Hyppää pääsisältöön

Syntisen hyvää barokkia nunnaluostareista

Sopraano Kajsa Dahlbäck perusti Earthly Angels -barokkiyhtyeen tohtorikonserttiinsa pari vuotta sitten. Mukaan tuli toinen sopraano Anna Villberg, viulistit Peter Spissky ja Aira Maria Lehtipuu ja komppiin harpisti Andrew Lawrence-King, cembalisti Marianna Henriksson ja luutisti Eero Palviainen. Esikoislevyllään yhtye tekee kunniaa nimelleen esittämällä musiikkia 1600-luvun Italian nunnaluostareista.

Earthly Angels
Earthly Angels Uudet levyt

Barokin aikaan nunnaluostarit olivat käytännöllisiä sijoituspaikkoja ylhäisten perheiden ylimääräisille tyttärille, joille toki piti olla tarjolla ajanvietettä, esimerkiksi musiikkia. Monessa luostarissa laadukas musisointi muodosti tärkeän tulovirran, kun maallikot maksoivat musiikille omistautuneiden nunnien konserteista. Levyn ohjelmisto on sanoituksiltaan näennäisen hengellistä, mutta ilmaisuskaala on yhtä laaja kuin maallisissa kantaateissa, symboliikka yhtä moninaista ja fokus kenties jopa vahvemmin henkilökohtainen. Samoin säveltäjät ovat periaatteessa nunnia mutta heidän musiikillinen merkityksensä ulottui luostarin ulkopuolelle. Tunnetuin levyn säveltäjistä on Chiara Cozzolani, mutta myös Rosa Badallan ja Isabella Leonardan teoksia esitetään silloin tällöin.

Sekä Kajsa Dahlbäckillä että Anna Villbergillä on korkea, kevyt, lyyrinen ja puhdas ääni, mikä sopii loistavasti levyn tematiikkaan. Kumpikin käyttää ääntään ilmaisuvoimaisesti, niin että vain sanoituksista voi päätellä, että palavan intohimon kohde on Jeesus. Aivan villeimpiin koristeltuihin Dahlbäck ja Villberg eivät rohkene heittäytyä ja muutama kuviointi fortessa lipsahtaa ylävireiseksi Badallan vaikeissa, korkeissa kappaleissa, mutta tällaisenaankin laulu todistaa kotimaisen barokkilaulun korkeasta tasosta.

Levyn varsinainen moottori on komppiryhmä. Marianna Henriksson soittaa pääasiassa portatiiviurkua, jonka syvät bassot luovat musiikille uskottavan pohjan, ja sointikuvan loppuosan somistaa harpun ja luutun helmeily. Sointi- tai rytmiakrobatiaa komppiryhmän ei tarvitse tämän ohjelmiston parissa harjoittaa, mutta tyylitaju, yhtenäisyys ja luovuus vakuuttavat.

Levyn kaikkien sävellysten ansioista en ole täysin vakuuttunut, mutta aihepiirin, tunnelman ja tyylin yhdistelmänä levy on viime vuosien etevimpiä kotimaisia periodilevyjä.

"Earthly Angels", musiikkia 1600-luvun nunnaluostareista, säv. Perucona, Leonarda, Rusca, Badalla, Re ja Cozzolani. - Kajsa Dahlbäck ja Anna Villberg, sopraano, Peter Spissky ja Aira Maria Lehtipuu, viulu, Andrew Lawrence-King, harppu, Eero Palviainen, luuttu, ja Marianna Henriksson, cembalo. (Alba, ABCD 426)

Kuuntele Uudet levyt 4.12.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Monteverdi-valikoima hurmaa kuin pienoisooppera

  Levyarvostelu

  Barokkiguru Rinaldo Alessandrinin johtama laulu- ja soitinyhtye Concerto Italiano on levyttänyt Monteverdia ennenkin. Parin vuoden takainen valikoima Night poimi madrigaalimestarin aarrearkusta musiikkia sotaan ja rakkauteen, kun taas uutuus Daylight keskittyy lauluun, tanssiin ja flirttailuun. Kun näistä aiheista kasataan vetävä, pienoisoopperan kaltainen kokonaisuus, joka vieläpä esitetään kertakaikkisen makoisasti, on kevätkauden voimasoittolevy selvillä.

 • Belle époquen loistavaa laulutaidetta patriarkaatin varjoista

  Levyarvostelu

  Sopraano Laetitia Grimaldi ja pianisti Ammiel Bushakevitz ovat laatineet BIS-yhtiön uutuuslevylle ohjelmiston, joka erottuu edukseen taidemusiikin tasa-arvoistumisen tuottamassa levyvirrassa. Ombres-otsikon alla kokonaisuus esittelee Ranskan Belle époque -aikakauden naissäveltäjien laulutuotantoa, joka on jäänyt varjoihin taidemusiikkikulttuurin keskittyessä suurmiesten suurteoksiin. Joskus tällaisten levyjen parasta antia on moniarvoistumisen ilo, mutta nyt iloa tuo myös herkullisen suoraviivainen musiikki.

 • Mezzo Melis Jaatisen profiililevyllä Skandinavia kohtaa Pariisin

  Levyarvostelu

  Norjassa ja Suomessa opiskellut, Oslossa asuva mezzosopraano Melis Jaatinen on vakiinnuttanut paikkansa etenkin pohjoismaiden oopperalavoilla, mutta omaa levyä on jouduttu odottamaan - tähän asti. Alban julkaisema uutuus "Impressions du nord" esittelee paitsi pätevän laulajan myös kiinnostavan ohjelmistonurkkauksen: Skandinaavisen kansallisromantiikan ranskalaiset vaikutteet ovat tuottaneet intensiivistä, tumman sävykästä musiikkia, joka sopii Jaatisen äänelle.

 • Kotimaiset Vasks-tulkinnat kestävät vertailun

  Levyarvostelu

  Latvialainen säveltäjä Peteris Vasks on noussut mystisen minimalismin kansainväliseksi kärkinimeksi immersiivisellä tunnemusiikillaan. Alban uutuuslevyllä Vasks-tarjontaa lisää säveltäjän ystävä, kapellimestari Juha Kangas, joka Tallinnan kamariorkesterin kanssa on taltioinut kaksi Vasksin suosittua konserttoa. Solisteina sellisti Marko Ylönen ja alttoviulisti Lilli Maijala joutuvat kovaan kansainväliseen vertailuun - mutta pärjäävät hyvin, päätellen siitä että oma sieluni liikahtaa, ja vieläpä Vasksin tarkoittamaan suuntaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua