Hyppää pääsisältöön

Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö ovat joulukuun Teemalauantaiden tähtiä

Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö
Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö. Kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Kjell Westö Kuva: Ilmari Fabritius Sirpa Kähkönen,Kjell Westö,kirjailijat

Ammatti: kirjailija -sarja kasvaa kahdella dokumentilla. Uusien henkilökuvien lisäksi teemailloissa nähdään Sirpa Kähkösen ja Kjell Westön suosikkielokuvat, jotka nämä filmihulluiksi tunnustautuvat kirjailijat itse esittelevät.

Kahtena peräkkäisenä joulukuun lauantaina Teemalla esitetään Ammatti: kirjailija -sarjan uunituoreet dokumentit Kjell Westöstä ja Sirpa Kähkösestä.

Sirpa Kähköselle omistettu Teemalauantai on vuorossa ensin eli 8.12. Uuden dokumentin jälkeen nähdään hänen elokuvavalintansa Wim Wendersin Berliinin taivaan alla. Kjell Westö on vuorossa 15.12. Dokumentin perään esitetään Ettore Scolan elokuva Mehän rakastimme toisiamme niin paljon.

Kirjailija Sirpa Kähkönen
Sirpa Kähkönen. Kirjailija Sirpa Kähkönen Kuva: Yle / Laura Joutsi Sirpa Kähkönen,ammatit,kirjailijat,Ammatti: kirjailija

8.12. Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen (s. 1964) on kirjailija, joka ei suostu istumaan hiljaa huoneessaan. Kähkönen on syntynyt Kuopiossa ja tunnetaan erityisesti seitsemänosaisesta Kuopio-sarjastaan. 1920-luvun Neuvostoliittoon sijoittuva ylistetty romaani Graniittimies ja Kähkösen isoisästä ja 1930-luvun poliittisista vangeista kertova tietoteos Vihan ja rakkauden liekit liittyvät osaltaan samaan suureen teemaan. Entisenä Suomen PEN:in ja nykyisenä Kirjailijaliiton puheenjohtajana hän on hahmo, johon luotetaan ja jonka näkemyksiä kuunnellaan.

Kähkönen pitää henkilökuvassa juhlapuhetta entisessä koulussaan Kuopiossa, vastaanottaa kunniatohtoriuden Turussa, keskustelee PEN:in tilaisuudessa sananvapausasioista Paul Austerin kanssa ja kertoo kirjoittamisen monista ulottuvuuksista. Ohjaus Laura Joutsi, toimittajat JP Pulkkinen ja Laura Joutsi.

Henkilökuvan jälkeen Sirpa Kähkönen esittelee lempielokuvansa Berliinin taivaan alla: "Rakkauteni sitä elokuvaa kohtaan on vähän noloa, se on niin suunnatonta ja jatkuu yhä. Koin nuorena olevani jotenkin metafyysinen olento, jolla on vaikeuksia päästä fyysiseen kokemukseen elämästä."

Kirjailija Kjell Westö
Kjell Westö. Kirjailija Kjell Westö Kuva: Yle / Laura Joutsi Kjell Westö,kirjailijat,ammatit

15.12. Kjell Westö

Kjell Westö (s. 1961) oli toimittaja, runoilija ja lupaava novellisti, kunnes kiinnostui kotikaupunkinsa historiasta. Vuonna 1996 ilmestyi Leijat Helsingin yllä, eeppinen romaani ruotsinkielisen helsinkiläisperheen elämästä. Siitä tuli Westön läpimurto. Nyt Westö on luetuin suomenruotsalainen kirjailija, Finlandia-palkinnon ja Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittaja, jonka teoksia on käännetty parillekymmenelle kielelle.

Henkilökuvassa Westö kertoo nähdään kotikaupungissaan ja maailmalla, kaupungissa ja mökillä meren rannalla. Hän kertoo kirjojensa taustoista ja puhuu myös kahdesta rakkaasta harrastuksestaan, musiikista ja jalkapallosta. Ohjaus Laura Joutsi, toimittajat JP Pulkkinen ja Laura Joutsi.

Kjell Westön elokuvavalinta on vuosikymmenien läpi kulkeva, eeppistä kerrontaa ja arjen ihmiskohtaloita yhdistävä Mehän rakastimme toisiamme niin paljon. ”Se on vaikuttanut omaan tapaani kertoa tarinoita, hyvinkin syvästi."

Ammatti: kirjailija. Sirpa Kähkönen 8.12. klo 21.
Ammatti: kirjailija. Kjell Westö 15.12. klo 21.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa