Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lähteäkö Marsiin?

 BBC:n dokumentti pohtii, onko avaruuslento Marsiin mahdollinen.
Avaruuslääketieteen tuntija. tohtori Kevin Fong tutkii Marsiin suunnittellun avaruuslennon vaatimuksia. BBC:n dokumentti pohtii, onko avaruuslento Marsiin mahdollinen. Kuva: BBC 2017 Yle TV1

TV1 keskiviikkona 12.12.2018 klo 19.00 - 19.52 , uusinta lauantaina 15.12. klo 14.05 ja keskiviikkona 19.12. klo 0.00, Areenassa

Salaperäinen, punainen planeetta Mars on kiehtonut ihmisiä tuhansien vuosien ajan. Nyt se on kuitenkin jotain enemmän – miehitetyn avaruuslennon seuraava kohde. Ajatus on jännittävä, mutta kuinka todennäköisesti lento Marsiin onnistuu ja pitäisikö matkaa edes yrittää.

Lääketieteeseen, astrofysiikkaan ja ilmailuun perehtyneellä tohtori Kevin Fongilla on oivalliset edellytykset tutkia haasteita, joita miehitetty lento Marsiin asettaisi.

BBC:n arkiston avulla Kevin selvittää vaihe vaiheelta, mitä kaikkea on tehtävä jos avaruuslennossa aiotaan onnistua. Matka koettelisi tekniikan ja ihmisen selviytymiskyvyn rajoja. Onko vierailu Marsissa ylipäänsä mahdollista vai ovatko riskit liian suuret?

Pian tulee kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta. Siitä lähtien Nasan päämääränä on ollut lähettää astronautti Marsiin.

Should Wo Go to Mars. Tuotanto: BBC, Britannia, 2017. Lukijana on Juhani Rajalin.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.