Hyppää pääsisältöön

Haaveiletko elämän leppoistamisesta vai haluatko saada elämästä ja itsestäsi yhä enemmän irti?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva
Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan kuva Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ihminen,ihmisyys

Oletko leppoistanut elämääsi? Miksi? Miten? Miten se on vaikuttanut sinuun?

Haluaisitko leppoistaa elämääsi, mutta se ei ole mahdollista? Mitkä asiat estävät? Vai haluatko saada elämästä ja itsestäsi enemmän irti? Millaista on sinun mielestäsi kohtuullinen elämä?

Nykyinen elämäntapamme ruokkii kohtuuttomuutta. Yksilöt muokkaavat itsestään parempia versioita niin töissä, kotona ja harrastusten parissa. Tätä mieltä on kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

- Omaan kehoon suhtaudutaan äärimmäisesti. Kehosta on tullut pyhä olento, joka pitää saada näyttävään muotoon. Ihmiset ovat osoittaneet olevansa hyvin armottomia itseään kohtaan, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Suorittamisen ja itsensä trimmaamisen lisäksi on alettu puhua myös leppoistamisesta ja lepäämisen tärkeydestä.

- Onneksi on alettu puhumaan ääneen kohtuullistamisesta, himmailusta ja hyggeilystä, joihin liittyy ajatus rentoudesta, kotoisuudesta, mukavuudesta ja hyvästä olosta. Tämmöinen jopa anarkistinen ajattelu on alkanut vallata alaa, sanoo Juha T. Hakala.

Suomessa saavutettiin 1970-luvulla aineellisen omistamisen raja, joka vaikuttaa onnellisuuteen. Tämän jälkeen aineellinen vauraus ei ole lisännyt onnellisuustutkijoiden mukaan suomalaisten onnellisuutta. Jos kaikki maailman ihmiset kuluttaisivat suomalaisten malliin, tarvittaisiin 3,6 maapalloa, jotta kulutus olisi kestävällä tasolla.

- Yhteiskunta ei ole tasa-arvoinen, ei kaikki ihmiset pysty puhumaan siitä, että ruvettaisiinko kohtuullistamaan, tekemään vähemmän töitä ja himmailemaan. Joidenkin arvioiden mukaan meillä on 800 000 suomalaista, jotka ovat tekemisissä köyhyyden kanssa joko omassa elämässään tai lähipiirissään, sanoo kasvatustieteen professori Juha T. Hakala.

Oletko mennyt jossain asiassa kohtuuttomuuksiin? Oletko joutunut pakon edessä kohtuullistamaan elämääsi? Miksi? Millaista on sinun mielestäsi kohtuullinen, riittävän hyvä arki ja elämä? Missä asioissa vähemmän on enemmän vai onko missään?

Vastaa kyselyyn perjantaihin 14.12. mennessä. Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään kohtuullisuutta Yle Radio 1:ssä torstaina 17.1 kello 12.10 Jakso tulee kuunneltavaksi Yle Areenaan samana päivänä.

Täytä lomake.
 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.