Hyppää pääsisältöön

Päivystävät dosentit avaavat älyllisen hortoilun vyöhykkeen Yle Areenaan

Päivystävät dosentit Antto Vihma, Miika Tervonen ja koira Kuura
Päivystävät dosentit Antto Vihma, Miika Tervonen ja studiokoira Kuura. Päivystävät dosentit Antto Vihma, Miika Tervonen ja koira Kuura Kuva: Yle podcast

Miika Tervonen ja Antto Vihma lupaavat edistyksen ja suuren tarinan sijaan puolustaa pysyvyyttä ja pientä tarinaa Päivystävät dosentit -podcastin kolmannella tuotantokaudella.

Artlabin studio Vallilassa kylpee marraskuun valossa. Päivystävät dosentit Miika Tervonen ja Antto Vihma asettelevat kirjapinoja pöydälle. Studiokoira Kuura käy tervehtimässä dosentteja ennen punavalon syttymistä.

Päivystävät dosentit -podcastin kolmannen tuotantokauden lupaus on yksinkertainen.

- Kuvittelimme viime tuotantokauden alussa, että meistä on tullut jotenkin smoothimpia ja jutuistamme fiksumpia, mutta sitten kuuntelimme ensimmäisiä jaksoja ja totesimme, että tämä on kaikki samaa kamaa. Ajattelimme, että tämä voisi olla meidän teemamme – samaa kamaa, aloittaa Miika Tervonen kolmoskauden esittelyn.

- Me ollaan jonkinlainen podcast-maailman AC/DC tai Corona-baari. Meillä ei ole edistystä tai isoa tarinaa, Antto Vihma summaa.

Päivystäminen on elämäntapa

Historiantutkija Miika Tervonen ja kansainvälisen politiikan tutkija Antto Vihma aloittivat päivystämisen vuonna 2016 kantakapakassaan vastalauseena pääministeri Juha Sipilän puheille ”kaiken maailman dosenteista”. Tuoreet dosentit vastasivat 14 tunnin ajan ravintolayleisön kysymyksiin elämän pienistä ja suurista asioista.

Sittemmin päivystämisestä on tullut elämäntapa.

- Itse en näe tätä omana työnäni. Tämä on sellainen vapaan älyllisen hortoilun vyöhyke, vähän niin kuin ajattelun jazz-musiikkia, Miika Tervonen kuvailee.

Lisäksi Tervonen muistuttaa päivystämiseen liittyvästä asiakaspalvelumentaliteetista. Dosentit vastaavat yleisön lähettämiin kysymyksiin mottonsa ”te kysytte, me vastaamme” mukaisesti.

Dosenttien lupaamaa ”samaa kamaa” eli assosiatiivista dialogia sekä oppimisen, tutkimisen ja debatoinnin ilosanomaa on luvassa Yle Areenassa 4.12.2018 lähtien.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua