Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlat jännittää kokenuttakin selostajaa Jussi-Pekka Rantasta

Jussi-Pekka Rantanen frakki yllään.
Jussi-Pekka Rantanen frakki yllään. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Jussi-Pekka Rantanen

Itsenäisyyspäivän iltana suomalaiset – Suomessa ja ulkomailla – seuraavat jälleen maailman katsotuinta kättelyohjelmaa. Tänä vuonna Jussi-Pekka Rantasella on edessään jo seitsemäs perättäinen kerta, kun hän selostaa tasavallan presidentin juhlavastaanottoa.

Linnan juhlien pienessä selostushuoneessa on tiivis tunnelma tänäkin vuonna. Sen välittävät kotikatsomoihin asti tv-uutisten juontaja Jussi-Pekka Rantanen ja hänen selostajaparinsa Ella Kanninen. Heidän kanssaan juhlia analysoivat pukuasiantuntija Sami Sykkö ja politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Jussi-Pekalle itsenäisyyspäivä tietää valmistautumista selostusrupeamaan jo muutamaa viikkoa ennen juhlaa. Hän joutuu ottamaan selvää monenlaisista asioista useasta lähteestä.

– Valmistautuminen on taistelua aikaa vastaan. Päivät ovat pitkiä kuudenteen päivään asti. On monia asioita, joihin pitää ehtiä perehtyä, kuten mitä musiikkia soitetaan ja ketkä Linnassa esiintyvät. Saamme kuulla tarjoiluista ja jututamme keittiömestareita. Selvitämme myös, miten tämän vuoden teema eli ympäristö näkyy koristelussa. Perehdyn myös presidentin maakuntamatkoillaan pitämiin puheisiin.

Hän korostaa, että Linnan juhlien suora lähetys on kuitenkin tiimityötä.

– On valtava määrä kulissien takana olevia ihmisiä. Se mikä näkyy ruudussa, on vain jäävuoren huippu.

Valtaosa valmistautumisestani on sitä, että yritän selvittää, millaisia ihmisiä Linnan juhliin on kutsuttu. Kaikesta huolimatta ei tiedä, miten se menee.― Jussi-Pekka Rantanen

Rantanen on tietenkin tuttu kasvo etenkin tv-uutisten klo 20.30:n päälähetyksestä. Hän sanoo, että onnistuneen uutislähetyksen pitää jännittää, jotta saa itsestään parhaan irti mutta Linnan juhlien suoran lähetyksen synnyttämä jännitys on toisenlaista.

– Tämä on vuoden ylivoimaisesti haastavin työtehtävä. Joka vuosi vieraat vaihtuvat. On paljon elementtejä, joita ei voi tietää etukäteen. Jännityksen hallinta on yksi osa työtä. Pitää vain olla rennolla mielellä jännityksestä huolimatta.

Mikä tapahtuma Linnan juhlissa on erityisesti jäänyt Rantasen mieleen viime vuosina?

– Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli kolme vuotta sitten, kun eräs sotaveteraanimme puhkesi spontaanisti laulamaan. Se oli koskettava hetki myös presidentille ja kotikatsomoissakin.

Lähetyksen alkuvaiheessa on kuitenkin yksi tilanne, joka säväyttää selostajaa takuuvarmasti vuodesta toiseen.

– Illan sykähdyttävin hetki on se, kun Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi alkaa soimaan, Valtiosalin ovet avautuvat ja veteraanit tervehtivät presidenttiparia. Se on minulle henkilökohtaisesti hienoin marssi ja iso osa juhlaa. Veteraanien joukko harvenee ja ikääntyy, ja tulee aika, jolloin heitä vain muistellaan.

Linnan juhlat ovat katsottavissa Areenassa myös ulkomailla: Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnasta alkaa klo 18.50 ja on nähtävissä yhtäjaksoisesti ilman uutislähetystä. Linnan juhlien suorat haastattelut ovat katsottavissa klo 19.30 alkaen. Lähetys Presidentinlinnasta alkaa TV1:ssä klo 18.55.

Juhlaan valmistaudutaan jo klo 15.05 Yle Areenassa ja TV1:ssä Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä, jossa tavataan kiinnostavia vieraita studiossa Presidentinlinnan edustalla. Kun kamerat sammuvat Presidentinlinnassa klo 22.15, Linnan jatkot käynnistyvät naapurikorttelissa hotelli Kämpissä ja jatkuvat itsenäisyyspäivän viime minuuteille asti.

Lue lisää:

Kalevauvan trubaduurit tuovat uunituoreen #linnanjuhlat-laulun tasavallan hovin jatkoille – Katso Linnan jatkot Areenassa

Kalevauva.fi kunnioittaa itsenäisyyspäivää ja tekee Linnan juhlien jatkoille uuden kappaleen, jonka lyriikat ovat peräisin suomalaisten sormenpäistä, sosiaalisesta mediasta.

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Linnan juhlat jännittää kokenuttakin selostajaa Jussi-Pekka Rantasta

  Jussi-Pekka Rantanen selostaa Linnan juhlia jo 7. kertaa.

  Itsenäisyyspäivän iltana suomalaiset – Suomessa ja ulkomailla – seuraavat maailman katsotuinta kättelyohjelmaa. Jussi-Pekka Rantasella on edessään jo seitsemäs perättäinen kerta, kun hän selostaa tasavallan presidentin juhlavastaanottoa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.