Hyppää pääsisältöön

Keskustakirjasto Oodi on viesti siitä, millainen yhteiskunta haluamme olla - toimialajohtaja Tommi Laitio on toivoa täynnä.

Tommi Laitio
Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio Tommi Laitio Kuva: Pertti Nisonen Tommi Laitio,kirjastot,Helsingin keskustakirjasto Oodi,Kirjasto auki!

Kirjasto oli Tommi Laitiolle nuoruudessa se paikka, jossa hän tutki sukupuoli-identiteettiään lukemalla Setan lehteä, jonka hän piilotti Suomen Kuvalehden väliin. Nyt Laitio juhlii Oodin avajaisia Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtajana.

Helsingin keskustakirjasto Oodi on tänään avattu yleisölle. Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio vastasi kysymyksiin omasta kirjastosuhteestaan ja kirjaston tulevaisuudesta. Hän on mukana Yle Teemalla ja Areenassa nähtävässä tv-dokumentissa Kohti tulevaisuuden kirjastoa.

Kun ihminen saa kirjastokortin, mitä siinä tilanteessa tapahtuu?

- Se on valtava luottamuksen osoitus yhteiskunnalta. Siinä saa luvan käyttää yhteisiä resursseja ja viedä kotiin yhteistä omaisuutta. Se on hyvä merkki hyvinvointiyhteiskunnasta.

Millainen merkitys kirjastolla on ollut omassa elämässäsi?

- Olen kasvanut Nummelassa. Muistan, kun olin epävarma teini-ikäinen, enkä tiennyt tykkäänkö pojista vai tytöistä. Tulin siihen tulokseen, että tykkään ehkä enemmän pojista. Kävin kirjaston lukusalissa lukemassa Setan silloista lehteä, kuitenkin niin, että piilotin sen Suomen Kuvalehden väliin. Kirjastossa oli mahdollista tutustua tähän itseäni koskevaan asiaan turvallisesti.

Keskustakirjasto Oodi avautuu Helsingissä. Kaupunkilaiset ovat osallistuneet sen suunnitteluun. Mitä unelmia Oodiin liittyy?

- Minusta kaunein Oodiin liittyvä asia on se, miten voimakkaan tuen se on saanut. Riippumatta sosiaaliluokasta tai iästä ihmiset ovat kokeneet, että tämä on viesti siitä, millainen yhteiskunta haluamme olla. Oodi kertoo siitä, että uskomme sivistykseen ja tasa-arvoon ja sellaisiin paikkoihin, joihin kaikki on tervetulleita.

Oodin ympärillä järjestettiin laaja kansalaiskuuleminen, eli kysyttiin ihmisiltä, mitä he kirjastolta haluavat. Vasta sen jälkeen rakennus ikään kuin tuli ja paketoi ne toiveet. Tämä on oikea järjestys, usein suunnittelu menee aivan toisinpäin.

Kun astut sisään kirjastoon, sinuun suhtaudutaan uteliaana ihmisenä.

Miten Oodi parantaa maailmaa?

- Oodin hienoin juttu on sama kuin koko kirjastolaitoksen ydin. Kun astut sisään kirjastoon, sinuun suhtaudutaan uteliaana ihmisenä ja tarjotaan kauniita tiloja, joissa oleskelua ei tarvitse perustella mitenkään. On hienoa, että tällainen rakennus on nyt kansakunnan arvokkaimmalla paikalla.

Mieleeni tulee eräs varsin hyväosainen tuttavani, jonka kanssa kävelimme Oodin rakennustyömaan ohi. Hän kysyi, onko hänkin tervetullut kirjastoon, vaikka hänellä on varaa ostaakin kirjoja.

Suomalaisen kirjastolaitoksen hyvä juttuhan on se, että se koskettaa kaikkia sosiaaliluokkia. Parhaimmillaan Oodissa on läsnä koko yhteiskunnan kirjo.

Mitä uhkia ja haasteita kirjastolla on?

- Suurimmat uhat kirjastoille liittyvät siihen, että meiltä häviää kosketus muihin ihmisiin ja että kirjastosta tulee vain jonkun tietyn porukan paikka. Jos meillä ei ole kosketusta itseämme huono- tai parempiosaisiin ihmisiin, päädymme ajattelemaan yhteiskunnan etua vain oman tuttavapiirimme kautta. Silloin meistä tulee itsekkäämpiä. Kapea todellisuus tuottaa julmia ratkaisuja.

Suomalaisen yhteiskunnan suuri vahvuus on se, että meillä keskiluokka ajattelee, että on heidän oma etunsa pitää koko porukka mukana. Jos tämä yhteiskuntasopimus murtuu, hyvinvointiyhteiskunta ei enää kanna.

Kirjastossa erilaiset ihmiset kohtaavat ja kirjojen lukeminen lisää empatiaa.

Ihmiset tulevat kirjastoon syistä, jotka he määrittelevät itse.

Mihin kirjastoa tarvitaan tulevaisuudessa?

- Mua ajoittain hiukan huvittaa, että kirjastosta on tullut ikään kuin uusi peruskoulu. Kirjaston halutaan hoitavan kaikki yhteiskunnalliset kriisit, yrittäjäkasvatus, digitalisaatio, demokratian tulevaisuus ja niin edelleen. Kirjastolla on näissä tietysti iso rooli.

Pitää kuitenkin muistaa, että ihmiset eivät tule kirjastoihin kasvatettaviksi vaan he tulevat syistä, jotka he määrittelevät itse. Ajattelen, että se on asia, jota kirjastoissa pitää varjella: mahdollisuus valita onko vuorovaikutuksessa toisten kanssa vai ei, haluaako osallistua vai olla rauhassa.

Kun yhteiskunnasta tulee vähemmän ennakoitava, tiettyjen taitojen merkitys kasvaa: kyky ilmaista omia tunteitaan ja tarpeitaan, kyky olla vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa, kyky asettua toisten ihmisten asemaan ja ja kyky suhtautua positiivisesti tulevaisuuteen.

Kirjasto vahvistaa yhteiskunnan resilienssiä, eli kimmoisuutta. Kirjojen ja tilaisuuksien kautta se tarjoaa ihmisille mahdollisuuden ymmärtää, mitä maailmassa tapahtuu ja miten siitä voisi saada otetta

-otsikkoa muutettu 5.12. klo 17.50, toimialajohtaja Tommi Laition titteli korjattu.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!