Hyppää pääsisältöön

YleX Nosteessa: Pimeä Hedelmä koristelee synkän bassosoundin hersyvän ironisilla ja kekseliäillä sanoituksilla

Rap-duo Pimeä Hedelmän promokuva.
Kaisa ja Vane muodostavat Pimeä Hedelmä -yhtyeen. Rap-duo Pimeä Hedelmän promokuva. YleX,Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Pimeä Hedelmä.

Pimeä Hedelmä tekee tuhtiin bassoon luottavaa räppiä.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

Pimeä Hedelmä on tuore lisä kotimaisen räpin kentälle. Duon paikoin synkät, mutta samalla hersyvän ironiset, paikoin melko lakonisen kuuloisella flow'lla spoken word -tyyliin ladellut läpät koukuttavat kuuntelemaan biisit keskittyneesti loppuun. Kun soossin runkona on vielä tuhti, uhkaavasti eteenpäin puskeva basso, ei keitoksesta oikeastaan puutu muuta kuin hieman hiomista ja ulosannin sujuvoittamista.

Mikä sai teidät aloittamaan musiikin tekemisen?

– Hinku, halu ja hurmion hurjuus. Syksyllä 2017 olimme molemmat muuttaneet Helsinkiin enemmän tai vähemmän synkillä fiiliksillä. Kävi ilmi, että molempia kiinnostaa räppääminen ja tumma bassosoundi. Vane sai sydänkohtauksen alkusyksystä 2017 ja tilanne oli melko kriittinen. Kun selvisimme siitä, tarve tehdä ja toteuttaa mielessä muhineita visioita voitti vaiheilun, Pimeä Hedelmä nimellä musiikkia tekevät Kaisa ja Vane kommentoivat.

Minkälainen musiikillinen tausta teillä on?

– Olemme ammatiltamme tanssijoita ja sitä kautta olleet vuosia tekemisissä hiphopmusiikin ja -kulttuurin parissa. Räppiä molemmat olemme kirjoittaneet pöytälaatikkoon ja kavereiden kanssa. Rytmin ja musiikin kanssa työskenteleminen liikkumalla on pohja, jolta olemme lähteneet.

Miten kuvailette musiikkianne?

– Bassovoittoista, sumuista, synkkää, ironista ja totista soundia, jossa huumori on läsnä. Elämää ihmettelevää ja iloista anarkismia.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?

– Oli siistiä olla ensimmäisen Matriarkaatti-klubin ensimmäinen esiintyjä ikinä! Korjaamolla järjestettävä klubi on tärkeä lisä Suomen räppiskenessä ja meno on todella kova!

Mitä keikkaa jännititte eniten?

– Ensimmäinen keikka oli helposti jännittävin. Sen jälkeen kuumotusta on oppinut kestämään, vaikka se on aina läsnä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Mitä ilman ette keikkaile?

– Yhtään keikkaa ei olla tehty ilman kuivia välispiikkejä. Venytteleminen on myös todella tärkeää ja pieni paniikki pitää saada päälle ennen lavalle menemistä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään?

Tommy Genesistä, Tommy Cashia, Princess Nokiaa, Brockhamptonia ja Eevil Stöötä.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

Jääkaappia kirjoittaessa molemmille tuli mieleen sama kuiva läppä, joka päätyi lopulta Vanen lainiin. Siinä on lisäksi hieno sisältö: ”Oon jäinen, mut en kaapis, oon jääkaappi”. Toisaalta meidän meininkiä tiivistää hyvin Pimeä-biisin kertosäe: ”Sielu pimeä, mieli pimeä, tajunta pimeänä. Mennyt pimeenä, tullut pimeenä, pimeä hedelmä”.

Jos Basso soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

– On pimeä, myöhäinen ilta ja rankkasade. Nainen seisoo ulkona sateessa ja odottaa jotakin. Paikalle kaartaa auto ja yleisö kuvittele naisen tapaavan rakastajansa. Autosta nouseekin pizzalähetti. Seuraavaksi nainen syö pizzaa kynttilänvalossa nautinnollinen ilme kasvoillaan.

Miten kappale syntyi?

– Biisi lähti Linda Ilveksen tekemästä biitistä, jonka hän lähetti Kaisalle. Bassosoundi on meille erittäin tärkeä ja kutkuttava asia musiikissa, joten teimme rakkauslaulun bassolle.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia teillä on?

– Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on EP:n julkaiseminen. Toiveissa festarikesä ja haaveena on koko illan hässäkkä 4D-äänitilassa valotaiteineen päivineen. Tuottajamme Liki lähetti juuri hirveän määrän uusia biittejä, joten albumin tekeminen on myös to do -listalla.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!