makeata riitti, oli sokeria ja kakkuja ja miehille viinaa.

– Toisaalta sain osakseni vaikka minkä näköistä kohtelua. Tunsin välillä olevani ihan rotta ja välillä suorastaan kuninkaallinen.

Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija
Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija kuvitus

Meri tapasi 1970-luvun lopun Moskovassa ihmisiä, jotka olivat poliittisesti montaa mieltä.

– Oli ihmisiä, jotka olivat aivan vakuuttuneita, että Stalin oli tehnyt ihmeitä, ja että heidän elämänsä oli nyt hyvää ja vakaata. Kun aiemmin oli mennyt huonommin, niin tavallinen kansa tunsi itsensä turvalliseksi. Toisaalta oli intelligentsija, joka oli hyvin kapinamielellä. Piti varoa, ettei puhunut turhia ja väärille ihmisille. Täytyi osata käyttäytyä.

Moskovaan oli vaikea päästä opiskelemaan, siksi stipendi Moskovan konservatorioon tuli Merille yllätyksenä.

– Ihme ja kumma, mutta sain sen tutkijastipendin ilman poliittisia ansioita. Tiedän useita suomalaisia pianisteja, jotka olivat pyrkineet Moskovan konservatorioon, mutta vain harvat pääsivät sinne. Useammat pääsivät Leningradiin.

Merin tutkijastipendi kesti syyslukukauden 1978 ja muutaman kuukauden seuraavan kevään puolella.

– Kun valitin, että se oli liian lyhyt aika, sain vielä jatkoa.

Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija
Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija kuvitus

Lähtöä edeltävänä iltana Meri kompastui Hakaniementorilla. Nilkasta revähti nivelsiteet.

– Menin äkkiä tuttavani lääkäri Pekka Panzarin hoitoon. Hän laittoi minulle liimasiteen polveen asti. Sitä oli määrä pitää kuusi viikkoa.

Suomessa ennen lähtöä piti käydä myös lääkärintarkastuksessa täyttämässä erityinen kaavake.

– Minua huvitti esimerkiksi kysymys, että ovatko kädet ja jalat normaalit. Sain sitten paperit, että kädet ja jalat ovat normaalit. Hyvä oli lähteä liikkeelle jalka kääreessä, kun oli todistus, että on normaalit jalat!

Hyvä puoli siteessä oli se, että Moskovan liikennevälineissä Merille annettiin aina invalidipaikka.

Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija
Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija kuvitus

Kun Meri syyskuisena lauantai-iltana astui junasta moskovalaisella rautatieasemalla, hän odotti, että häntä olisi oltu vastassa ja viety asuntolaan.

– Siellä minä seisoin kapsäkkieni kanssa eikä näkynyt ketään. Tiesin, miten vaarallista oli, jos ei ollut kaikkia tarvittavia papereita.

– Mitä minä nyt teen? Onneksi oli muutama kopeekka taskussa, että sain soitettua Suomen suurlähetystöön. Lähetystössä magnetofoninauha vastasi, että on viikonloppu, palatkaa asiaan maanantaina virka-aikaan. Se siitä. Mihin minä nyt joudun?

Pianotaiteilija Elisabeth Leonskaja soittaa.
Pianotaiteilija Elisabeth Leonskaja Pianotaiteilija Elisabeth Leonskaja soittaa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos,Elisabeth Leonskaja

Pianotaiteilija Elizabeth Leonskaja oli tullut Suomeen säestämään poikaystäväänsä Oleg Kagania ensimmäisessä Sibelius-viulukilpailussa 1965, ja Meri ja Elisabeth olivat tutustuneet. Tuttavuus oli jatkunut, kun Leonskaja oli konsertoinut Suomessa Mirja Salomaan johtaman Festium-konserttitoimiston kautta. Mirja ja laulajamiehensä Pekka Salomaa olivat Merin perheystäviä.

– Sitä kautta olimme ystävystyneet ja vaihtaneet yhteystietoja. Onneksi minulla oli Elizabeth Leonskajan puhelinnumero. Soitin hänelle, ja mikä onni, hän oli kotona. Hän sanoi, että tulee hakemaan minut.

– Muutin hänen kaksioonsa, asuin suunnilleen hänen flyygelinsä alla.

Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija
Väliotsikko: Stalinin ihailijat ja kapinallinen intelligentsija kuvitus

Kun Merin asiaa ryhdyttiin sitten selvittämään, kävi ilmi, että ministeriö oli muuttanut, ja muutossa suomalaisen tutkijastipendiaatin paperit olivat hukkuneen kokonaan.

– Olin kuin Gogolin kuolleet sielut, minua ei ollut olemassa.

– Nousi hirmuinen meteli, että kuinka näin voi käydä. Minulle lyötiin paperi eteen ja kysyttiin, että olenko ymmärtänyt. Osasin jonkin verran venäjää ja arvasin loput. Jos ei ilmoittautunut 24 tunnin sisällä, että oli tullut maahan, niin tuli 1) sakkoa niin ja niin paljon, 2) karkotus ja 3) en tiedä mitä se oli, mutta ajattelin, että kaula poikki.

– Se oli aika hurja juttu, ja allekirjoitin paperin. Mutta loppujen lopuksi ilmoitettiin, että nyt on asunto, että tervetuloa vaan sinne asuntolaan.

Meri Louhos Moskovan konservatorion asuntolassa 1978.
– Halusin konservatorion opiskelija-asuntolaan, keskelle elämää. Meri Louhos Moskovan konservatorion asuntolassa 1978. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Kuten opiskellessaan Yhdysvalloissa, Rochesterin Eastman School of Musicissa, Meri toivoi nytkin pääsevänsä opiskelija-asuntolaan. Hän ei halunnut keskikaupungille, missä muut tieteen edustajat elivät omissa asunnoissaan lähellä kirjastoja.

– Halusin konservatorion opiskelija-asuntolaan, keskelle elämää.

Tarina jatkuu! Lue seuraavaksi Merin edesottamuksista Moskovan konservatorion asuntolassa syksyllä 1978.

Kuvitusta
Kuvitusta kuvitus,Meri Louhos

Lue myös - yle.fi:stä poimittua