Hyppää pääsisältöön

Suomalaismuusikot Neuvostoliitossa – pianisti Meri Louhos muistelee

Suomalaisia taiteilijoita Odessan konservatorion vieraina 1974.
– Olin tutustunut Oulussa professori Aleksandr Stankoon (Merin vieressä oikealla). Hän kutsui meidät vieraiksi kuuluisaan Odessan konservatorioon. Kulttuuriviikon muusikoita Odessassa 1974. Suomalaisia taiteilijoita Odessan konservatorion vieraina 1974. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Kun suomalaiset muusikot olivat tutustumassa Odessan konservatorioon, he innostuivat pitämään improvisoidun konsertin yhdessä venäläisten kanssa. Moskova oli pahoillaan, kun sai kuulla tästä, sillä se olisi mielellään järjestänyt konsertin. Pianisti Meri Louhos kertoo Suomi-Neuvostoliitto-seuran kulttuurimatkoista 1970–1980-luvuilla.

Toisen maailmansodan jälkeen Suomi-Neuvostoliitto-seurasta tuli tärkeä kulttuurivaihdon järjestäjä Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Kun Neuvostoliitosta tuli Suomeen kasakkakuoroa ja monenlaista tanssi- ja lauluryhmää, Suomesta meni neuvostotasavaltoihin klassista ja kevyempää, kansanmusiikkia ja estraditaidetta. Pianotaiteilija Meri Louhos kokosi usein kulttuuriviikkojen klassisen ohjelman ja taiteilijat.

– Tunsin paljon laulajia, joten kulttuuriviikoille pääsi paljon nuoria oopperalaulajia esiintymään.

– Suomalaisten vierailut oli ajoitettu usein ns. samettisyksyyn, jolloin kesän paahde oli ohi, mutta ilma oli yhä lämmin.

Väliotsikko: Kulttuuriviikot Ukrainassa
Väliotsikko: Kulttuuriviikot Ukrainassa kuvitus

Suomen kulttuuriviikko Ukrainaan järjestettiin 1974. Kiovassa muusikot jaettiin kahteen ryhmään, Jazzorkesteri UMO jatkoi Krimille ja klassisen musiikin taiteilijat matkustivat Odessaan.

– Olin tästä hyvin onnellinen. Meillä oli komea hotelli kuuluisien Potjomkinin portaiden vieressä lähellä Mustaamerta.

Finalndia-kvartetti esiintyy ulkoilmalavalla Odessassa 1974.
Finlandia -kvartetti ulkoilmakonsertissa Odessassa eli Olavi Pälli (I viulu), Jussi Pesonen (II viulu), Heikki Rautasalo (sello) ja Esa Kamu (altto). Finalndia-kvartetti esiintyy ulkoilmalavalla Odessassa 1974. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Konsertit olivat sellaisia, että muusikot menivät ”kansan luo”, kuten tehtaisiin ja puistoihin.

Finlandia-kvartetti esiintyi puistossa ja kansa käveli ohi ratisevalla sorakäytävällä. Minunkin olisi pitänyt soittaa siellä, mutta piano haisi niin hirvittävästi, siellä oli varmasti joku raato sisällä, että jätin sen kerran väliin.

Meri Louhos, Harri Nikkonen, Pirkkoliisa Tikka ja Finlandia-kvartetti Odessassa 1974.
Meri, baritoni Harri Nikkonen, sopraano Pirkkoliisa Tikka ja taustalla Finlandia-kvartetti Odessassa 1974. Meri Louhos, Harri Nikkonen, Pirkkoliisa Tikka ja Finlandia-kvartetti Odessassa 1974. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Juopunut kissa ja äidin porsaat samppanjatehtaassa
Väliotsikko: Juopunut kissa ja äidin porsaat samppanjatehtaassa kuvitus

Suomalaismuusikot kutsuttiin ensin pitämään konsertti samppanjatehtaan ruokatunnille ja sen jälkeen tutustumaan itse tehtaaseen.

– Pianotuoli oli niin matala, että pyysin siihen korotusta. Lopulta menin kirjastoon, etsin hyvin paksun teoksen ja istuin sen päälle. Tilastot menivät varmasti ihan nurin, kun tällainenkin teos lainattiin.

– Konsertin jälkeen meille esiteltiin tehdasta, kuljimme, katselimme ja ihmettelimme kaikkea. Vastaan tuli mm. kissa, joka huojui ihan humalassa. Lopuksi meidät tuotiin vierashuoneeseen, missä pitkä pöytä oli täynnä kristallilaseja ja samppanjaa.

– Saimme maistaa kaikkia samppanjalaatuja, kuivaa, puolikuivaa, puolimakeaa ja makeaa. Sitten äänestettiin, mistä piti eniten. No, se oli paha juttu, sillä kun tarjoilu alkoi, jokainen sai sitä, mitä oli äänestänyt ja varmasti tarpeeksi. Olimme koko joukko keskellä päivää ihan tillintallin naurussa.

– Samppanjatehtaasta lähtiessä tuli tunne, että jotenkin pitäisi kiittää isäntiä. Miten me nyt kiittäisimme? Lauletaan joku suomalainen kansanlaulu! Mikä laulu osataan varmasti kaikki? Kukaan ei keksinyt mitään. Se olin kai minä, joka sanoin, ettei sanoilla ole väliä, kun eivät ymmärrä niitä. Ehdotin, että lauletaan Porsaita äidin oomme kaikki, se me osataan varmasti. Niin laulettiin ja isännät kuuntelivat kiitollisina.

Baritoni Harri Nikkonen ja sopraano Pirkkoliisa Tikka Odessassa 1974.
Harri Nikkonen ja Pirkkoliisa Tikka nauttivat Odessan auringosta. Baritoni Harri Nikkonen ja sopraano Pirkkoliisa Tikka Odessassa 1974. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Flyygeli vinossa ja pedaalit vääntyneinä
Väliotsikko: Flyygeli vinossa ja pedaalit vääntyneinä kuvitus

– Yksi konserttimme oli järjestetty hienoon saliin lähelle Mustanmeren rantaa. Samana iltana oli panssarivoimien 50-vuotisjuhla ja ilotulitus. Luultavasti yleisömme oli komennettu paikalle. He olisivat ehkä mieluummin menneet katsomaan ilotulitusta kuin tulleet kuuntelemaan suomalaisia taiteilijoita.

Meri Louhos ja Pirkkoliisa Tikka Odessassa 1975.
Pahaa aavistamattomat Pirkkoliisa Tikka ja Meri lavalla ennen konsertin koettelemuksia. Meri Louhos ja Pirkkoliisa Tikka Odessassa 1975. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

– Kun baritoni Harri Nikkosen vuoro tuli, puolet yleisöstä oli jo luikkinut takaovesta nähdäkseen ilotulituksen.

– Eikä siinä kaikki. Kun lavalla ennen konserttia siirrettiin flyygeliä, niin sen toinen etujalka petti. Flyygeli oli aivan vinossa ja pedaalit vääntyneet, niitä ei voinut käyttää lainkaan.

– Kun sitten säestin Pirkkoliisa Tikan ooppera-aariaa, häntä kovasti nauratti minun pianoni ääni. Samalla kun lauloi, hän nauroi: ”Ha ha ha ha…”. Helppohan hänen oli laittaa koloratuuriinsa ”hah-hah-haa-ta”, vaikeampaa oli minulla, kun yritin soittaa legatoa.

Pirkkoliisa Tikka säestäjänään Meri Louhos esittää Oskar Merikannon sävelmän Päivyt paistaos Suomen kulttuuriviikon tilaisuudessa Kiovassa Ukrainassa. Ohjelmasta Nykypäivän Ukraina (17.12.1974).

Väliotsikko: Konsertti joka sai Moskovan pahoittelemaan
Väliotsikko: Konsertti joka sai Moskovan pahoittelemaan kuvitus

– Oli yksi konsertti, jonka järjestin ja jolle annan näin jälkeenpäin paljon arvoa.

– Olin tutustunut Oulussa Odessan konservatorion professoriin Aleksandr Stankoon. Hän kutsui meidät vierailulle kuuluisaan konservatorioon, jonka seinässä oli mm. hieno kyltti: ”Täällä opiskeli David Oistrah”.

Suomalaisia taiteilijoita Odessan konservatorion vieraina 1974.
– Kun me suomalaiset muusikot menimme sinne konservatorioon, niin pidimmekin yhdessä sellaisen improvisoidun konsertin. Suomalaisia taiteilijoita Odessan konservatorion vieraina 1974. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

– Kun me suomalaiset muusikot menimme sinne konservatorioon, niin pidimmekin yhdessä sellaisen improvisoidun konsertin. Stanko kutsui oman väkensä saliin ja sitten esitettiin, mitä kukin sai päähänsä. Tunnelma oli ihan suurenmoinen!

– No, siitä kiiri sana Moskovaan. Sanoivat, että olivat pahoillaan. Että jos olisivat tienneet, niin olisivat järjestäneet tämän konsertin. – Mitä ne nyt sitä järjestämään, kun me järjestimme sen itse!

Väliotsikko: Pushkinin patsaan kukitus
Väliotsikko: Pushkinin patsaan kukitus kuvitus

Moskova joutui pahoittamaan mielensä vielä toisenkin kerran.

– Konsertin jälkeen meidän odotettiin vievän kukat Leninin patsaalle. – Tai V.I. Leninin eli veli Leninin eli Vilenin patsaalle niin kuin muusikot nimeä vääntelivät.

– Olin pannut merkille, että runoilija Aleksandr Pushkinin patsas seisoi keskellä Esplanadia, lähellä kuuluisia portaita. Sanoin Pirkkoliisalle, että viedäänkin kukat sinne. Sana kiiri ja kaikki, myös venäläiset muusikot, halusivat viedä kukkansa Pushkinin patsaalle.

– Niin me menimme Pushkinin patsaalle ja laskimme kukat. Ympärillä liikenne pysähtyi, ja kaikki katsoivat, mitä oikein oli tapahtumassa. Sanoin matkalla mukana olleelle Valdemar Melangolle, Neuvostoliitto-instituutin johtajalle, että nyt olisi asiallista pitää joku puhe. Melanko lausui: ”Kiitän Odessan kaupunkia siitä, että se järjesti meille tämän mahdollisuuden laskea kukkamme Pushkinin patsaalle.”

– Jälkeenpäin Moskovasta pahoiteltiin jälleen. He olisivat mielellään järjestäneet Pushkinin patsaan kukituksen – mutta me järjestimme sen jo!

Väliotsikko: Konsertti koppalakeille
Väliotsikko: Konsertti koppalakeille kuvitus

Merin eksoottisin kulttuurivaihtomatka suuntautui Uzbekistaniin 1980.

– Kuvitelkaa, kävimme sellaisissa kaupungeissa kuin Tashkent, Samarakand ja Buhara! Tashkentissa ihmiset kulkivat arkenakin aidossa silkissä.

– Asuimme mezzosopraano Eeva-Liisa Saarisen kanssa hotellin 22. kerroksessa. Hotellissa oltiin hyvin kohteliaita. Sain myöhemmin postipaketin Tashkentista. Minulle palautettiin rikkimennyt herätyskelloni, jonka oli heittänyt hotellin roskakoriin.

– Yksi esiintymisemme oli Buharassa, missä koulutettiin islamilaisia pappeja. Lensimme sinne pitkän lennon aavikon yli, ja jos kone olisi pudonnut, niin siellä olisimme olleet.

– Esiinnyimme myös sellaisessa tehtaassa, missä ommeltiin upseerien univormuihin kultaisia koristeita. Jossain vaiheessa vierailua pantiin tanssiksi ja meidän suomalaisten piti tanssia myös, jokaisen yksin soolona kädet ylhäällä. Sain nähdä mm. ministeri Martti Miettusen tanssivan.

– Esiinnyimme sillä matkalla myös lähellä Afganistanin rajaa, kaupungissa nimeltä Tsirtsik. Kuulijoina meillä oli pelkkiä koppalakkeja, yleisö istui siellä vihreissään.

Väliotsikko: Mannerheimin muisto
Väliotsikko: Mannerheimin muisto kuvitus

– Suurimman vaikutuksen minuun teki Andizhan aivan Kiinan rajalla. Muistelimme siellä Mannerheimia, joka lähti aikanaan Andizhanista suurelle Aasian ratsastukselleen.

– Sain käydä siellä sisään vanhaan teehuoneeseen, minne naisilla ei ollut pääsyä. Näköala oli itään. Sinisiä vuoria vaan. Kyllä se oli kaunis näky.

Kai Hyttinen ja muita suomalaismuusikoita Neuvostoliitossa.
Suomalaismuusikoita Gruusiassa 1984, Kai Hyttinen, Irma Tapio ja UMOn soittajia. Kai Hyttinen ja muita suomalaismuusikoita Neuvostoliitossa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Väliotsikko: Pullo samppanjaa Gruusiassa
Väliotsikko: Pullo samppanjaa Gruusiassa kuvitus

Kulttuurivaihtomatkalla Gruusiaan vuonna 1984 suomalaiset muusikot konsertoivat Tbilisissä ja kuulivat myös kuuluisaa moniäänistä laulua.

– Gruusialaiset osaavat laulaa koska vaan moniäänisesti, siis miehet, sillä miehet olivat ne, jotka siellä lauloivat ja tanssivat.

– Matkustimme koko laajan maan läpi ja poikkesimme mm. Gorin kaupungissa, missä Stalin oli syntynyt. Häntä pidettiin siellä yhä suurmiehenä.

– Muistan illan Mustan meren rannalla, subtrooppisessa Suhumin kaupungissa. Istuimme Kujun - kesäisen piano-oppilaani Kai Hyttisen - kanssa palmujen alla pohtimassa päivän tapahtumia. Äkkiä siihen ilmestyi auto, josta kysyttiin: ”Mitä toivotte herra, mitä toivotte?” Kuju sanoi tietysti: ”Samppanjaa.” Ei aikaakaan, kun meille tuotiin pullo samppanjaa ja kaksi lasia.

– Kun nautiskelimme samppanjaa, Kuju sanoi minulle: ”Katso tuota koiraa.” Siinä lojui kadulla samannäköinen koira kuin Chaplinilla. Sen toinen silmä oli musta. Kuju oli varma, että koira oli vakooja, ja että sen silmässä oli kamera.

Suomen kulttuuriviikon ohjelma 19188.
Suomen Azerbaidzanin kulttuuriviikon ohjelma 1988. Suomen kulttuuriviikon ohjelma 19188. Kuva: Meri Louhoksen arkisto Meri Louhos
Väliotsikko: Pimennossa Azerbaidzanissa
Väliotsikko: Pimennossa Azerbaidzanissa kuvitus

Vuonna 1988 Suomen kulttuuriviikko Neuvostoliitossa järjestettiin Azerbaidzanissa.

– Baku oli rikas kaupunki. Öljylähteet pulputtivat ja Kaspianmeren sammista saatiin kaviaaria.

Meri Louhos soittaa sähköpianoa Neuvostoliitossa.
Meri sähköpianon ääressä Bakussa 1988. Meri Louhos soittaa sähköpianoa Neuvostoliitossa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

– Meillä piti olla lukuisia konsertteja, mutta hämmästyimme, kun aika monet niistä peruttiin. Meille oli järjestetty ”parempaa” ohjelmaa kuin konserttien pitäminen; retki vuoristoon, missä näimme ainutlaatuisen observatorion ja uimareissu Kaspianmereen.

– Ihmettelin, kun hienon hotellimme kulmalla oli paljon poliiseja, ainakin 50. Kun kysyin oppaalta syytä, hän sanoi, että poliiseilla oli paraati. No, eihän se tietysti mikään paraati ollut.

– Tunnelma oli hyvin jännittynyt. Emme tienneet, että samaan aikaan maailmalla levisi uutinen Sumgaitin verilöylystä.

Väliotsikko: Tähtitaivaan alla seraljissa
Väliotsikko: Tähtitaivaan alla seraljissa kuvitus
Suomalaismuusikot seraljissa Uzbekistanissa.
Musiikkia ja tanssia karavaaniseraljin pihalla. Suomalaismuusikot seraljissa Uzbekistanissa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos
Suomalaismuusikot seraljissa Uzbekistanissa.
Itämaisen herkkupöydän ääressä Merin vasemmalla puolella kuvataiteilija Tero Laaksonen ja oikealla kuvanveistäjä Mauno Hartman. Suomalaismuusikot seraljissa Uzbekistanissa. Kuva: Meri Louhoksen kotialbumi Meri Louhos

Azerbaidzanissa suomalaistaiteilijat vietiin kamelikaravaanien levähdyspaikkaan, karavaaniseraljiin.

– Seralji oli korkealla vuorella. Siinä oli ympyränmuotoinen piha ja loosheja. Tämä karavaaniseralji oli muutettu ravintolaksi, ja meille järjestettiin siellä unohtumaton ilta, ihanat itämaiset pidot. Kattona oli tähtitaivas.

Tarina jatkuu! Lue seuraavaksi kun Meri muistelee musikaalista ystäväänsä pilapiirtäjä Kari Suomalaista.

Kuvitusta
Kuvitusta kuvitus,Meri Louhos

Lue myös - yle.fi:stä poimittua