Hyppää pääsisältöön

Haaveiletko elämän leppoistamisesta vai haluatko saada elämästä ja itsestäsi yhä enemmän irti?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Oletko leppoistanut elämääsi? Miksi? Miten? Miten se on vaikuttanut sinuun?

Haluaisitko leppoistaa elämääsi, mutta se ei ole mahdollista? Mitkä asiat estävät? Vai haluatko saada elämästä ja itsestäsi enemmän irti? Millaista on sinun mielestäsi kohtuullinen elämä?

Nykyinen elämäntapamme ruokkii kohtuuttomuutta. Yksilöt muokkaavat itsestään parempia versioita niin töissä, kotona ja harrastusten parissa. Tätä mieltä on kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

- Omaan kehoon suhtaudutaan äärimmäisesti. Kehosta on tullut pyhä olento, joka pitää saada näyttävään muotoon. Ihmiset ovat osoittaneet olevansa hyvin armottomia itseään kohtaan, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Suorittamisen ja itsensä trimmaamisen lisäksi on alettu puhua myös leppoistamisesta ja lepäämisen tärkeydestä.

- Onneksi on alettu puhumaan ääneen kohtuullistamisesta, himmailusta ja hyggeilystä, joihin liittyy ajatus rentoudesta, kotoisuudesta, mukavuudesta ja hyvästä olosta. Tämmöinen jopa anarkistinen ajattelu on alkanut vallata alaa, sanoo Juha T. Hakala.

Suomessa saavutettiin 1970-luvulla aineellisen omistamisen raja, joka vaikuttaa onnellisuuteen. Tämän jälkeen aineellinen vauraus ei ole lisännyt onnellisuustutkijoiden mukaan suomalaisten onnellisuutta. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat suomalaisten malliin, tarvittaisiin 3,6 maapalloa, jotta kulutus olisi kestävällä tasolla.

- Yhteiskunta ei ole tasa-arvoinen, ei kaikki ihmiset pysty puhumaan siitä, että ruvettaisiinko kohtuullistamaan, tekemään vähemmän töitä ja himmailemaan. Joidenkin arvioiden mukaan meillä on 800 000 suomalaista, jotka ovat tekemisissä köyhyyden kanssa joko omassa elämässään tai lähipiirissään, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Oletko mennyt jossain asiassa kohtuuttomuuksiin? Oletko joutunut pakon edessä kohtuullistamaan elämääsi? Miksi? Millaista on sinun mielestäsi kohtuullinen, riittävän hyvä arki ja elämä? Missä asioissa vähemmän on enemmän vai onko missään?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 14.12. mennessä. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään kohtuullisuutta Yle Radio 1:ssä torstaina 17.1 kello 12.10 Jakso tulee kuunneltavaksi Yle Areenaan samana päivänä.

Täytä lomake.
 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.