Hyppää pääsisältöön

"Oi niitä aikoja!" – pianisti Meri Louhos muistelee

Meri Louhos pikkutyttönä soutuveneessä siskonsa ja isänsä kanssa.
"Oi niitä aikoja!" lukee kuva-albumissa oheisen kuvan kohdalla. Perhe Louhos on souturetkellä Kotkan edustalla 1930-luvun puolivälin paikkeilla. Takatuhdolla istuvan äidin kuva löytyy jutun keskivaiheilta. Meri Louhos pikkutyttönä soutuveneessä siskonsa ja isänsä kanssa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos

Pianisti Meri Louhos kasvoi Kotkassa rakennusmestarin perheessä. Äiti ei saanut käydä kouluja, mutta hän kehitti itseään lukemalla. Kotkalaisilla 1930-luvun pihoilla oli ihana leikkiä, vaikka äidin sairastelu leimasikin Merin ja parhaan leikkitoverin, pikkusisko Ritvan lapsuutta.

Muuttuuko ihminen, kysyy Meri Louhos, 91, ja vastaa saman tien, ei yhtään. Iän karttuessa tietää enemmän, ymmärtää enemmän, mutta samanlaiset asiat vetävät aina puoleensa. Se mikä muuttuu on, että vanhempana asioille voi antaa toisenlaisia, jalompia nimiä.

– Tulen Kyminlaaksosta, en Kymen. Koska vanhempani ovat molemmat työläisperheestä lähtöisin, olen aina tuntenut että edustan Suomen kansaa. En ole mitään sellaista älymystöä, jossa vanhemmat heti alusta saakka olisivat olleet opastamassa, vaan yhdessä olemme oppineet näitä asioita.

Merin isän vanhemmat olivat köyhää työläisväkeä. He asuivat Hietasessa Kotkan sataman tuntumassa. Isän isä oli kova tekemään töitä, hän oli lahjakas ja siksi jollain tavalla kadehdittu. Vaikka perheessä oli seitsemän lasta, kävi myös perheen äiti töissä.

– Isäni perhe oli esimerkki Suomesta, joka halusi kouluttaa jälkikasvunsa, kaikki lapset, myös tytöt. Neljä poikaa laitettiin Teollisuuskouluun ja koulutettiin rakennusmestareiksi ja tytöt koulutettiin opettajiksi.

– Äitini tausta oli Itä-Suomesta. Äidin perhe tuli Kotkaan työn perässä ja siinäkin perheessä oli paljon lapsia. Tunnen paljon huonommin äidin puolen sukua, ainoastaan mummon ja enon, jotka asuivat lähellä, yläkerrassa.

Väliotsikko Kevät 1927 oli kylmä
Väliotsikko Kevät 1927 oli kylmä kuvitus

Merin syntymän aikaan nuoripari Louhos asui Kotkan edustalla Suursaaressa, missä isä toimi rakennusmestarina. Kevät 1927 oli kylmä.

– Onneksi äiti lähti hyvissä ajoin Kotkaan synnyttämään, silloin mentiin vielä jäätä pitkin hevosen vetämässä reessä. Mutta ei mennyt monta päivää, kun meri lainehti jo vapaana.

– Nimeni on vähän arvoitus, että onko se tämä lainehtiva meri vai Meri Välskärin kertomuksista, joita äiti oli lukenut.

Meri vauvana kesäretkellä 1927, taustalla lastenvaunut.
– Ensimmäisellä kesäretkellä minulla oli komeat vaunut! Meri vauvana kesäretkellä 1927, taustalla lastenvaunut. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Meri Louhos vauvaikäisenä kesäretkellä.
Turvallisesti äidin kainalossa. Meri Louhos vauvaikäisenä kesäretkellä. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Rakas, läheinen isä.
Väliotsikko Rakas, läheinen isä. kuvitus

Isä Fredrik oli Merille hyvin rakas.

– Isä oli kova tekemään töitä. Hän piirsi hyvin, hänellä oli tarkka silmä ja hän oli ihan työhullu. Minussa on näitä samoja piirteitä.

– Ihan pienestä pitäen olen kulkenut isän kanssa rakennuksilla ja nähnyt kaikenlaista lankkua ja sementtivalua. Jos olisin ollut mies, olisin kai ruvennut rakentamaan taloja. Mutta nyt minä rakennan soittajia.

Meri Louhos alle 1-vuotiaana.
Ekat talkoot, lukee kuva-albumissa. Meri Louhos alle 1-vuotiaana. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos

Meri oppi lukemaan isän rakentajan kalentereista.

– Siellä oli yksi taikasana, jota rakastin: TAMMIKUU! Siinä oli niin ihanat kirjaimet ja siitä se lukeminen sitten lähti.

Isä kävelyttää pikku Meriä.
Kävelyä isän avustuksella. Isä kävelyttää pikku Meriä. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Herkullinen Hesari
Väliotsikko Herkullinen Hesari kuvitus

– Voi sanoa että Helsingin Sanomat voi olla ihan onnellinen, että olen alusta pitäen ollut kiinnostunut tästä mediasta. Olen kuuleman mukaan istunut pöydän alla ja syönyt Helsingin Sanomien sivuja.

– Myöhemmin kiinnostuin myös katselemaan Hesaria. Kun en oikein osannut edes puhuakaan, katselin kuolinilmoituksia ja näytin ristejä sanoen “lenkoo, lenkoo”. Vanhemmat ajattelivat että mikähän tämäkin nyt on, joku lenkoo, kunnes lentokone sattui lentämään yli.

Pikku tyttö Meri Louhos.
"Lenkoo, lenkoo!" Vieressä istuvan pojan nimi on painunut unholaan. Pikku tyttö Meri Louhos. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Baskeripäinen yksivuotias.
Taiteilija Louhos esiintyi jo varhain baskeri päässä. Baskeripäinen yksivuotias. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Herkkä, sairasteleva, sivistynyt äiti
Väliotsikko Herkkä, sairasteleva, sivistynyt äiti kuvitus

– Äitini Minkka olisi mielellään käynyt koulua, mutta se ei ollut mahdollista. Hän oli hyvin herkkä. Hän halusi kehittää itseään ja luki koko elämänsä, ihan hirmuisen kirjaston. Meillä oli kotona paljon kirjoja, mutta paljon lainattiin myös kirjastosta.

– Kun äiti sairasti, toimme siskoni kanssa hänelle lukemista kirjastosta. Usein kävi niin että toimme kirjoja, jotka hän oli jo lukenut. Joskus naurettiinkin, että merkataan lainakirjojen takakanteen mitä äiti on lukenut, ettei tuoda niitä uudelleen.

Koulutyttö Meri Louhos kesäisellä souturetkellä perheensä kanssa.
Kun äiti joutui Helsinkiin sairaalaan, käytiin häntä katsomassa junalla. Junassa siskoksilla oli aikaa piirtää. Koulutyttö Meri Louhos kesäisellä souturetkellä perheensä kanssa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Rakkaat sadut, Nalle Puh ja Aapinen
Väliotsikko Rakkaat sadut, Nalle Puh ja Aapinen kuvitus

– Kiitos äidille, hän luki meille paljon satuja ääneen. Minulle on ollut ihan ratkaisevan tärkeää, että olen saanut kuulla hyvin aikaiseen Topeliuksen satuja. Nehän ovat ihan ihmeellisiä. Minulla oli lempisatu Tähtisilmä. Se on vähän maaginen juttu, jota kukaan ei tunne. Se kiehtoo minua yhä.

– Toinen lempisatuni oli Puhuva persikka, haasteleva rypäle ja hymyilevä omena. En ole sitä mistään löytänyt, mutta se oli suurenmoinen.

– Ja sitten Nalle Puh, se tuli niin varhain ettei ymmärretty vielä kuinka filosofinen kirja se oli. Se oli vaan niin kiva ja minulle hyvin rakas. Myös Aapinen oli rakas. Se oli niin rakas, että kun muutimme niin astuin sisään ensimmäisenä Aapinen kainalossa.

Väliotsikko Nukke nimeltä Aasi.
Väliotsikko Nukke nimeltä Aasi. kuvitus

– En leikkinut juuri nukeilla, mutta sellaista omituisuutta jouduin kärsimään, että rakas ensimmäinen nukkeni oli nimeltään Aasi. Kukaan ei ymmärtänyt nimeä ja kyllä sitä pilkattiin. Mutta minusta nimi oli kaunis nimi ja sopi sille. Ehkä taustalla oli jotain vetoa kaukaisiin maihin, sillä olin myös piirtänyt idolini, tanssijattaren nimeltä Arabia.

Meri ja Ritva nukkeineen.
Siskokset. Meri ja Ritva nukkeineen. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Meri Pitkätossu.
Väliotsikko Meri Pitkätossu. kuvitus

Meri alkoi seikkailla jo pienenä erinäisin karkumatkoin. Hän kuvailee itseään Peppi Pitkätossuksi, joka oli aina valmis lähtemään minne vain. Välillä häntä etsittiin pitkin meren rantoja. Eräälle matkalle mukaan lähti myös seurue.

– Erään kerran järjestin "seuramatkan", ja mukana oli myös yksi kolmevuotias, joka itki koko ajan. Se oli kyllä hankalaa. Kävelimme Kotkan halki satamaan, sillä tiesin että isä oli siellä töissä. Että mentiin siis isää katsomaan, kauhean älykästä!

Kotkan satama 1930-luvun postikortissa.
Kotkan satama 1930-luvun postikortissa. Kotkan satama 1930-luvun postikortissa. Kotka,satamat,Kotkan satama

– Paluumatkalla Kotkan kauppatorilla huomasin, että nyt ei jakseta enää kävellä. Kohdalla oli sopivasti bussi, johon hyppäsimme. Ei minulla ollut mitään käsitystä, että oli olemassa jotain bussilinjoja, mutta meitä onnisti että se bussi meni oikeaan suuntaan. Kotini kohdalla kuski kysyi maksua, mutta me vaan nauroimme.

Meri ja pikkusisko Ritva istuvat rappusilla. Merillä on pieni nukke sylissään.
Siskokset rappusilla. "Älä näytä niitä hampaita", oli äiti joskus sanonut Merille. Meri ja pikkusisko Ritva istuvat rappusilla. Merillä on pieni nukke sylissään. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Lapsi on pudottanut setelin, pyydetään palauttamaan.
Väliotsikko Lapsi on pudottanut setelin, pyydetään palauttamaan. kuvitus

Äiti oli paljon sairaana, ja muun perheen piti hoitaa asioinnit.

– Inhosin silloista päällystakkiani. Lähdin kotoa takki napitettuna mutta heti ulkona avasin napit, minkä äiti näki ikkunasta. Olin herkkä vilustumaan, mutta se ei menoa haitannut.

– Kerran minut lähetettiin ostamaan ruokaa ja äiti antoi mukaan ison setelin. Se oli joku viisisatanen, jossa oli alastomia ihmisiä. Äiti varotti pudottamasta rahaa, laitoin sen taskuun ja kun siinä sitten lensin helmat heiluen, niin tottakai raha putosi.

Rahan katoaminen oli isku niukoissa varoissa elävälle perheelle.

– Lehteen laitettiin ilmoitus että lapsi on pudottanut setelin ja pyydettiin ottamaan yhteyttä. Kuvitelkaa sitä rehellistä aikaa: meihin otti yhteyttä eräs rouva Haakanen, joka oli löytänyt setelin ja saimme sen takaisin. Tästä rouva Haakasesta tuli meille oikein perheystävä!

Väliotsikko Prinsessa keittää kahvia.
Väliotsikko Prinsessa keittää kahvia. kuvitus

Vaikka Merin lapsuudenkodista ei ole säilynyt valokuvia, ovat muistot tallentuneet piirroksiin.

– Pienenä piirretyt piirrokset ovat kivoja dokumentteja. Esimerkiksi kuvassa Prinsessa keittää kahvia oli selvästi meidän puuhella ja puulaatikolla istuvalla prinsessalla oli meidän kahvipannu. Prinsessan vieressä seinällä roikkuvassa henkarissa oli jalokivin koristettu hieno vaate ja huoneessa oli selvästi meidän keittiömme huonekalut, kahvikupit ja muut.

– Piirustuksissa oli myös suuria näkymiä kuten maantiellä marssiva torvisoittokunta ja hulmuavat Suomen liput. Ja kaksi lasta vuorella keskellä kukkia ja taivaalla lentää enkeli. Aika täydellistä!

– Huomaan että vieläkin maalaan mielellään joskus sellaisia vähän omituisia kuvia.

Merin ja Ritvan leikkihetki kesäiset kahvikekkerit.
Paras leikkitoveri oli pikkusisko Ritva. Merin ja Ritvan leikkihetki kesäiset kahvikekkerit. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos
Väliotsikko Ihanat pihat Kotkassa!
Väliotsikko Ihanat pihat Kotkassa! kuvitus

– Muutimme aika monta kertaa Kotkassa, mutta oli tyypillistä että siellä oli ihania pihoja! Siellä sai leikkiä ja keksiä mitä vaan ja minulla oli niin hyvä leikkitoveri koko ikäni, paras ystäväni eli minun siskoni! Meillä oli kauhean hauskaa, keksittiin vaikka millaisia juttuja.

– Lapsen silmissä kaikki oli suurta, oli metsiä ja apilakenttä. Kun myöhemmin menin katsomaan samaa pihaa, ihmettelin, kuinka pientä kaikki olikin.

Meri ja pikkusisko Ritva kavereineen kotkalaisella pihalla.
Kotkalaisilla pihoilla oli paljon leikkitovereita. Meri on pitkä tyttö edessä, pikkusisko Ritva istuu oikealla. Meri ja pikkusisko Ritva kavereineen kotkalaisella pihalla. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi. Meri Louhos,Kotka

Tarina jatkuu! Lue seuraavaksi Merin kouluajasta Kotkassa 1934-1939 ja äidin jymyvoitosta arpajaisissa.

Kuvitusta
Kuvitusta kuvitus,Meri Louhos

Lue myös - yle.fi:stä poimittua