Hyppää pääsisältöön

Lääkeriippuvaisia on yhä enemmän - saako lääkkeitä siis liian helposti? Perjantai kysyy 7. joulukuuta, milloin lääke muuttuu huumeeksi

Rauhoittavat lääkkeet koukuttivat kyläkauppias Sampo Kaulasen. Syvimmissä vesissä uidessaan hän uhkasi lääkärille tappaa itsensä, ellei saisi isompia annoksia rauhoittavia lääkkeitä.

Viime heinäkuussa Kaulanen otti taas sekaisin viinaa ja unilääkkeitä ja joutui poliisisaattueessa ja lepositeissä Lapin Keskussairaalaan.

Sampo Kaulanen puhuu lääkeriippuvuudestaan Yle Perjantain suorassa lähetyksessä, jonka otsikkona on Milloin lääke muuttuu huumeeksi?

Tarjotaanko lääkkeitä liian herkästi mihin vaivaan tahansa? Kenellä on vastuu siitä, että lääkkeiden väärinkäyttö lisääntyy? Yleisimmin käytetään väärin uni-, kipu- ja rauhoittavia lääkkeitä.

Jopa 11-vuotiaat ottavat lääkkeitä päihtyäkseen. Lääkkeet voivat olla jopa vaarallisempia kuin perinteiset huumeet.

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat myös lääkekoukusta selvinnyt sairaanhoitaja Sanna Kallio ja päihdepsykiatri Antti Loimalahti.

Sairaanhoitaja Sanna Kallion lääkkeiden väärinkäyttö alkoi migreenin hoidosta. Ensimmäisestä Panacod-pilleristä tuli autuas olo, ja sitä tunnetta Sanna metsästi lääkkeiden avulla kuusi vuotta. Hän jopa varasti lääkkeitä ja väärensi reseptejä.

Antti Loimalahti työskentelee lääkärinä päihdekuntoutusta tarjoavassa Toipumossa. Loimalahti on läheltä nähnyt ja kuullut kuinka lääkehoito on tehnyt potilaasta totaalisen addiktin.

- Kehitys on huolestuttava. Globaalit huumeet vaihtuvat lääkkeisiin. Narkomaanien raskas sarja käyttää jo nyt lähes pelkästään lääkkeitä, kertoo psykiatrian erikoislääkäri Antti Loimalahti.

Perjantai: Milloin lääke muuttuu huumeeksi? Suora lähetys Yle TV1:llä 7. joulukuuta klo 21.10 alkaen. TV-uusinnat sunnuntaisin klo 15.05 ja tiistaisin n. klo 23.00. Ohjelman tallenne lähetyksen jälkeen Areenassa.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit