Hyppää pääsisältöön

Linnan juhlat jännittää kokenuttakin selostajaa Jussi-Pekka Rantasta

Jussi-Pekka Rantanen frakki yllään.
Jussi-Pekka Rantanen frakki yllään. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Jussi-Pekka Rantanen

Itsenäisyyspäivän iltana suomalaiset – Suomessa ja ulkomailla – seuraavat jälleen maailman katsotuinta kättelyohjelmaa. Tänä vuonna Jussi-Pekka Rantasella on edessään jo seitsemäs perättäinen kerta, kun hän selostaa tasavallan presidentin juhlavastaanottoa.

Linnan juhlien pienessä selostushuoneessa on tiivis tunnelma tänäkin vuonna. Sen välittävät kotikatsomoihin asti tv-uutisten juontaja Jussi-Pekka Rantanen ja hänen selostajaparinsa Ella Kanninen. Heidän kanssaan juhlia analysoivat pukuasiantuntija Sami Sykkö ja politiikan erikoistoimittaja Ari Hakahuhta.

Jussi-Pekalle itsenäisyyspäivä tietää valmistautumista selostusrupeamaan jo muutamaa viikkoa ennen juhlaa. Hän joutuu ottamaan selvää monenlaisista asioista useasta lähteestä.

– Valmistautuminen on taistelua aikaa vastaan. Päivät ovat pitkiä kuudenteen päivään asti. On monia asioita, joihin pitää ehtiä perehtyä, kuten mitä musiikkia soitetaan ja ketkä Linnassa esiintyvät. Saamme kuulla tarjoiluista ja jututamme keittiömestareita. Selvitämme myös, miten tämän vuoden teema eli ympäristö näkyy koristelussa. Perehdyn myös presidentin maakuntamatkoillaan pitämiin puheisiin.

Hän korostaa, että Linnan juhlien suora lähetys on kuitenkin tiimityötä.

– On valtava määrä kulissien takana olevia ihmisiä. Se mikä näkyy ruudussa, on vain jäävuoren huippu.

Valtaosa valmistautumisestani on sitä, että yritän selvittää, millaisia ihmisiä Linnan juhliin on kutsuttu. Kaikesta huolimatta ei tiedä, miten se menee.― Jussi-Pekka Rantanen

Rantanen on tietenkin tuttu kasvo etenkin tv-uutisten klo 20.30:n päälähetyksestä. Hän sanoo, että onnistuneen uutislähetyksen pitää jännittää, jotta saa itsestään parhaan irti mutta Linnan juhlien suoran lähetyksen synnyttämä jännitys on toisenlaista.

– Tämä on vuoden ylivoimaisesti haastavin työtehtävä. Joka vuosi vieraat vaihtuvat. On paljon elementtejä, joita ei voi tietää etukäteen. Jännityksen hallinta on yksi osa työtä. Pitää vain olla rennolla mielellä jännityksestä huolimatta.

Mikä tapahtuma Linnan juhlissa on erityisesti jäänyt Rantasen mieleen viime vuosina?

– Yksi mieleenpainuvimmista hetkistä oli kolme vuotta sitten, kun eräs sotaveteraanimme puhkesi spontaanisti laulamaan. Se oli koskettava hetki myös presidentille ja kotikatsomoissakin.

Lähetyksen alkuvaiheessa on kuitenkin yksi tilanne, joka säväyttää selostajaa takuuvarmasti vuodesta toiseen.

– Illan sykähdyttävin hetki on se, kun Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi alkaa soimaan, Valtiosalin ovet avautuvat ja veteraanit tervehtivät presidenttiparia. Se on minulle henkilökohtaisesti hienoin marssi ja iso osa juhlaa. Veteraanien joukko harvenee ja ikääntyy, ja tulee aika, jolloin heitä vain muistellaan.

Linnan juhlat ovat katsottavissa Areenassa myös ulkomailla: Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Presidentinlinnasta alkaa klo 18.50 ja on nähtävissä yhtäjaksoisesti ilman uutislähetystä. Linnan juhlien suorat haastattelut ovat katsottavissa klo 19.30 alkaen. Lähetys Presidentinlinnasta alkaa TV1:ssä klo 18.55.

Juhlaan valmistaudutaan jo klo 15.05 Yle Areenassa ja TV1:ssä Kohti Linnan juhlia -lähetyksessä, jossa tavataan kiinnostavia vieraita studiossa Presidentinlinnan edustalla. Kun kamerat sammuvat Presidentinlinnassa klo 22.15, Linnan jatkot käynnistyvät naapurikorttelissa hotelli Kämpissä ja jatkuvat itsenäisyyspäivän viime minuuteille asti.

Lue lisää:

Kalevauvan trubaduurit tuovat uunituoreen #linnanjuhlat-laulun tasavallan hovin jatkoille – Katso Linnan jatkot Areenassa

Kalevauva.fi kunnioittaa itsenäisyyspäivää ja tekee Linnan juhlien jatkoille uuden kappaleen, jonka lyriikat ovat peräisin suomalaisten sormenpäistä, sosiaalisesta mediasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua