Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kuinka elää pidempään?

Sir Paul Nurse esittelee lääketieteen uraauurtavaa tutkimusta.
Nobel-palkittu solututkija Paul Nurse tutkailee eliniän pidentämiseen liittyviä hoitoja ja niiden eettisiä pulmia. Sir Paul Nurse esittelee lääketieteen uraauurtavaa tutkimusta. Kuva: BBC 2017 Yle TV1,Paul Nurse,Prisma: Miten elää pidempään?

TV1 keskiviikkona 5.12.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 8.12. klo 14.05 ja tiistaina 11.12. klo 00.00, Areenassa

Ihmisen elinikä lisääntyy 2,5 vuodella vuosikymmenen välein. Moni nyt syntyvistä vauvoista saattaa elää yli satavuotiaaksi.

Ihminen on aina haaveillut elävänsä pitkään. Moderni lääketiede tarjoaa siihen entistä paremmat mahdollisuudet. Pitkä ikä tuo kuitenkin mukanaan erilaisia sairauksia. Kehittyneissä maissa erityisesti syöpä, sydänsairaudet ja dementia haastavat lääketieteen.

Nykyinen biolääketieteen vallankumous lupaa pidentää elämää ja parantaa elämänlaatua vanhuudessa. Nyt osataan parantaa sairauksia, korvata rikkoutuneita ruumiinosia ja jopa muokata terveyttämme genetiikan tasolla.

Nobelin fysiologian palkinnon saanut ja 40-vuotisen uran tehnyt solubiologi ja geneetikko, professori Sir Paul Nurse Francis Crick -instituutista ymmärtää tätä nopeasti kehittyvää tieteenalaa. Nurse ja solututkijat Leland Hartwell sekä Timothy Hunt palkittiin solujen jakautumiseen liittyvistä havainnoista. Kolmikon löydöt ovat vauhdittaneet syöpätutkimusta.

BBC:n arkiston avulla Nurse esittelee lääketieteen uraauurtavaa tutkimusta, jonka pioneerit kokeilevat mullistavia hoitokeinoja. Tutkijat venyttävät mahdollisuuksien rajoja, mutta hoitoihin liittyy eettisiä pulmia. Ne voisivat jakaa ihmiskunnan voittajiin ja häviäjiin.

Nurselle ydinkysymys ei ole vain se, miten tiede korjaa kehoa ja lisää elinikää, vaan sekin, onko oikein käyttää nykyvälineitä ja -tekniikoita.

How To Live Longer? Tuotanto: BBC, Britannia, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.