Hyppää pääsisältöön

"Mulla menee vartti, kun siivoan koko kämpän" – Minimalisti Miia Salmen helppo arki herättää vihlovan kotikateuden

Miia esittelee Jenny Lehtiselle vaatekaappejaan. Yläkaapista löytyvät kaikki kengät.
Miia esittelee Jenny Lehtiselle vaatekaappejaan. Yläkaapista löytyvät kaikki kengät. Jenny+,minimalismi

Kun Miia Salmi aloitti karsimisen, ystävät pitivät häntä hulluna. Kaikki ne kauniit mekot! Miiaa itseään kuitenkin ällötti. Hänestä tuntui, että tavarat tuhlaavat hänen aikaansa, eikä tuhansien vaatekappaleiden kaaoksesta ikinä löydy päällepantavaa.

Kymmenen vuotta sitten Miia Salmelle tuli ensimmäinen totaalistoppi.

Kämppä oli aina kuin hävityksen kauhistus, ja säilytystilat pursuilivat kaikkea, vanhentuneista meikeistä lähtien.

Hän sai itkupotkuraivarit etsiessään erästä mekkoa, levitti kaikki vaatteet lattioille ja totesi: Nyt riittää, haluan eroon tästä kaikesta.

Miia laittoi rokin soimaan, käänsi volat kaakkoon, tarttui jätesäkkiin ja alkoi lappaa.

Pian eteisessä törötti kahdeksan jätesäkillistä vaatteita ja kenkiä.

Sisustushullun hamsterivuodet

Miia on aina käynyt kuumana sisustustavaraan. Hulluimmat vuotensa hän vietti 2005-2008, jolloin kaikki nätti ja kiiltävä löysi tiensä hänen kotiinsa.

Niihin aikoihin hän muutti miehensä kanssa "koirankopista halliin", 36 neliöstä 80 neliöön.

– Piti ostaa isoin sohva ja isoin matto, ihan hullun touhua. Täyttämällä täytettiin asunto ja kaapit.

Sekoilun vuodet päättyivät siihen ensimmäiseen totaalistoppiin, jonka myötä tapahtui suuri raivaus. Silloin Miia hankkiutui eroon mm. mittavasta sisustuslehtikokoelmastaan. Niitä oli kertynyt seitsemän hyllymetrin verran.

Miia koki myös erittäin tyydyttävän tyhjän kaapin ihmeen:

– Sain hirveet kicksit siitä, kun minulla oli tyhjä kaappi. Ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan. Sain siitä kimmokkeen ja purin pois koko kaapin.

Tyhjentäminen eteni. Eteisen nelimetrinen kaappi purettiin turhana pois, sitten makuuhuoneen kolmen metrin mittainen kaappiseinä.

Tavaroiden paluuaalto iski

Miian tie hamsterista minimalistiksi ei sujunut viivasuorasti.

Vuonna 2011 hän perusti sisustusaiheisen blogin, mikä tarkoitti sitä, että hän pyöri päivät pitkät ihanien tavaroiden maailmassa.

Kotiin alkoi taas kerääntyä kaikenlaista sisustuksellista tavaraa.

Kaikki meni kotona uusiksi, kaluste kerrallaan. Tuon aikaiset lukijat saivat tutustua erilaisiin tyylikokeiluihin. Ensin oli beige krumeluuri look, sitten Miia sisusti ylelliseen hotellimaiseen tyyliin.

– Tavara on vähän kuin keho, välillä sitä lihoo. Blogin alkuvuosina etsin ja bongailin paljon kaikkea ihanaa, pystyin ostamaan ja ostin.

Miia hurvitteli jonkin aikaa runsaammassa sisustustyylissä, mutta tuli häntä koipien välissä takaisin. Hän totesi vihaavansa kotinsa "beige-harmaa-ylellistä" tyyliä ja alkoi jälleen karsia.

Selkeä niukkuus voitti

Nykyisin Miian on helppo olla ostamatta. Kun hän näkee jotakin himottavaa, hän lupaa itselleen: Saat tulla ostamaan sen, jos vielä parin viikon kuluttua haluat.

Tällä menetelmällä tavarat unohtuvat kauppaan.

Vaikeinta itsehillintä on syksyisin. Se onkin sisustuskauppojen unelma-aikaa ja hamstereiden vaaranpaikka.

Liikkeisiin tulee ihania kokonaisuuksia, värejä, pehmeää, pörröistä. Juuri silloin, kun Miiassakin herää tarve käpertyä kotisohvalle.

Ihana selkeys ja arjen helppous painavat kuitenkin vaakakupissa enemmän. Siivoaminen käy vartissa, eikä ympärillä ole alitajuntaa kuormittavaa kaaosta:

– Kun on koko kämppä sekaisin, sitä vaan istuu sohvalla miettimässä, mistä aloittaisi. Ei huvita, ei jaksa. Ihan parasta minimalismissa on se, ettei tarvitse enää järjestellä ja ylläpitää suuria tavaramääriä.

Miialla menee kodin siivoamiseen vartti.

– Pyyhkäisen pölyt kävelyvauhtia, vetäisen päiväpeiton suoraksi ja se on siinä. Ei mene aikaa tavaroiden siirtelyyn ja huoltamiseen.

Eikä tässä vielä kaikki. Miian asuntoon kuuluu verkkovarasto, mutta se on lainassa ystävällä, joka säilyttää siellä autonrenkaitaan.

– Miksi pitäisin turhaa verkkovarastoa itselläni, kun se seisoisi siellä tyhjänä?

Minimalisti Miia Salmen vitivalkoisessa kodissa vieraillaan Jenny+-jaksossa "Tavara on uusi läski".

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Jenny+