Hyppää pääsisältöön

Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö ovat joulukuun Teemalauantaiden tähtiä

Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö
Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö. Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö Kuva: Ilmari Fabritius Sirpa Kähkönen,Kjell Westö,kirjailijat

Ammatti: kirjailija -sarja kasvaa kahdella dokumentilla. Uusien henkilökuvien lisäksi teemailloissa nähdään Sirpa Kähkösen ja Kjell Westön suosikkielokuvat, jotka nämä filmihulluiksi tunnustautuvat kirjailijat itse esittelevät.

Kahtena peräkkäisenä joulukuun lauantaina Teemalla esitetään Ammatti: kirjailija -sarjan uunituoreet dokumentit Kjell Westöstä ja Sirpa Kähkösestä.

Sirpa Kähköselle omistettu Teemalauantai on vuorossa ensin eli 8.12. Uuden dokumentin jälkeen nähdään hänen elokuvavalintansa Wim Wendersin Berliinin taivaan alla. Kjell Westö on vuorossa 15.12. Dokumentin perään esitetään Ettore Scolan elokuva Mehän rakastimme toisiamme niin paljon.

Kirjailija Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen. Kirjailija Sirpa Kähkönen Kuva: Yle / Laura Joutsi Sirpa Kähkönen,Ammatti,kirjailijat,Ammatti: kirjailija

8.12. Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on kirjailija, joka ei suostu istumaan hiljaa huoneessaan. Kähkönen on syntynyt Kuopiossa ja tunnetaan erityisesti seitsemänosaisesta Kuopio-sarjastaan. 1920-luvun Neuvostoliittoon sijoittuva ylistetty romaani Graniittimies ja Kähkösen isoisästä ja 1930-luvun poliittisista vangeista kertova tietoteos Vihan ja rakkauden liekit liittyvät osaltaan samaan suureen teemaan. Entisenä Suomen PEN:in ja nykyisenä Kirjailijaliiton puheenjohtajana hän on hahmo, johon luotetaan ja jonka näkemyksiä kuunnellaan.

Kähkönen pitää henkilökuvassa juhlapuhetta entisessä koulussaan Kuopiossa, vastaanottaa kunniatohtoriuden Turussa, keskustelee PEN:in tilaisuudessa sananvapausasioista Paul Austerin kanssa ja kertoo kirjoittamisen monista ulottuvuuksista. Ohjaus Laura Joutsi, toimittajat JP Pulkkinen ja Laura Joutsi.

Henkilökuvan jälkeen Sirpa Kähkönen esittelee lempielokuvansa Berliinin taivaan alla: "Rakkauteni sitä elokuvaa kohtaan on vähän noloa, se on niin suunnatonta ja jatkuu yhä. Koin nuorena olevani jotenkin metafyysinen olento, jolla on vaikeuksia päästä fyysiseen kokemukseen elämästä."

Kirjailija Kjell Westö
Kjell Westö. Kirjailija Kjell Westö Kuva: Yle / Laura Joutsi Kjell Westö,kirjailijat,Ammatti

15.12. Kjell Westö

Kjell Westö (s. 1961) oli toimittaja, runoilija ja lupaava novellisti, kunnes kiinnostui kotikaupunkinsa historiasta. Vuonna 1996 ilmestyi Leijat Helsingin yllä, eeppinen romaani ruotsinkielisen helsinkiläisperheen elämästä. Siitä tuli Westön läpimurto. Nyt Westö on luetuin suomenruotsalainen kirjailija, Finlandia-palkinnon ja Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittaja, jonka teoksia on käännetty parillekymmenelle kielelle.

Henkilökuvassa Westö kertoo nähdään kotikaupungissaan ja maailmalla, kaupungissa ja mökillä meren rannalla. Hän kertoo kirjojensa taustoista ja puhuu myös kahdesta rakkaasta harrastuksestaan, musiikista ja jalkapallosta. Ohjaus Laura Joutsi, toimittajat JP Pulkkinen ja Laura Joutsi.

Kjell Westön elokuvavalinta on vuosikymmenien läpi kulkeva, eeppistä kerrontaa ja arjen ihmiskohtaloita yhdistävä Mehän rakastimme toisiamme niin paljon. ”Se on vaikuttanut omaan tapaani kertoa tarinoita, hyvinkin syvästi."

Ammatti: kirjailija. Sirpa Kähkönen 8.12. klo 21.
Ammatti: kirjailija. Kjell Westö 15.12. klo 21.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!