Hyppää pääsisältöön

"Näytinkö just mun pimpin, vai mitä tässä tapahtui?" – Marja Hintikka ei häpeile kodin arkisia sotkuja

Marja Hintikka haukkaa mansikkaa
Marja Hintikka haukkaa mansikkaa Jenny+,Marja Hintikka

Juontaja-toimittaja Marja Hintikka on esitellyt kotinsa arkikaaosta julkisesti useamman kerran. Aina hän on yllättynyt siitä, kuinka radikaalina sotkun näyttämistä pidetään.

Kolmilapsisen perheen äiti Hintikka haluaa hälventää sotkuun liittyvää häpeää. Hän vapauttaisi ihmiset stressaavan kulissin ylläpidosta ja siisteydellä huijaamisesta: kun ovikello soi, tulijoille pahoitellaan sotkua, vaikka todellisuudessa kotia olisi siivottu vimmaisesti vieraita varten.

– Miksi me eletään niin valtavassa häpeässä liittyen kotiin? Mistä tulee se jäätävä kulissin pitämisen tarve?

Mistä tulee se jäätävä kulissin pitämisen tarve?

Pienten lasten äidit tuntuvat vaativan itseltään erityisen siistiä kotia. Konmaritus, Marie Kondon kehittelemä termi kodin turhan tavaran karsimiselle ja yhdenlaiselle siisteyden filosofialle, on osalle heistä uusi harrastus.

– Vähän kuin tähtäisit maratonille, kun sulla on nivelsiteet mennyt ja kipsi jalassa. Elämäntilanne on pahin mahdollinen, jolloin sitä kamaa vaan tulee. Ja sitten rankaiset ja syyllistät itseäsi, kun pitäisi vielä saada pystyviikkaus sukille.

Hintikka tunnistaa kyllä itsekin sen ihanan hallinnan tunteen, jota järjestely tuo kaoottiseen elämänvaiheeseen.

– Mun 5-vuotiashan osaa tehdä sen pystyviikkauksen!

Samalla kun Hintikka haluaisi vapauttaa itsensä ja muut siisteyshäpeästä, hän tunnustaa olevansa edelleen sen uhri.

– En voi sanoa, kuten jotkut ihmiset, ettei sotku ja tavarat häiritse. Mua kyllä häiritsee.

Poissa silmistä, vuokravarastossa

Kyllä myös Marja Hintikka siivoaa kotonaan. Hän on tosin kiireen ja tavaramäärän edessä keksinyt tavan, jota ei opetettu yläasteen kotitaloustunnilla.

– Olen löytänyt itsestäni sellaisen identiteetin kuin Suuri Pussukkanainen.

Pussukkanainen ottaa muovikasseja, joihin tungetaan passeja, sukkia, hammastikkuja - kaikkea sekalaista tavaraa. Pussit suljetaan ja tungetaan siihen kaappiin, missä on eniten tilaa.

Jostainhan se tulee, että meikäläisen on vaikea heittää kamaa pois.

Hintikka on säästänyt myös paljon pitkän uransa aikana kertynyttä tavaraa. Niille hän on jo joutunut vuokraamaan oman varaston.

– Siellä on myös mun Terminator 2 -pääfiguuri!

Varaston piti olla väliaikanen ratkaisu, mutta sitä se ei ollutkaan. Varastosta puhuminen nostaa kuitenkin häpeän tunnetta, avuttomuus tavarakaaoksen edessä nolottaa.

Menneiden sukupolvien niukkuuden opeilla vaan ei halvan materian keskellä pärjää. Hintikka muistelee isoisäänsä, joka selvisi kahdella teepussilla kuukauden ajan.

– Jostainhan se tulee, että meikäläisen on vaikea hallita tavaraa, vaikea heittää kamaa pois. Tavarasuhteen olisi pitänyt muuttua aika radikaalisti edellisestä sukupolvesta, jolloin ei oikeasti ollut mitään.

Länsimaiden loputtomat tavaramäärät huolestuttavat myös Marja Hintikkaa.

– Arkeologit löytävät pelkkiä crocseja tästä ajasta.

Sotku on tabu

Marja Hintikka on Jenny Lehtisen ystävä ja kollega jo vuosien takaa. Edellisen kerran he työskentelivät yhdessä MHL-live -ohjelmassa, jonka eräässä jaksossa Hintikka esitteli MTV Cribs -tyyliin omaa kotiaan, mutta alkuperäisen ohjelmaformaatin vastaisesti täydessä sotkukaaoksessa. Palaute oli jopa aggressiivista.

– Mua jotenkin yllätti se, kuinka hämmentävää ja rohkeaa se oli kaikkien mielestä.

Ne katsoi minua, kuin olisin aikuisviihdetähti!

Kotisotkun provosoivuus on yllättänyt Hintikan myöhemminkin, kun hän esitteli sisustusmessuilla kuvia kotinsa arkikaaoksesta.

– Tuntui, että ne katsoi minua, kuin olisin ollut joku aikuisviihdetähti! Näytinkö mä just mun pimpin, vai mitä tässä tapahtui? Eihän tämä nyt voi olla näin suurta!

Jenny+: "Tavara on uusi läski"

Jenny+-brunssilla puhutaan tavarakaaoksen hallinnasta ja sen hallitsemattomuudesta, kotihäpeästä, rakkaimmista aarteista ja ahdistavasta roinasta. Pöydässä wannabe-konmarittaja ja toimittaja Marja Hintikka, minimalisti ja näyttelijä Markku Haussila, ryönälän ruhtinatar Jenny Lehtinen sekä 20 ponin omistaja Saara Sarvas.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram